Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışması devam ediyor. ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'nın benzer sorunlarla karşılaştığını belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze sınırındaki birlikleri ziyaret ederek kara operasyonuna hazırız mesajı verdi. İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki kasabanın boşalttığını duyurdu. İsrail askerlerinin Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 13'e yükseldi. İsrail savaş uçakları, 7. yüzyıldan kalma El Ömerli camisini vurdu. İsrail, Mescid-i Aksa'da camisinde cuma namazı kılmak isteyenlere yaş sınırı getirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardımların girişini engellediğini duyurdu.

İsrail ablukası ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nden son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. İsrail, Lübnan sınırındaki kasabayı güvenlik gerekçesiyle boşaltırken, Mısır’a Tel Aviv’den insani yardım yalanlaması geldi. ABD Başkanı Biden, Ulusa Sesleniş konuşmasında İsrail’e desteklerini yenilerken, Tel Aviv yönetiminin yaşadıklarını Ukrayna’ya benzetti.  Biden, bölgede barış için iki devletli çözümü savunmaya devam edeceklerini söyledi.

İsrail – Hamas çatışmasında son dakika gelişmeleri…

MISIR DIŞİŞLERİN BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL'E SUÇLAMA

16:23 Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ebu Zeyd, İsrail’in 14. gündür saldırı düzenlediği Gazze’yle ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Zeyd, Mısır’ın Refah sınır kapısını kapattığına yönelik iddiaları reddederek, “(Gazze) Refah kapısı açık. İsrail Gazze'ye yardımların girmesini kabul etmiyor"

SİSİ: BARIŞ SÜRECİNİ YENİDEN CANLANDIRMALIYIZ

14:33 Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfettah es-Sisi, "Sivillerin Gazze'den Sina'ya göçü son derece tehlikelidir ve Filistin davasını tamamen bitirebilir. Barış sürecini yeniden canlandırmamız gerekiyor." açıklamasında bulundu.

İSRAİL ORDUSU: HAMAS'IN ELİNDEKİ REHİNELER SAĞ

13:48 İsrail ordusu, Hamas’ın elindeki rehinelerin çoğunluğunun sağ olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, “200’den fazla rehinen büyük bir çoğunluğu sağ. Aynı zamanda Gazze Şeridi’ne cansız bedenlerin de götürüldüğünü biliyoruz” dedi.

RUSYA'DAN ABD'YE HAMAS TEPKİSİ

13:07 Kremlin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Hamas'la karşılaştıran açıklamalarının "kabul edilemez" olduğunu duyurdu.

BM GENEL SEKRETERİ GAZZE SINIRINDA

12:59 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres , Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafında yaptığı konuşmada yardım kamyonlarının mümkün olduğu kadar çabuk Gazze'ye taşınması gerektiğini söyledi.

Guterres, her gün anlamlı sayıda kamyonun Gazze'ye girmesi ve yardımların doğrulanmasının pratik ve hızlı bir şekilde yapılması çağrısında da bulunurken, "Yardım dağıtım koşullarına yönelik tüm taraflarla aktif olarak temas halindeyiz" diye konuştu.

Guterres’in konuşması esnasında bölgede toplanan kalabalık bir grubun, “Sivilleri öldürmeyin” sloganları atması dikkat çekti.

Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

İSRAİL, MESCİD-İ AKSA'YA GİRİŞLERİ ENGELLİYOR

12:20 İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Kudüs’te Cuma namazı gerginliği yaşanıyor. İsrail’in Gazze’de yoğun saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana kılınacak iki Cuma namazı için binlerce Filistinli Mescid-i Aksa camisine akın etti.

İsrail yönetimi, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresinden AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermiyor.

Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

İSRAİL POLİSİ BARİKATLAR KURDU

Öte yandan İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi çevresine ve giriş kapılarına barikatlar kurdu.

Cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinlilerin bir kısmı kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeri alındı.

İSRAİL POLİSİNDE MÜDAHALE

İsrail polisi, cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya gelenlere gaz fişeğiyle müdahale etti. Namaz kılmak için saf tutan siviller bir anda gelen saldırı sonrası ara sokaklara koştu.

ABD'DEN "DİKKATLİ OLUN UYARISI"

11:45 ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının yurtdışı seyahatlerinde dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Dünya Çapında Dikkat: Dünyanın çeşitli yerlerinde artan gerilim, ABD vatandaşlarına ve çıkarlarına yönelik terör saldırıları, gösteriler veya şiddet eylemleri potansiyeli nedeniyle, Dışişleri Bakanlığı denizaşırı ülkelerdeki ABD vatandaşlarına daha dikkatli olmalarını tavsiye etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL, TARİHİ CAMİYİ VURDU

11:30 İsrail ordusu, Gazze'de bulunan 7. yüzyıldan kalma El Ömeri Cami'sini vurdu. Gazze İçişleri Bakanlığı yapılan açıklamada, caminin ağır hasar aldığı bildirildi.

Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

MÜLTECİ KAMPINDA ÇATIŞMA: 5'İ ÇOCUK 13 ÖLÜ

10:27  İşgali altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucunda beşi çocuk 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Filistinli yetkililer, Nur Şam mülteci kampında Perşembe günü başlayan çatışmalarda can kaybı sayısının 13’e yükseldiğini açıkladı.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugaylarının 7 Ekim’deki ‘Aksa Tufanı’ operasyonundan bu yana İsrail askerlerinin Batı Şeria’daki çok sayıda eve baskın düzenlediği bildirildi. Baskınlarda, onlarca Filistinli hayatını kaybederken, yüzlercesi de gözaltına alındı.

RUM ORTODOKS KİLİSESİNE BASKIN

09:45 İsrail ordusunun dün akşam Gazze Şeridi’nde bulunan Rum Ortodoks kilisesi Saint Porphyrius’a gerçekleştirdiği hava saldırısının bilançosu artıyor. Yerel kaynaklar, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 8'e yükseldiğini aktardı. Yaşamını yitirenler arasında kadın ve çocukların bulunduğu belirtildi.

İSRAİL, LÜBNAN SINIRINDAKİ KASABAYI BOŞALTTI

09:01 İsrail Savunma Bakanlığı, son günlerde yoğun çatışmaların yaşandığı Lübnan sınırında Kiryat Şimona kasabasını boşalttıklarını duyurdu.

MISIR MEDYASINA YALANLAMA

08:43 Mısır medyasında yer alan İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardım için izin vereceğine ilişkin iddialara yalanlama geldi. İsrail ordu Sözcüsü Hagari, "Şu aşamada, Gazze'ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze'ye açılan sınır kapıları hala kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız." dedi.

Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

"YAKINDA GAZZE'Yİ İÇERİDEN GÖRECEKSİNİZ"

08:28 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik kara operasyonunun yakın olduğu mesajını verdi. Netanyahu, Gazze sınırı yakınlarında bulunan askerlerle bir araya geldi. Askerlerle görüntüsünü paylaşan Netanyahu, mesajına "Hazırız." ifadesini ekledi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant da Gazze sınırındaki birlikleri ziyaret etti. Burada İsrail askerlerine seslenen Gallant, "Şu anda Gazze'yi uzaktan görüyorsunuz. Yakında içeriden de göreceksiniz." ifadelerini kullandı. Gallant, Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan gerilime de değinerek, "Hizbullah savaş başlatmak istiyorsa ilk önce Gazze şehrinin fotoğraflarına bakmalıdır." dedi.

08:13 İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzeleriyle saldırı girişiminde bulunan Hizbullah üyelerinden oluşan 3 kişilik bir ekibi hedef aldığını duyurdu.

Son dakika haberleri: İsrail - Hamas çatışmasında 14. gününde devam ediyor... Mısır'dan İsrail'e insani yardım suçlaması

BİDEN’DAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

07:33 ABD Başkanı Joe Biden, Ulusa Sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Biden, geçtiğimiz günlerde ziyareti ettiği İsrail ile Ukrayna arasında benzerlik taşıdığına dikkat çekerek, "Hamas ve Putin farklı tehditler oluştursa da ortak bir noktaları var. İkisi de demokratik komşularını yok etmek istiyor" dedi.

Biden, ülkesinin ulusal güvenlik çıkarları kapsamında İsrail ve Ukrayna dahil ortaklarına destek olacaklarına destek olacaklarını ve bu konuda yarın Kongre’den acil bütçe talebinde bulunacaklarını ifade etti.

Konuşmasında İsrail'e gerçekleştirdiği ziyarete de değinen Biden, ülkesinin önceliğinin Hamas tarafından rehin alınan ABD vatandaşlarının güvenliği olduğunu dile getirdi. 7 Ekim'deki Hamas saldırısında 32 ABD vatandaşının yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşan Biden, "Barıştan vazgeçemeyiz, iki devletli çözümü terk edemeyiz" dedi.

ABD ÜSSÜNE SALDIRI

06:43 ABD basının iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu Al-Tanf Üssü’ne İHA saldırısı düzenlendiği aktarıldı. Suriye’nin Deyrizor kentinde bulunan Conoco gaz sahasının patlayıcı yüklü 3 İHA ile hedef alındığı belirtildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...