Son dakika! İsrail: Mısır'dan gelen insani yardımları engellemeyeceğiz

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika! İsrail: Mısır'dan gelen insani yardımları engellemeyeceğiz

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

İsrail, Mısır'dan gelen insani yardımların engellenmeyeceğini duyurmasının ardından ABD'den açıklama geldi. Son dakika haberine göre ABD Başkanı Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'nin güneyindeki sivil nüfusa yalnızca yiyecek, su ve ilaç sağladığı sürece Mısır'dan gelen insani yardımları engellemeyeceğiz" ifadeleri kullanılarak, “Rehinelerimiz iade edilmediği sürece kendi topraklarımızdan Gazze Şeridi'ne hiçbir insani yardım yapılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı, 7 Ekim’den bu yana birçok kez İsrail tarafından hedef alınmış, insani yardımların Filistinlilere ulaştırılması engellenmişti.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar 7 Ekim’den bu yana devam ederken, Filistinlilere insani yardımlar henüz ulaştırılamamıştı.

REFAH SINIR KAPISI AÇILIYOR

Son dakika haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

MISIR'DAN GAZZE'YE İNSANİ HAVA KORİDORU

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne insani hava koridoru açacağını ve ilk uçuşların bu hafta yapılmasının beklendiğini açıkladı. Öte yandan Leyen, AB’nin Gazze’deki sivillere destek olmak için insani yardım miktarını üç kat artırarak 75 milyon euro seviyesinin üzerine çıkarma kararı aldığını belirtti.

Von der leyen, “Gazze’deki Filistinlilerin insani yardıma ihtiyacı var. Hamas’ın barbarlığının bedelini onlar ödeyemez. Bu nedenle de Mısır üzerinden Gazze’ye bir AB insani yardım koridoru oluşturuyoruz. İlk iki uçuş bu hafta yapılacak” dedi.

ABD'DEN 100 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamının ardından ziyaretleri iptal edilen Biden, İsrail'e ulaştı. İsrail'de 100 milyar dolarlık bir yardım yapacağını açıklayan Biden, yardımların Hamas'a değil Filistin'e olduğunun altını çizdi. ABD Başkanı Biden, "Gazze ve Batı Şeria için 100 milyar dolarlık bir yardım sağlayacağız. Bu yardımlar Hamas'a değil Filistinlilere gidecek" ifadelerini kullandı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin 478 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İsrail'in saldırılarında 13 gazeteci hayatını kaybetmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...