Sırp savaş suçu zanlısı Şeşely: 'Lahey'e dönmeyeceğim'

/ Kaynak: AA
Sırp savaş suçu zanlısı Şeşely: 'Lahey'e dönmeyeceğim'

DÜNYA Haberleri  / AA

Şeşely: "Eğer bu ideolojiden (Büyük Sırbistan) vazgeçersek, siyaset sahnesinde yer almamımızın ne anlamı kalır"

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek" iddiasıyla tutuklu yargılanmasına devam edilen, ancak "sağlık sorunları" nedeniyle geçici olarak serbest bırakılarak dün ülkesi Sırbistan'a dönen Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Voyislav Şeşely, "Lahey'e kendi isteğimle bir daha geri dönmeyeceğim" dedi.
Şeşely, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Büyük Sırbistan" ideolojisinden Lahey'deki yargılanma sürecine kadar birçok konuda açıklamada bulundu.
Şeşely, partisinin hiçbir zaman "Büyük Sırbistan" ideolojisinden vazgeçmediğini vurgulayarak, "Eğer bu ideolojiden vazgeçersek, siyaset sahnesinde yer almamızın ne anlamı kalır" ifadesini kullandı.
Parti içerisinde "seferberlik" ilan eden Sırp siyasetçi, "tüm vatanseverleri, iktidardaki hain rejime ve Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi olmasına karşı gelmeye" çağırdı.
Şeşely, Lahey'deki mahkemeyi "dağıttığını" ileri sürerek, Sırp general Ratko Mladiç'in davasına şahit olarak telekonferans ile Belgrad'dan katılacağını, "Lahey'e kendi isteğiyle bir daha geri dönmeyeceğini" söyledi.
Sırbistan hükümetine yönelik eleştirilerde de bulunan Şeşely, Sırbistan'ın AB'de yerinin olmadığını öne sürdü.
Şeşely, "Aleksandar Vuçiç, Arnavutluk Başbakanına (Edi Rama) bağırıyor. Neden aynı tepkiyi Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan diğer Batı ülkelerine karşı da göstermiyor. Küçük bir ülkeden gelen bir zavallıya bağırmak kolay" şeklinde konuştu.
Sırbistan'ın AB ve NATO üyeliği politikasının ülkeyi hiçbir yere götüremeyeceğini belirten Şeşely, Sırbistan'ın geleneksel politikasına geri dönmesi, Rusya ile yakınlaşması gerektiğini savundu.
Şeşely, ABD'nin Sırbistan'ı istikrarsızlaştırma politikasının bir sonucu olarak serbest bırakıldığı iddialarıyla ilgisi olmadığını belirterek, "2003 yılında kaldığım yerden artık devam edeceğim" ifadesini kullandı.
- Voyislav Şeşely -
Adı daha sonra Sırp Çetnik Hareketi'ne dönüştürülen Sırp Yenileme Partisi'ni 1990 yılında kurarak siyasete giren Şeşely, partisinin eski Yugoslavya yönetimince yasaklanmasının ardından 1991 yılında Sırp Radikal Partisi'ni kurdu.
"Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden biri olarak kabul edilen ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Şeşely, 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda Saraybosna, Mostar ve Zvornik şehirlerinde ''savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek'', ''sivil halkı göçe zorlamak'', ''Sırp olmayan halklara yönelik işkenceleri desteklemek, işkence etmek, öldürmek'' ve bu tür eylemlerin emrini vermek gibi suçlardan yargılandı.
Şeşely, 2003 yılında Lahey'e getirildikten sonra 2007-2012 yılları arasında ICTY tarafından yargılandı. Yargılanması 2012 yılında tamamlanan Şeşely hakkında henüz bir karar verilmedi.
ICTY'nin "sağlık sorunları" nedeniyle geçici olarak serbest bıraktığı ve dün öğle saatlerinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Şeşely, Nikola Tesla Havalimanı'nda binlerce destekçisi tarafından karşılanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...