Snowden, ABD ve İsrail'in istihbarat anlaşmasını ifşa etti

Snowden, ABD ve İsrail'in istihbarat anlaşmasını ifşa etti

DÜNYA Haberleri

ABD'nin kendi vatandaşlarına ait bilgileri bile ayıklamadan İsrail ile ham istihbarat verilerini paylaştığı ortaya çıktı.

ABD'nin kendi vatandaşlarına ait bilgileri bile ayıklamadan İsrail ile ham istihbarat verilerini paylaştığı ortaya çıktı. Eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın Guardian gazetesine sunduğu çok gizli bir belgeye göre ABD , ham istihbarat verilerini rutin olarak İsrail ile paylaşmak için gizli bir anlaşma yapmış. Gazetede yer alan habere göre bu öyle bir anlaşma ki, ABD'nin kendi vatandaşlarına ait e-mail ve telefon konuşması verilerini bile içeriyor. Üstelik anlaşmaya göre İsrail'in bu verileri nasıl kullanacağı konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Guardian'daki habere göre söz konusu anlaşma, istihbarat paylaşımının temel kurallarını ortaya koyan bir muhtıraya dayanarak Mart 2009'da imzalanmış. Ancak söz konusu muhtıranın tarihi belli değil.
Ortada bir adaletsizlik de söz konusu. Anlaşmaya göre ABD'nin ham istihbarat verilerini paylaşması gerekirken ve birçok ABD vatandaşının e-mail ve telefon konuşması verileri İsrail ile paylaşılırken bazı üst düzey ABD'li yetkililerle ilgili veriler, paylaşılan dosyalar arasında yer almıyor. İstihbarat paylaşımından muaf tutulan bu kişiler Beyaz Saray, kabine departmanları ve bağımsız kuruluşlarda çalışanlar, Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri ile Yüksek Mahkeme çalışanları.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...