Sırbistan AB'ye aday ülke oldu

Avrupa'nın göbeğinde son yüzyılın vahşetine imza atan Sırbistan, elinde 110 bin müslüman Boşnak kanıyla AB aday ülkesi yapıldı
Sırbistan ve Kosova yönetimleri arasındaki pürüzler giderildi. AB, Sırbistan'ı aday ülke ilan etti. 1992 yılında başlayıp, 1996 yılına kadar, Avrupa'nın göbeğinde 110 bin Boşnak, 17 bin Hırvat'ı katleden Sırplar, Avrupa Birliği üyeliğinde önemli bir avantaj elde etti.
MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLIYOR
Yıllardır sorun yaşayan Sırbistan ve Kosova yönetimleri, Sırbistan'ın AB üye adaylığının görüşüleceği önümüzdeki hafta yapılacak müzakereler öncesinde sürpriz biçimde yakınlaştı. Her iki ülkeden hükümet temsilcileri bugün Brüksel'de yaptıkları toplantıda, Kosova'nın gelecekte uluslararası müzakerelerde nasıl temsil edileceği konusunda uzlaşma sağladı. İki ülke, sınırların hem kendileri, hem de AB tarafından kontrol edilmesi konusunda da fikir birliğine vardı. Sırbistan bu sayede, AB üye adaylığına bir adım daha yaklaşmış oldu.
Ancak Sırbistan'ın Kosova yönetimiyle sağladığı bu uzlaşma, Belgrad'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağı anlamına gelmiyor. Ancak uzlaşma Kosova'nın AB ile yakınlaşması açısından da önem taşıyor. Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle yaptığı açıklamada bunun altını çizerek, 'Bu uzlaşma Avrupa yolunda atılmış önemli bir adım' dedi.
ALMANYA UMUT VERDİ
Önemli bazı şartları yerine getirmemiş olmasına rağmen Sırbistan'ın AB üye adayı olması ihtimali oldukça yüksek. Nitekim Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Belgrad'da Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile buluşmasının ardından yaptığı açıklamada, "Hedef gözle görülebilir kadar yakın, ulaşılması da mümkün" diye konuştu. Westerwelle, artık son metrelere girildiğini ve Almanya açısından kararlı adımlarla son engellerin de ortadan kaldırılabileceğini sözlerine ekledi.
Ancak Sırbistan AB'nin üye adaylığı için kendisinden talep ettiği koşulları tamamen yerine getirmiş değil. Belgrad dört yıl önce egemenliğini ilan etikten sonra bağımsızlığı 87 devlet tarafından resmen tanınan Kosova'nın Sırbistan Cumhuriyeti'nin bir parçası olduğunda ısrar ediyor. Priştine yönetimi "Kosova Cumhuriyeti'nin" eşit halklarla bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesini isterken, eski vilayetini yeniden topraklarına dahil etmek isteyen Sırbistan bu talebi ret ediyor.
Sırbistan'ın üye adaylığı statüsüne kavuşması için Kosova'yı tanımasının yanı sıra aranan ikinci şart ise, AB hukuk devleti misyonu Eulex'in Kosova'da tam serbestlik içinde çalışabilmesi. Belgrad yönetimi bu şartı da yerine getirmedi. Eulex Başkanı Xavier Bout de Marnhac Sırp Tanjug Ajansı'na yaptığı açıklamada sürekli ve şartsız hareket serbestisi taleplerinin hala yerine getirilmediğini söyledi.
Kosova Sırpları birkaç ay önce yollara barikat kurarak Kosova'nın kuzeyinde ulaşımı felç etmiş, Sırp azınlıkla Kosova Arnavutları arasında çıkan çatışmalarda ölenler olmuştu.