Rusya'dan kısasa kısas: Yüzlerce Alman sınır dışı edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya'dan kısasa kısas: Yüzlerce Alman sınır dışı edildi

DÜNYA Haberleri

Almanya Dışişleri Bakanlığı, eğitim ve kültür sektörlerinde çalışan yüzlerce Alman'ın önümüzdeki ay Rusya'dan sınır dışı edileceğini açıkladı.

Basında çıkan Rusya'nın Haziran ayının başından itibaren Alman çalışan sayısını sınırlayacağı yönündeki haberler doğrulandı. Moskova'daki Alman okulundaki öğretmenlerin ve Goethe Enstitüsü kültür derneğindeki personellerin Almanya'ya döneceği açıklandı. Rusya'nın Alman çalışanları sınır dışı etme kararı, her iki ülkeden de diplomatların sınır dışı edilmesinin ve Rusya ile Almanya arasında giderek gerginleşen ilişkilerin ardından alındı.

BBC'nin aktardığı bilgilere göre, geçtiğimiz ay, Rusya ve Almanya, kendi büyükelçiliklerinin 40 çalışanını istenmeyen kişi (istenmeyen kişi) ilan etti ve onları sınır dışı etti. Almanca yayın yapan Süddeutsche Zeitung gazetesi, bu son hamlenin diplomatlar da dahil olmak üzere yüzlerce Almanı etkileyeceğini yazdı. 

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu tek taraflı, haksız ve anlaşılmaz karar karşısında, Federal Hükümet şimdi Rusya'da diplomatik varlığını sürdürürken aracıların asgari düzeyde mevcudiyetini sağlamakla ilgileniyor." ifadeleri kullanıldı. 

Bakanlık, Almanya'daki azami Rus sayısına karar verirken, uygulamada gerçek dengeyi sağlamayı hedefleyeceğini söyledi.

RUSYA'DAN KARŞI HAMLE 

Birçok Avrupa Birliği ülkesi, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Rus diplomatları sınır dışı etti. Mart 2022'de casusluk yaptığından şüphelenilen 40'tan fazla diplomata dört AB ülkesinden sınır dışı etme emri verildi.

Rusya ve Almanya aslında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerilen derin ekonomik ve kültürel bağları paylaşıyorlardı. Birkaç gün içinde Şansölye Olaf Scholz, askeri harcamaları artırarak ve doğrudan Ukrayna'ya silah gönderme sözü vererek Almanya'nın dış politikasında devrim yaptı. Scholz sözünü tuttu. Ocak ayında Almanya, Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya göndereceğini açıkladığında, Rusya onu İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi suçlarından kaynaklanan "Rusya'ya karşı tarihi sorumluluğunu" terk etmekle suçladı.

Scholz, bu ayın başlarında Ukrayna'yı "gerekli olduğu sürece" destekleyeceği sözünü verdi ve 2,7 milyar Euro değerinde silah sözü de verdi. Diplomatlar ile kültür ve eğitim çalışanlarının sınır dışı edilmesiyle Rusya ile Almanya arasındaki geri kalan bağlar daha da gerginleşecek.

(Kaynak: BBC News)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...