Siyonizmin bitişi: Netanyahu'nun Gazze'yi yutma planı geri tepti

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Siyonizmin bitişi: Netanyahu'nun Gazze'yi yutma planı geri tepti

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Batı devletlerini arkasına alarak Gazze’de soykırıma imza atan İsrail, sokaktan büyük tepki gördü, cephede de zor günler geçiriyor. Bir milyon Yahudi İsrail’i terk etti. Ülke, fikren bölündü. Batı’da antisemitizm patladı. Dünya Yahudiliği sorguluyor. İslamiyete ilgi ise arttı. Avrupa da çark etme peşinde.

HABER MERKEZİ - İsrail’in Gazze’ye 24 gün önce başlattığı saldırı, soykırım boyutuna ulaştı. Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin başta ‘meşru müdafaa’ şeklinde değerlendirilen harekâtı; orantısız güç kullanması, sivilleri ayırt etmeden vurması, hastaneleri bile hedef alması ve katliamına siyonist argümanlarla kılıf uydurması sebebiyle dünyada sorgulanmaya başladı.

İÇERİDE İSYAN

Katliam, İsraillilerin de sabrını taşırdı. Yahudiler, hükûmetin savaşa son vermesi için Hayfa, Beersheba, Herzylia, Netanya, Kfar Saba gibi birçok şehirde büyük gösteriler düzenledi. Tel Aviv’de İsrail Silahlı Kuvvetleri karargâhının önünde toplanan kalabalık “Derhâl ateşkes” ve “Rehineleri hemen sağ olarak geri getirin” sloganları attı. Yüzlerce gösterici, Netanyahu’ya konutunun önünde toplanıp “istifa et” dedi. İsrailli rehinelerin yakınları Kudüs Belediyesi önüne 230 boş yatak sererek hükûmetten sevdiklerini talep etti.

DÜNYA GÖZÜNÜ AÇTI

İsrail’in katliamı Londra, Paris, Washington, Brüksel, Berlin gibi Batı başkentlerinde de günlerdir protesto ediliyor. Netanyahu’nun “Kadını, bebekleri, emzirenleri, öküzleri ve koyunları, develeri ve eşekleri öldürün” diyen muharrif Tevrat’tan ayetleri vahşete dayanak göstermesi, sık sık dinine atıfta bulunması, yıllarca şehir efsanesi olarak gösterilen “arzımevut” (vadedilmiş topraklar) niyetini açık etmesi dünyada siyonizmi yeniden sorgulattı. Bazı hahamların da kan donduracak sekilde bebek katliamı çağrısı yapması Yahudi karşıtlığını körükledi. 

Filistin’e destek mitingine katılan İspanya Sosyal Haklar Bakanı sosyalist Ione Belarra: “Avrupa ikiyüzlülüğün bedelini çok ağır ödeyecek. Avrupalı ​​liderler yaşananların ciddiyetini anlayamıyor. Soykırımcı İsrail’e karşı Filistin halkını savunacağız.”

ANTİSEMİTİZM PATLADI

Avrupa ülkelerinde antisemitizm (Yahudi düşmanlığı) patladı. ABD merkezli Hakaretle Mücadele Birliğinin raporlarına göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Yahudi düşmanlığı ABD’de yüzde 400, Avusturya’da yüzde 300 artış gösterdi. İngiltere’de Yahudi karşıtı nefret suçu geçen yıla göre 13 kat arttı. Almanya’da antisemitizm izleme kuruluşu RIAS, ülkede antisemitizmde %240’lık bir artış olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü Michael O’Flaherty, The Guardian gazetesine verdiği beyanatta, “Bu dönemde uyanık olmak ve Müslümanlara yönelik nefret de dahil olmak üzere Avrupa’da kendini gösteren her türlü nefreti kınamak çok önemlidir” dedi.

FRANSA DİKEN ÜSTÜNDE

6 milyon Müslüman ve 500 bin Yahudinin yaşadığı Fransa, diken üstünde. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Tel Aviv’i ziyaret edip İsrail’e arka çıkması ülkesindeki Müslümanları kızdırdı. Başkent Paris’in kuzeyindeki Sarcelles, Yahudi nüfus yoğunluğundan dolayı “Küçük Kudüs” olarak adlandırılıyor. Göçmen kökenli Afrikalı Müslümanlarla komşu olan şehir endişe içinde. Sokaklar, kafeler, restoranlar ve iş yerleri boşaldı. İnsanlar saldırı korkusuyla evlerine çekildi. Yahudiler “Yaşama sevincimizi kaybettik” diye dert yandı. 

İSLAMİYET’E MERAK ARTTI

Bu arada Hristiyan dünyasının, şimdiye kadar hep terörle birlikte gösterilmeye çalışılan İslamiyete merakı arttı. Filistin’deki zulümden etkilenen insanlar, İslamiyete yönelmeye başladı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, Filistinlilerin yaşadıkları bu saldırılardaki dik duruşu sebebiyle İslamiyeti merak ettiğini söyledi. Çok sayıda kişinin de Müslüman derneklere müracaat ettiği belirtiliyor.

ABDULLAH AĞAR: BATI POZİSYON DEĞİŞTİRİYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Abdullah Ağar, Gazze’de işlenen savaş suçundan dolayı Batı dünyasında İsrail’e yönelik bir kırılma yaşandığını söyledi.

Ağar, şu değerlendirmede bulundu: "Soykırım suçu o kadar büyük ki, gizlenemeyecek ve arkasında durulamayacak bir hâle geldi. Ne kadar jeopolitik gerekçelerle halkı arkalarında tutmaya ve Hamas’ın sivilleri öldürmesine gerekçe göstermeye çalışırlarsa çalışsınlar, İsrail’in yaptıkları artık hiçbir yere sığdırılamıyor. Batı, katliam kendilerini vurmasın diye bir pozisyon geliştirmeye çalışıyor. Çünkü tepki göstermezlerse kendi toplumlarında vicdanı olan insanlar tarafından ve tarih huzurunda yargılanacaklar.

Jeolojik bir kırılma yaşanmaya başladı. Batı dünyasını, kendi inançlarında olan insanlar bile sorgulayacak. Böyle bir sorgulamanın da önüne geçmek istiyorlar. İsrail de yaptıklarına kılıf üretme arayışında. Kısmi kara operasyonları yapmasının sebeplerinden biri de tepkileri bloke etmek. Uluslararası kamuoyunun ve kendisini destekleyen devletlerin desteğini devam ettirme çabasındalar. Buna bir isim takacaklar ve ‘Rehine kurtarma operasyonları’ diyecekler."

ABD: ASKER GÖNDERME PLANIMIZ YOK

Sokakta büyük tepki gören İsrail, cephede ve istihbaratta zorluk yaşıyor. Mossad “karizması”nı çizdirdi. Siyonist yönetim, gece gündüz bombaladığı Gazze’ye ‘saplanırız’ endişesiyle giremedi. İsrail ordusu, kendi askerlerini bile vurdu. ABD’nin İsrail’e gönderdiği “Felluce Kasabı” olarak tanınan Korgeneral James Glynn görevi bırakarak ülkesine döndü. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze’ye asker gönderme planlarının olmadığını duyurdu.

Bu arada İsrail ile birlikte en büyük darbeyi, katliama arka çıkan Batı ülkeleri aldı. Dünya barışı için kurulduğu söylenen, hümanizm ve insan hakları dersi veren birçok çatı kuruluş Gazze’ye kayıtsız kaldı. Bu durum da sorgulanmaya başladı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, ABD Kongresi’nin sonuna kadar İsrail’i desteklemeyi sürdüreceğine dair teminat verdiğini söyledi. Johnson “Tanrı’nın İsrail’i kutsayan milletleri kutsayacağını biliyorum” dedi.

KAÇIYORLAR

Hamas’ın 7 Ekim baskını sonrası çoğunluğu çifte vatandaş olan en az bir milyon İsrailli ülkeyi terk edip Avrupa ve ABD’ye kaçtı. İsrail’in nüfusunun onda biri göç etti. Kaçanların 90 bininin Gazze çevresine yerleştirilenler olduğu belirlendi. İsrail Kamu Denetçisi Matanyahu Englman, Gazze çevresindeki şehirlerden tahliye edilenlerle yaptığı görüşmesinde “Kuzeyden ve güneyden binlerce kişinin evlerinden tahliye edilmesi büyük bir başarısızlık. Savaş dördüncü haftasında. Bir ekonomik plan ve krizi yönetecek bir koordinatör yok” eleştirisinde bulundu.

Siyonizmin bitişi: Netanyahu'nun Gazze'yi yutma planı geri tepti

"NETANYAHU HEPİMİZİ ÖLDÜRMEK İSTİYOR"

Hamas’ın yayımladığı görüntülerdeki İsrailli üç rehine Elena Trupanov, Daniel Aloni ve Ramon Kirsht “Senin politik, askerî ve güvenlik alanındaki rezaletini taşıyoruz. Çünkü sen 7 Ekim’de işleri berbat ettin. Çünkü orada ordu yoktu, kimse gelmedi, bizi kimse korumadı. Bizi öldürüyorsun, hepimizi öldürmek mi istiyorsun. Herkesi serbest bırak, ailelerimizin yanına dönelim. Şimdi!” diye tepki gösterdi. Kadınların açıklamasına cevap veren İsrail Başbakanı Netanyahu “Kaçırılan İsraillilerin evlerine dönmesi için her şeyi yapıyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...