Scilly Adaları'nda kadın savaşçılara ait kalıntılar bulundu

Birleşik Krallık'ın Scilly Adaları'nda bulunan insan kalıntılarının kadın savaşçılara ait olduğu açıklandı. Bilim insanları, kalıntılardaki diş minesinin DNA analizini yapmalarının yanı sıra, 2 bin yıllık mezarda kılıç ve ayna da buldu.
Bilim insanları, Scilly Adaları'ndaki 2 bin yıllık bir mezarın gizemini çözerek, İngiltere'nin Demir Çağı'ndaki savaşları hakkında merak uyandıran soruları gündeme getirdi. On yıllardır arkeologlar, 1999 yılında Bryher'de keşfedilen taş kaplı mezar odasının bir erkek mi yoksa bir kadın kalıntısı mı içerdiği konusunda tartışıyordu. Kazılarda, bakır alaşımlı bir kın içinde bir kılıç ve tek bireyin kalıntılarının yanı sıra, genellikle erkeklere ait olduğu düşünülen bir kalkan da ortaya çıktı. Ancak bir broş ve motifle süslenmiş ve genellikle kadınlarla ilişkilendirilen bir bronz ayna da bulundu. Mezar,, hem ayna hem de kılıç içerdiği için Demir Çağı Batı Avrupa'sında benzersiz bir öneme sahip oldu.
Bryher adasındaki 2000 yıllık bir mezarda bulunan kılıç ve ayna. Fotoğraf: Hictoric England arşivi
The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Historic England liderliğindeki bilim ekibi, kalıntıların bir kadına ait olduğunu belirledi; bu, topluluklar arasındaki şiddetin hayatın bir gerçeği olduğu düşünülen bir dönemde kadın savaşçıların rolüne ışık tutabilecek bir keşif.
DİŞ PARÇALARI BULUNDU, ANALİZ EDİLDİ
DNA analizi gibi geleneksel yöntemlerle cinsiyet belirlemeye yönelik orijinal girişimler, kemiklerin parçalanması nedeniyle başarısız oldu. İskelet hakkında görülebilen tek şey, vücudun bir zamanlar yattığı yerde koyu renkli bir toprak lekesiydi, sadece yaklaşık 150 gramlık küçük kemik ve diş parçaları bulundu.
Journal of Archaeological Science: Reports'ta yayımlanan araştırma bulgularına göre, özellikle California Üniversitesinde yapılan bir teknik sayesinde diş minesi analiz edilebildi. California Üniversitesinden çevresel toksikoloji bölümünde yardımcı doçent olan Dr. Glendon Parker şunları söyledi:
“Diş minesi insan vücudundaki en sert ve en dayanıklı maddedir. X veya Y kromozomuna bağlantıları olan bir protein içerir, bu da cinsiyeti belirlemek için kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu yararlıdır çünkü bu protein DNA'ya kıyasla daha iyi hayatta kalır. Analizimiz, hayatta kalan diş minesinin küçük parçalarından protein izlerinin çıkarılmasını içeriyordu. Bu, bireyin kadın olma ihtimalini yüzde 96 olarak hesaplamamızı sağladı.”
1999'da keşfedilen mezarın kapak taşları. Fotoğraf: Isles of Scilly Museum Association
DÜŞMANLARINA ANİ BASKINLAR YAPMIŞ OLABİLİRLER
2 bin yıl önce savaşın ana biçimi muhtemelen düşman yerleşim yerlerine yapılan baskınlar olmuştur. Mezarda bulunan ayna ve silahların hepsi savaşla ilişkilendiriliyor. Çünkü Demir Çağı'nda aynaların sinyal vermek, iletişim kurmak ve saldırıları koordine etmek için kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Ayrıca doğaüstü dünyayla iletişim kurma aracı olarak ritüel işlevleri de olduğu düşünülüyor.
Historic England'da insan iskeleti biyoloğu olan Dr. Sarah Stark, bulguların 'Demir Çağı'nda Scilly'de bir kadının savaşta başrol oynadığına dair kanıt sağladığını' söyledi. Araştırmacı, "Mezarlarda bulunan nesnelerin sembolizmi hakkında hiçbir zaman tam olarak bilgi sahibi olamasak da, bir kılıç ve bir aynanın birleşimi, bu kadının kendi topluluğu içinde yüksek bir statüye sahip olduğunu ve savaşta, rakiplerine baskınlar düzenleyerek veya grubunu yöneterek komuta rolü oynamış olabileceğini gösteriyor.” dedi.
Stark ekledi: "Bu, kadınların baskınlara ve diğer şiddet türlerine karışmasının Demir Çağı toplumunda daha önce düşündüğümüzden daha yaygın olduğunu gösteriyor olabilir ve Boudicca gibi liderlerin daha sonra ortaya çıkacağı temelleri atmış olabilir."
Bryher kılıcı ve aynası, Isles of Scilly Müzesi'nde sergileniyor.
(Kaynak: The Guardian)