İsveç ve Filandiya'nın üyeliği görüşüldü: Üçlü mutabakat uygulanırsa, 2 ülke de NATO'ya girebilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç ve Filandiya'nın üyeliği görüşüldü: Üçlü mutabakat uygulanırsa, 2 ülke de NATO'ya girebilir

DÜNYA Haberleri

Türkiye terör örgütlerini desteklemeye devam eden İsveç ve Filandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin üçlü mekanizma görüşmelerini askıya almıştı. Aylar sonra yeniden başlayan görüşmelerin ardından Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleştirilen toplantı sona erdi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, toplantıda olumlu bir havanın hakim olduğunu, atılan bazı adımların memnuniyet verici olduğu söyledi. Kalın sürecin bitmediğinine dikkat çekerek terörle mücadele vurgusu yaparken iki ülkeye de 'Mutabakat şartlarına uyun, NATO'ya girin' mesajı verdi.

Geçtiğimiz yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile güvenlik kaygıları başlayan İsveç ve Finlandiya, NATO'nun en büyük müttefiklerinden Türkiye'nin kapısını çaldı. İki ülkenin üyeliğine ilişkin süreç ilerlerken, İsveç'te skandal Kuran-ı Kerim yakma eylemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik çirkin gösteriler nedeniyle Ankara üyelik süretici veto etti. Terör ögütlerine verilen destek nedeniyle Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki 3'lü Mekanizma görüşmeleri de bu sürede askıya alındı.

Türkiye'nin kararlı tutumu karşısında geri adım atan iki ülke somut adımlar atacaklarının garantisini verdikten sonra görüşmeler yeniden başladı. 

İsveç ve Filandiya'nın üyeliği görüşüldü: Üçlü mutabakat uygulanırsa, 2 ülke de NATO'ya girebilir

ÜÇLÜ ZİRVE NATO KARARGAHINDA

Türkiye İsveç ve Finlandiya bugün Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil ederken masada, NATO yetkilileri de alacak. Toplantının gündeminde İsveç ve Finlandiya’nın verdiği taahhütleri yerine getirip getirmediği görüşüldü.

"SÜREÇ HENÜZ BİTMEDİ"

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu. Toplantıda olumlu bir havanın hakim olduğunu belirten Kalın, atılan bazı adımların memnuniyet verici olduğu söyledi.

Kalın ayrıca sürecin henüz bitmediğini, terörle mücadelede atılacak adımların takip edileceğini belirti.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

Toplantımız olumlu bir havada gerçekleşti. Kaygıları dile getirdik. Atılan bazı adımlar memnuniyet verici, süreç henüz bitmedi. Terörle mücadele konusunda atılacak adımları takip edeceğiz.

Madrid'de imzalanan üçlü mutabakatın tam manasıyla uygulanmasını bekliyoruz, bu gerçekleşirse 2 ülke de NATO'ya girebilir.

Prensipte NATO'nun genişlemesi politikasını hep destekledik.

İSVEÇ HAZIRLADIKLARI YASA TASARISINI HATIRLATTI

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada geçen gün terörle ilgili yeni ceza yasasının mecliste oylanacağını duyurarak “Bu yasayla terör örgütlerine katılmak ve finans sağlamak yasaklanacak” demişti. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'da yaptığı görüşmeden sonra müzakerelerin tekrar başlayacağı açıklanmıştı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...