Suriye'de dram: Kanserli çocukları ölüme terk ettiler

- Güncelleme:
Suriye'de dram: Kanserli çocukları ölüme terk ettiler
Dünya Haberleri

Yıllardır kimyasal silahların hedefi olan Suriye’de kansere yakalanan 3 bini aşkın çocuk ölüme terk edildi. Uluslararası kurumların sırtını döndüğü bu hastalara Türkiye el uzattı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Suriye’yi bölerek korsan devletler kurmaya ve tüm zenginliklerini paylaşma savaşı veren emperyal güçler kansere yakalanan ve tedavi bekleyen 3 bini aşkın çocuğu ölüme terk etti. Yıllardır bombaların gölgesinde sürgün ve yokluk yanında kimyasal silahların hedefi olan Suriyeli siviller, acil yardım çağrısı yaptığı DSÖ ve BM dâhil hiçbir uluslararası kuruluştan cevap alamadı. Türkiye tek başına bu hastalardan 320’ünü ülke içerisindeki onkoloji hastanelerine naklederek tedavi süreci başlattı.

İdlib Kanser Vakaları Sorumlusu Hemotoloji-Onkoloji Uzmanı Dr. Ayham Cumo, sadece İdlib’de her ay 15 kanser hastasının tedavi imkânlarından mahrum olduğu için kaybedildiğini söyledi. Doktor Cumo “Hastalarımızın yüzde 65’i çocuk ve kadınlar. Ortaya çıkan vakaların arka planında ülkemizin her karışını yıllardır füze mezarlığına çeviren Rusya, İran, ABD, Esad rejimi ve PKK gibi unsurlar var. PKK’nın ilkel yöntemlerle çalıştırdığı petrol arıtma tesisleri de bir başka önemli unsur” şeklinde konuştu.

Dr. Cumo, Rus-İran-Esad ittifakının Hama Kırsalı, Guta, Han Şeyhun ve daha diğer birçok yerelde kullandığı klor ve sarin gazı gibi yasaklı bombaların vakalar üzerinde etkili olduğunu belirterek “Bu silahlar sadece kanser değil, sinirsel kronik hastalıkların da artmasına sebep oldu” dedi.

3.200 ÇOCUK HASTA

İdlib, Azez, El-Bab, Tel Abyad, Cerablus, Afrin dâhil tüm kurtarılmış bölgelerde kanser teşhisi konulan hasta sayısının 3 bin 200’ü geçtiğini kaydeden Dr. Cumo “Biz yaşanan felaketi BM, DSÖ dâhil birçok kuruma ayrıntılı bir biçimde raporladık. Hiçbir olumlu dönüş olmadı. Şu an 91’i çocuk 235’i erkek 282’si kadın 608 acil müdahale bekleyen hasta var. Bu süreçte yanımızda olan tek ülke Türkiye ve yaklaşık 320 hasta farklı illerdeki Türk hastanelerinde tedavi görüyor. Bizim de kendi imkânlarımızla tedaviye çalıştığımız vakalar var. Her ne kadar kısmi kemoterapi uygulamamız olsa da radyoterapi ve bağışıklık güçlendirme tedavilerini sağlayacak donanımımız yok. Türkiye’ye sevk prosedürünü aşma adına sınırın sıfır noktasında yine Türk kardeşlerimizin kontrolünde bir hastane kurmayı teklif ettik ancak bu mümkün olmadı” ifadelerini kullandı.

Kanser hastaları ile ilgili uluslararası farkındalık oluşturmaya çalışan isimlerin başında gelen aktivist En el Maravi, Rusya’nın resmî açıklamalara göre Suriye’de 60’tan fazla silah denediğini belirterek “Buna kimyasallar da dâhil edildiğinde maruz kaldığımız insanlık dışı muamele önemli ölçüde belirginleşiyor” dedi.

TÜRKİYE EL UZATTI

Asrın felaketi ile zor günler geçirmesine rağmen BM, DSÖ ve benzeri uluslararası kurumların sırtını döndüğü Suriyeli çocuk ve kadın kanser hastalarına Türkiye el uzattı. Özellikle sınır hattında birçok hastanenin yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü Türkiye, son iki aylık dilimde 1.650 Suriyeli acil hastaya kapılarını açtı. Bunlardan 259’u kanser hastası ve çoğunluğu çocuk. Bu hastalar arasında zorla göç ettirilen Haseke, Deyr ez-Zor, Rakka, Guta, Humus, Han Şeyhun ve Hamalı siviller ağırlıkta.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...