ABD üssüne saldırı düzenlendi, Biden konuşmasını yarıda kesti

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD üssüne saldırı düzenlendi, Biden konuşmasını yarıda kesti

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı

ABD’nin Orta Doğu’daki üsleri son zamanlarda sık sık hedef alınmaya başladı. Bugün de Suriye-Irak sınırındaki ABD personeline SİHA ile saldırı yapıldı. Olayı, basına açıklama yaptığı sırada öğrenen ABD Başkanı Joe Biden “İlgilenmem gereken bir sorun var” deyip toplantıyı yarıda kesti.

YAZAR: SEVDA KILIÇ - ABD, İsrail'e yönelik desteklerinin ardından Orta Doğu'da hedef olmaya başladı. Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine yönelik saldırılar arttı. ABD Dışişleri Bakanlığı, dün Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeleri yönünde uyardı. Az önce Suriye'nin kuzeydoğusundaki ABD üssüne SİHA saldırısı düzenlendi. 

ABD'NİN ROBARYA ÜSSÜNE SALDIRI DÜZENLENDİ

Suriye'nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/YPG işgalindeki Haseke iline bağlı Malikiyye ilçesindeki ABD üssüne SİHA saldırısı yapıldı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Irak sınırı yakınlarındaki Malikiyye ilçesindeki ABD güçlerinin Robarya Üssü'ne, aidiyeti bilinmeyen silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendi.

CAN KAYBINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILMADI

Saldırıda maddi hasar meydana gelirken, can kaybı olup olmadığı bilinmiyor. Saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

BIDEN TOPLANTIYI YARIDA KESTİ

Bu arada, olayı, Beyaz Saray’da basına açıklama yaptığı sırada öğrenen ABD Başkanı Joe Biden toplantıyı yarıda kesti. Biden, "Özür diliyorum, durum odasına gitmem lazım. İlgilenmem gereken bir sorun var" ifadelerini kullanarak, kürsüden ayrıldı.

Konferans salonu ve istihbarat yönetim merkezi olarak kullanılan Durum Odası, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yönetiliyor.

SURİYE'DEKİ ABD ÜSLERİNE EŞ ZAMANLI SALDIRI 

Suriye'nin Deyrizor ve Haseke illerinde ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol sahası ile Şeddadi ilçesindeki ABD üslerine eş zamanlı saldırı düzenlendi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD ordusunun Deyrizor'daki Ömer petrol sahası ile Haseke'deki Şeddadi ilçesindeki üslerine aynı anda karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı yapıldı. 

Suriye'nin güneyinde ABD ordusunun bulunduğu Tenf bölgesindeki üsse de sabah saatlerinde aidiyeti bilinmeyen 3 SİHA ile saldırı girişimi gerçekleşmişti.

İran destekli terörist gruplar, Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki ABD üslerine zaman zaman roket ve SİHA'larla saldırılar düzenliyor. Hedef alınan bölgeler, terör örgütü PKK/YPG işgalinde bulunuyor.

Terörist gruplar, 19 Ekim'de de ABD güçlerinin konuşlandığı Koniko gaz sahası çevresine SİHA saldırısı düzenlenmişti.

ABD: İRAN'I HEDEF GÖSTERDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçtiğimiz hafta Irak ve Suriye'de ABD personelinin bulunduğu askeri üslere yönelik roket ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarında "artış yaşandığını" belirterek, bu konuda İran destekli grupları hedef gösterdi. "Bu saldırıların ciddi şekilde artma potansiyeli konusunda derin endişe duyuyoruz." diyen Kirby, "buna izin vermeyeceklerini" söyledi.

"HAMAS VE HİZBULLAH'I DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR"

John Kirby, "İran, Hamas ve Hizbullah'ı desteklemeye devam ediyor. İran'ın bu olayları yakından izlediğini, bazı durumlarda bu saldırıları aktif olarak kolaylaştırdığını ve çatışmayı kendi çıkarları veya İran'ın yararına kullanmak isteyebilecek diğer grupları teşvik ettiğini biliyoruz." dedi.

Kirby, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ABD ordusuna, Pentagon'un "hem güçlerimizi savunabilme hem de gerektiğinde kararlı bir şekilde karşılık verebilme açısından uygun duruşa sahip olmasını" sağlamak için "adımlar atılması" yönünde talimat verdiğini vurguladı.

BLİNKEN: KARŞILIK VERMEYE HAZIRIZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise dün katıldığı bir televizyon programında son gelişemelere dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasının, "İran'ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini" belirten Blinken, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin "herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu" dile getirdi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...