Son dakika! Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı ile Gazze'yi görüştü

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika! Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı ile Gazze'yi görüştü

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Fidan'ın Çinli Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmesinde, İsrail ve Filistin’deki gelişmeler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ele alındı. 

HAKAN FİDAN'DAN GAZZE DİPLOMASİSİ

Hakan Fidan savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana mevkidaşlarıyla yoğun diplomasi yürütüyor.

Bakan Fidan, dün Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü. Görüşmede Gazze’deki durum ele alındı.

Görüşmenin ardından Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Taraflar Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmaması gerektiğini vurguladı." denildi.

Ardından Bakan Fidan,  Kahire'de Arap Devletleri Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit'le görüştü.

Son dakika! Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı ile Gazze'yi görüştü

ALMAN MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Fidan, resmi ziyaret için gittiği Kahire’de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'la da bir görüşme gerçekleştirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Gazze’ye yönelik insani yardımlar ve Gazze’den tahliyeler görüşüldü.

ÇİNLİ BAKANDAN GAZZE GÖRÜŞMELERİ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yİ, Bakan Fidan'dan önce ABD'li Blinken ile görüştü. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Vang, görüşmede, Çin'in sivillere zarar veren, uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlere karşı olduğunu ve bunları kınadığını ifade ederek, "Kimse güvenliğini masum sivillere zarar vererek sağlayamaz." ifadesini kullandı.

İsrail-Filistin çatışmasında tırmanan gerilimin kontrolden çıkma tehlikesi taşıdığına işaret eden Vang, askeri seçeneğin çıkış yolu olmadığını, şiddete şiddetle karşılık vermenin yalnızca "fasit döngü" oluşturacağını vurguladı.

Vang, taraflar arasında ateşkes sağlanmasının ve gerilimin düşürülerek insani bir felaketin önlenmesinin en önemli öncelik olduğuna işaret etti.

Son dakika! Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı ile Gazze'yi görüştü

İSRAİL İLE ARAP ÜLKELERİ UZLAŞMA SAĞLAMADAN BARIŞ OLMAZ

İnsani yardım için kanalların açılması, Birleşmiş Milletler çerçevesinde bir uzlaşmanın desteklenmesi ve Güvenlik Konseyi'nin rolünü yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Vang, Filistin sorununu çözmenin temel yolunun, iki devleti çözümün uygulanması, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve İsrail ile Filistin'in barış içinde bir arada yaşamasının sağlanması olduğunu kaydetti.

Vang, "İsrail ile Arap ülkeleri arasında uzlaşma sağlanmadıkça Orta Doğu'da barış olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile de telefonda görüştü.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında İsrail'in eylemlerinin "nefsi müdafaa sınırlarını aştığını" belirterek, Gazze halkının toplu cezalandırılmasına son verilmesi gerektiğini belirtti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...