Soykırıma Batı isyanı: Bu Hamas'la savaşmak değil!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Soykırıma Batı isyanı: Bu Hamas'la savaşmak değil!

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın izlediği baskında işgalci İsrail, hastane binasındaki odaları patlayıcılarla yıktı. Onlarca sağlık personeli ve sivili çıplak şekilde bilinmeyen bir yere götürdü. Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuran 80 devlet adamı 'Savaş suçu işleniyor' dedi. Kanada Başbakanı "Bebek ölümlerini durdurun" çağrısı yaptı. AP milletvekilleri Clare Daly ve Mick Wallace "Bu bir soykırım. Hamas bahane, hedef siviller" ifadesini kullandı.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırıları şiddetlenerek devam ediyor. ABD’nin ‘Şifa Hastanesinde Hamas olduğu yönünde istihbaratımız var’ açıklaması İsrail’e yeşil ışık oldu. İsrail, bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa’nın ameliyathane, böbrek, dâhiliye, hasta kabul ve doğumhane binalarına baskın düzenledi, bodrum katlarında ise patlama gerçekleştirdi.

Onlarca sağlık personelini ve yerinden edilmiş kişiyi alıkoyarak sorguya aldı. Ayrıca bazı kişileri ellerini ve gözlerini bağlayarak ve kıyafetlerini çıkararak bilinmeyen bir yere götürdü. Hastane binasına ve çatısına da keskin nişancıları yerleştirdi.

Hastane müdürü Munir el-Berş, İsrail ordu subayına “Beni hastalarımın arasından alıp tutuklamak ya da öldürmek istiyorsanız sorun yok hazırım ama iş birliği yapmam” diyerek rest çekti.

Şifa doktoru Ahmed el-Mohallalati “Durum giderek daha da kötüleşiyor. İsrail tankları hastanenin içinde ve çevresinde. Gerçekten şoke olduğumuz ve kötü hissettiğimiz şey, bütün dünya bu suça tanık oluyor. Uluslararası toplum nerede. Ses çıkarın” diyerek feryat etti.

“BİR İZE RASTLAMADIK”

Gazeteci Cihad Abu Shanab da “İsrail güçleri içeride hareket eden herkesi öldürmeye çalışıyor. Bazıları hastanenin içinde bir tünel ağının bulunduğunu söylüyor. Bu kesinlikle doğru değil” diye konuştu.

Yaşananlar sonrası Hamas, ABD’yi sorumlu tuttu. Filistin yönetimi “Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor. Binlerce kişiyi korumak için acil uluslararası müdahale çağrısı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Soykırıma Batı isyanı: Bu Hamas'la savaşmak değil!

GÖSTERMELİK YARDIM

İsrail Ordu Radyosu, hastanede İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir ize rastlanmadığını duyurdu.  Baskın ile tepkilerin hedefi olan İsrail’in, hastanede göstermelik tıbbi ekipman, kuvöz ve bebek maması dağıtması dikkat çekti.

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, yaşananlar sonrası yaptığı açıklamada “Bir hastanenin havadan vurulmasını desteklemiyoruz. Hastaların çapraz ateşte kaldığı bir hastanede çatışma görmek istemiyoruz. Buralar korunmalı” dedi.

NETANYAHU BASKINLA ÖVÜNDÜ

İsrail Başbakanı Netanyahu ise bu saldırıdan övgüyle bahsetti. Netanyahu, “Şifa Hastanesi’ne giremeyeceğimizi söylediler, girdik. Bizim Gazze’de ulaşamayacağımız yer yok” ifadelerini kullandı.

"ENDİŞE VERİCİ"

Dünya Sağlık Örgütü: Hastaneye askerî saldırı haberleri son derece endişe verici. Kabul edilemez.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları: İsrail, Şifa Hastanesini askerî kışlaya çevirdi.

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths: Dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir.

UNICEF İCRA DİREKTÖRÜ RUSSELL: GÖRDÜKLERİM KAHREDİCİYDİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze ziyaretinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki gözlemlerini aktardı. Gazze’de çocuklar, aileleri ve UNICEF çalışanları ile bir araya geldiğini belirten Russell “Gördüklerim ve duyduklarım kahrediciydi. Sürekli bombardıman, kayıp ve yerinden edilmeye katlanıyorlar. Gazze Şeridi içinde Gazze’nin bir milyon çocuğunun döneceği güvenli bir yer yok” dedi.

Gazze’ye geçişine izin verilen insani yardım miktarının, ihtiyaçları karşılamada son derece yetersiz olduğuna dikkati çeken Russell, yaklaşan kış aylarında yakıt ihtiyacının elzem bir hâl alacağı uyarısı yaptı.

Soykırıma Batı isyanı: Bu Hamas'la savaşmak değil!

SOYKIRIM'A BATI İSYANI: BU HAMAS'LA SAVAŞMAK DEĞİL

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Clare Daly: Bu, kesinlikle bir soykırım. Açıkça ilan edilmiştir, niyet ortadadır. Bu yeni bir Nekbe’dir, Gazze halkını topraklarından söküp atmaktır.  Şok edici olan aynı zamanda dünyaya demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve değerleri savunduklarını iddia eden ve sürekli ders verenlerin tamamen umursamazlığı. Bu değerler artık Avrupa Birliği’nin soykırıma ortak olma değerleridir.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Mick Wallace: AB, hâlâ ‘İsrail’in Hamas’a karşı bir savaş içinde olduğunu’ iddia ediyor. Bu bir yalan. İsrail, sivilleri hedef alıyor. İsrail rejimi tarafından katledilen 4 bin 600’den fazla çocuk var. Bu Hamas’la savaşmak değil. Bunun bir soykırım olduğu apaçık ortada.

İsveçli siyaset bilimci ve insan hakları aktivisti Helene Sejlert: Bizim tarafımızda uluslararası hukuk var. Soykırıma karşı çıkmak bir seçenek değil, konumu ne olursa olsun herkes için bir zorunluluk olmalı. Soykırıma karşı çıkmak asla Yahudilere karşı çıkmak değildir; sadece İsrail devlet terörüne karşı insanlık adına direnmektir.

Avrupa ve Latin Amerika’daki 80 siyasi lider “İsrail’in savaş suçu işlediğini” belirterek Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurdu.

SAVAŞTAN NOTLAR

▶ İspanya’dan yapılan açıklamada ‘Kurulacak sol koalisyon hükûmetinin önceliği Filistin devletini tanımak olacak’ denildi.

▶ Belçika’da Meclis Başkanı, İsrail’in gönderdiği “Hamas’ın saldırdığı videoyu” izletmeyi “O hâlde Gazze’deki katliamları da göstermek gerekli” diyerek geri çevirdi.

▶ İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Beyaz Saray’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile Tel Aviv’de bir araya geldi.

▶ İsrail Meclisi, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu bloktaki iki milletvekilinin, “İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamına ilişkin açıklamaları” sebebiyle oturumlara katılımını askıya aldı.

▶ İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze’ye 40 gün sonra yakıt girişine izin verilmesini hazmedemedi. Bakanlar sosyal medyadan, “Yakıt = silah” iddiasında bulundu.

▶ Rusya Devlet Başkanı Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü. İki taraf da Gazze’ye insani yardımın şart olduğunu ifade etti.

▶ Baykar’ın, Gazze’ye yönelik 286 milyon liralık insani yardım bağışı, AFAD ve Türkiye Diyanet Vakfına nakdî olarak teslim edildi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...