Senegal'de Kurban Bayramı hazırlıkları

/ Kaynak: AA
Senegal'de Kurban Bayramı hazırlıkları

DÜNYA Haberleri  / AA

Senegal'in başkenti Dakar'da Kurban Bayramı dolayısıyla kurulan küçükbaş hayvan pazarında yoğunluk yaşanıyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Dakar'da yol kenarlarındaki hayvan pazarlarında, ülkenin bütün bölgelerinden getirilen küçükbaş kurbanlıklar görücüye çıkıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren pazara gelen Senegalliler, bütçelerine uygun kurbanlık arayışına başlıyor. Nüfusun yüzde 95'inin Müslüman olduğu ülkede, Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan kesilmemesi, kurbanlıkların fiyatını da arttırıyor. Senegalliler inanışları gereği, söz konusu ibadetin yerine getirilmesi için kurban edilecek hayvanın küçükbaş olması gerektiğine inanıyor. Kurban pazarlarında büyükbaş hayvan neredeyse hiç bulunmuyor. Pazara gelen müşteriler fiyatları 60 bin CFA frankından (yaklaşık 120 dolar) başlayıp 1 milyon CFA frankına kadar (yaklaşık 2 bin dolar) çıkan kurbanlıklar arasında seçim yapmak zorunda kalıyor.
- Otomobil fiyatına "evcil" ladoum
Öte yandan Atlas Okyanusu kenarında yer alan Batı Afrika ülkesi Senegal'de, pazarlarda sadece tek bir koyun cinsi kurbanlık olarak kendisine yer bulamıyor. Halk, azawad ve toubabir cinsi iki koyun türünün karışımından oluşan "ladoum"ları kurbanlık olarak almayı değil, evcil hayvan olarak beslemeyi tercih ediyor. Özellikle başkent Dakar'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Rufisque ilçesinde yetiştirilen ladoum koyunları, estetik yapılarıyla dikkat çekiyor. AA muhabirine açıklama yapan hayvan yetiştiricisi Adama Diouf, ladoumların "koyunların kralı" olarak bilindiğini söyledi. Hayvan sever Cheikh Seck ise "Bu hayvanların aurası o kadar çekici ki artık etrafında ciddi bir ticaret ağı kuruldu. İnsanlar onu evcil hayvan olarak evlerinde beslemelerinin yanı sıra bir yatırım aracı olarak da görüyor" dedi. Çoğu Senegalli'nin evinde bulunan ladoumların fiyatları da neredeyse ülkedeki otomobil fiyatlarıyla yarışıyor. Koçlar 15 milyon CFA frankına (yaklaşık 30 bin dolar) kadar alıcı bulurken, koyunlar da 2 milyon CFA frankına (yaklaşık 4 bin dolar) satılabiliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...