Son dakika! Mısır'la ilişkilerde yeni dönem... Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Diplomatik ilişkiler en üst düzeye çıkacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son dakika! Mısır'la ilişkilerde yeni dönem... Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Diplomatik ilişkiler en üst düzeye çıkacak

DÜNYA Haberleri

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire’de ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak" dedi. Şukri ise, "İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız." ifadelerini kullandı.

Mısır'la ilişkilere adeta reset atıldı. Geçtiğimiz Kasım ayında Katar''ın başkenti Doha'da Dünya Kupası açılışı için düzenlenen resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin el sıkışmasıyla başlayan ardından diplomatik kanalların bir bir açılmasıyla devam eden süreçte Bakan Çavuşoğlu, bugün Mısır'a gitti.

Mevkidaşıyla kameralar karşısına geçen Bakan Çavuşoğlu, 'Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye'ye Mısır'dan ciddi ölçüde insani yardım geldi.' dedi. Bakan Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Şükri'yle görüşmelerinde tarafların enerji, ticaret, ulaştırma ve diplomasi gibi alanlarda ilişkileri güçlendirme iradesi gösterdiğini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, 'Büyükelçilerin yeniden atanması sürecini de görüştük. En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak.' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Normalleşme yolunda adım atmaktan memnunuz.

Bundan sonra birbirimizi daha sık ziyaret edeceğiz. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız.

Kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için bir çaba ortaya koyduk. Cuımhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi’nin Doha’daki görüşmesinin ardından ilişkilerin tekrar canlandırılması için görevlendirildik.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

İlişkilerimizin normalleşmesinde ekonomik kalkınma ikili ilişkilerin geliştirilmesini önemsiyoruz. Görüş ayrılıklarımız olacaktır bu doğaldır kardeşler arasında olur. Ama ne olursa olsun ilişkilerimizi nasıl geliştirebilirizi konuşacağız. Bağlarımızı koparmamak için elimizden geleni yapacağız.

Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. 

"DAHA FAZLA YATIRIMI TEŞVİK EDECEĞİZ"

Firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz, Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülke Türkiye'dir biz bundan memnuniyet duyuyoruz. 

Akrabalık ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Ulaştırma ve turizm ile ilgili bazı hatların tekrar açılmasında fayda var. Aradaki boşluğu doldurmak için her zamankinden daha çok teşvik yapılacak. Açığı doldurmak için yoğun çalışmamız gerekiyor.

Kardeşimiz Şukri'ye teşekkür ediyorum. Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyoruz.

YENİ DÖNEM

İlişkimizi geliştirmek için hangi adımları atabileceğimizi konuştuk. Diplomatik ilişkilerimizi en yüksek noktaya çıkarmak istiyoruz. En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak. Siyasetten eğitime, ekonomiden turizme kadar her alanda işbirliklerimiz geliştireceğiz.

"İLETİŞİMİN SÜRMESİNİ DİLİYORUZ, İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ"

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri yaptığı açıklamada " İkili ilişkilerde her türlü adımı atmaya hazırız. " ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız.

Geçmiş yılların telafisi için umutluyuz. Buraya gelmeniz bizim için onurdur.

Ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz.

Sağlam zemine sahibiz ve Türkiye ile ilişkileri güçlü bir şekilde yeniden kuracağımızdan eminiz.

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki ülkenin de çıkarınadır.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...