Stoltenberg: Türkiye'yi Ukrayna'daki barışçıl çabası nedeniyle takdir ediyorum

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Stoltenberg: Türkiye'yi Ukrayna'daki barışçıl çabası nedeniyle takdir ediyorum

DÜNYA Haberleri  / AA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'yi Ukrayna'da barışçıl bir çözüme gidebilecek diplomatik ve siyasi süreçleri kolaylaştırma çabaları nedeniyle takdir ettiğini belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 16. gününde Rusya'nın saldırıları evam ederken Ukrayna tüm gücüyle direnmeye devam ediyor. Öte yandan iki ülkede barış sağlanması için Türkiye elinden geleni yapıyor. RusyaDışişleri Bakanı Srgey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla Antalya'da barış için Diplomasi Formu düzenlendi.

Türkiye bu konuda elinden geleni yapsada çözüme kavuşamayan iki ülke arasındaki savaş için düzenlenen görüşmeden olumsuz sonuç çıktı. Bugün ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye'ye geldi ve Türkiye'yi barış konusunda çabaları için takdir ettiğini söyledi.

TÜRKİYE, NATO'YA KATKI SAĞLIYOR

Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye'ye gelen Stoltenberg, Türkiye'nin çok değerli bir müttefik olduğunu ve  Türkiye NATO'nun toplu savunmasına çok farklı şekillerde katkı sağladığını belirterek Türkiye'nin aynı zamanda terörle mücadelede kilit rol oynadığını, Suriye ve Irak ile sınırı bulunduğunu, stratejik bir konumda yer aldığını kaydetti.

'TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUM'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın dün Antalya Diplomatik Forumu kapsamında bir araya gelmesine atıfta bulunan Stoltenberg, "Türkiye'yi de barışçıl bir çözüme gidebilecek diplomatik ve siyasi süreçleri kolaylaştırma çabaları nedeniyle takdirle karşılıyorum." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİNİN 70. YILI

Stoltenberg, Türkiye'nin Kosova ve Irak'takiler gibi NATO misyonlarına çok önemli katkılar yaptığını, başka birçok bölgeye uçaklar ve gemiler göndererek, NATO misyonlarına katıldığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da arayarak Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 70. yılı dolayısıyla tebriklerini ilettiğini bildirdi.

'İKİNCİ DÜNYA SAVŞINDAN BERİ GÖRÜLMEMİŞ GADDARLIK'

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını haksız ve gerekçesiz bir savaş olarak nitelendiren Stoltenberg, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmemiş bir gaddarlık sergilendiğini söyledi.

PUTİN'E ÇAĞRI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya Devlet Başkanı Putin'e savaşı sonlandırması ve kuvvetlerini çekmesi, diplomatik çabalara girişmesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

UKRAYNA'YA DESTEK SÜRECEK

Birçok NATO ülkesinin Rusya'ya ağır yaptırımlar uyguladığını ve NATO'nun Rusya'ya karşı birliktelik sergilediğini aktaran Soltenberg, Ukrayna'ya desteklerinin devam edeceğini belirtti.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin 2014'ten bu yana Ukrayna ordusunu eğittiğini, son dönemde bunun hızlandırıldığını vurguluyarak NATO'nun aynı zamanda kendi müttefiklerini koruma ve savunma gibi ana bir sorumluluk taşıdığını belirtti ve  30 üyeli, 1 milyon nüfuslu ittifakın doğusundaki varlığını güçlendirdiklerini hatırlattı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...