Sırbistan ve Hırvatistan arasındaki 'soykırım' davası bugün karara bağlanacak

Sırbistan ve Hırvatistan arasındaki 'soykırım' davası bugün karara bağlanacak

DÜNYA Haberleri

Hollanda'nın başkenti Lahey'de toplanacak olan Uluslararası Adalet Divanı'nın her iki ülkenin iddialarını da karara bağlaması bekleniyor.

1990'larda Yugoslavya'nın dağılması sürecinde savaşlarda yaşananlarla ilgili olarak Hırvatistan ve Sırbistan'ın mahkemeye taşıdığı karşılıklı soykırım girişimi suçlamalarıyla ilgili karar bugün çıkıyor.
Hırvatistan hükümeti, 1991'de Vukovar kasabasına saldıran Sırp birliklerinin doğrudan Hırvatları hedef aldığını savunuyor ve bir etnik temizlik girişimi olduğunu iddia ediyor.
1999'da Lahey'deki mahkemeye başvuran Hırvat hükümeti, Sırbistan'ın mağdurların ailelerine tazminat ödemesini da talep ediyor.
2010'da mahkemeye başvuran Sırbistan ise 1995'te Hırvat güçlerinin saldırısı sırasında 230 bin Sırbın evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldığını savunuyor.
Sırbistan o dönemde Hırvatların bilinçli biçimde Sırpları hedef aldığını da iddia ediyor.
1991-1995 arasındaki savaşta 20 bin kişi hayatını kaybetmiş ve savaş Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan ayrılmasıyla sonuçlanmıştı.
Mahkeme Sırbistan'ı ya da Hırvatistan'ı suçlu bulursa açıklayabileceği üç farklı karar bulunuyor:
- Soykırım yapmak
- Soykırım girişiminde bulunmak
- Soykırım suçuna ortaklık yapmak
KAYNAK: BBC TÜRKÇE

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...