Sızan Pentagon belgeleri: Kim sızdırdı? Amaç neydi?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sızan Pentagon belgeleri: Kim sızdırdı? Amaç neydi?

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'daki savaşla ilgili son derece gizli Pentagon istihbaratını ve ABD'nin yakın müttefikleri hakkında bilgi topladığını iddia eden bir dizi sızdırılmış belge geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak ortaya çıktı. Belgeleri kim, neden sızdırdı? Detaylar haberimizde.

ABD'yi müttefiklerine güvence vermek ve sızıntının kapsamını değerlendirmek için tam hız hasar kontrolüne zorlayan Ukrayna savaşıyla ilgili yüksek düzeyde gizli askeri belgelerle ilgili haberlerin gün yüzüne çıkmasından bu yana günler geçti.

Çok sayıda slayttaki bilgiler, Ukrayna'nın hava savunma yeteneklerindeki potansiyel güvenlik açıklarını kamuoyuna duyurdu ve müttefiklerin bir dizi istihbarat konusuna ilişkin özel değerlendirmelerini açığa çıkardı.

Üst düzey Pentagon yetkilileri gazetecilere verdiği demeçte, genel olarak sızan belgelerin "ulusal güvenlik için çok ciddi bir risk" oluşturduğunu söyledi.

Belgelerin ne olduğuna, nasıl ortaya çıktıklarına ve kim tarafından sızdırıldıklarına dair yapılan beyin fırtınasına ve potansiyel etkilerine hep birlikte bir göz atalım.

Sızan Pentagon belgeleri: Kim sızdırdı? Amaç neydi?

SIZDIRILAN BELGELER NELER?

ABD yetkilileri tarafından ayrı ayrı doğrulanmayan gizli belgeler, Ukrayna askeri pozisyonlarını gösteren brifing slaytlarından Ukrayna'ya verilen uluslararası desteğin değerlendirilmesine ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hangi koşullar altında nükleer silah kullanabileceği de dahil olmak üzere çeşitli hassas konulara kadar uzanıyor.

Kaç belgenin sızdırıldığına dair net bir cevap yok ancak uluslararası ve ulusal haber ajanslarının tahminleri sayının yüzlerle ifade edilmesini gerektiriyor.

Sızan Pentagon belgeleri: Kim sızdırdı? Amaç neydi?

BELGELER NEREDEN SIZDIRILDI?

Pentagon şefi bile belgelerin nereden ve kim tarafından sızdırıldığı konusunda emin değil.

Savunma Bakanı Lloyd Austin bu hafta yaptığı basın açıklamasında, "İnternette bir yerlerdeydiler ve tam olarak nerede ve o noktada kimin erişimi olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Sızıntı Discord adlı bir sitede başlamış olabilir.

Discord, çevrimiçi oyun oynayan kişiler arasında popüler olan bir sosyal medya platformudur.

Discord sitesi, gruplar için gerçek zamanlı, sesli, görüntülü ve metin sohbetlerine ev sahipliği yapıyor ve kendisini "bir okul kulübüne, bir oyun grubuna veya dünya çapındaki bir sanat topluluğuna ait olabileceğiniz" bir yer olarak tanımlıyor.

Sızan Pentagon belgeleri: Kim sızdırdı? Amaç neydi?

BELGELERİ KİM SIZDIRDI?

Washington Post, Discord üyelerine atıfta bulunarak, ulusal güvenlik soruşturmasına yol açan ABD gizli belgelerini sızdıran kişinin askeri bir üste çalışan 20'li yaşlarında bir silah meraklısı olduğunu bildirdi.

Post, söz konusu kişinin gizli bilgileri, "silahlara ve askeri teçhizata karşılıklı sevgi" temasıyla hareket eden bazı gençlerin anlık mesajlaşma platformu Discord'daki bir grupla paylaştığını söyledi.

Post, kişinin adını vermediği raporunu, Discord sohbet grubunun iki üyesiyle yapılan röportajlara dayandırdı.

Kişi, Orijinal Gangster argosu olan OG veya eski usul bir gelenekçi olarak anıldı.

Kişi, Post'un kaynaklarından biri tarafından 20'li yaşların başı ile ortası arasında olarak tanımlandı ve grubun üyeleri tarafından örnek alındı.

Sohbet grubunun 18 yaşından küçük bir üyesi belgeleri sızdırdığı iddia edilen kişiyi formda, güçlü, silahlı, eğitimli ve bir tür çılgın filmden bekleyebileceğiniz hemen hemen her şeyin kendisinde var olduğu biri olarak tanımladı.

Sızan Pentagon belgeleri: Kim sızdırdı? Amaç neydi?

SIZDIRILAN BELGELERDE NELER AÇIKLANDI?

Sızan gizli bir ABD askeri belgesi, NATO ülkelerinden 97 özel kuvvet personelinin bu yılın Şubat ve Mart aylarında Ukrayna'da faaliyet gösterdiğini öne sürüyor.

Sızan birkaç belge, ABD'nin Ukrayna'daki savaşla ilgili casusluk taktiklerini ortaya koyuyor gibi görünüyor.

Gerçek olduğu kanıtlanırsa, ABD'nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyi'nin savunma ve askeri yetkililerle yaptığı görüşmeleri izlediğini gösteriyor. Ayrıca Ukrayna hava savunma sistemlerindeki bariz zayıflıkları ve askeri taburların büyüklüğünü de ortaya koyuyor.

Ayrıca ABD'nin Rus askeri kuvvetlerine ve bir paralı asker örgütü olan Wagner'e tahmin edilenden çok daha fazla sızdığını öne sürüyor.

Sızıntılar, ABD'nin müttefiklerinin ve dostlarının Rusya ve Çin ile nasıl etkileşime girdiğini de ne kadar yakından izlediğini vurguladı.

Diğer sızıntılar, Güney Koreli liderlerin Ukrayna'ya top mermisi gönderme konusunda tereddüt ettikleri ve İsrail'in Mossad casus servisinin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargı sistemini elden geçirme önerisine karşı çıktığı iddialarıyla ilgiliydi.

Yılda 90 milyar dolarla finanse edilen ABD istihbarat teşkilatları, elektronik iletişimleri dinlemek, casusları çalıştırmak ve uyduları izlemek için kapsamlı yetkilere sahip. Bu yetkilerin sonuçları, sınırlı biçimde bile olsa, kamuoyunda nadiren görülmektedir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...