Savaşta böylesi görülmedi: Ukraynalı asker ele geçirdiği tankı çalıştıramayınca Ruslardan yardım istedi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Savaşta böylesi görülmedi: Ukraynalı asker ele geçirdiği tankı çalıştıramayınca Ruslardan yardım istedi

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Savaş tarihinde eşine az rastlanır türden bir olay Ukrayna - Rusya savaşında meydana geldi. Ukraynalı bir asker, ele geçirilen bir Rus tankının çalışmaması üzerine Rus teknik destek hattını aradı. Destek ekibindeki Rus personel, karşısındaki kişinin bir Ukraynalı olduğunu anlamadı ve resmen 'düşmanına' yardım etmeye çalıştı.

MUHABİR: MUTLUHAN YILDIZ — Ukraynalı bir subay, ele geçirilen bir Rus tankını çalıştırırken sorun yaşayınca aklına ilginç ama aslında günlük hayatta bir o kadar da normal olan bir fikir geldi. 'Kochevnik' adlı subay, Rus tank üreticisi Uralvagonzavod'in teknik destek ekibini tıpkı bir Rus gibi konuşarak kandırmaya çalıştı. Kochevnik, Rusya ordusunun yaygın olarak kullandığı T-72B3 tankıyla ilgili sorun yaşadığını belirtti. Bu arada, T-72B3'ün Sovyet dönemi T-72 tanklarının en gelişmiş versiyonu olduğunu belirtelim.

Kochevnik'in teknik ekibi kandırmaya çalıştığı anları gösteren video, Ukrayna sitesi Militarnyi tarafından YouTube'da yayınlandı.

Öte yandan, Kochevnik ve Ukraynalı askerlerin tankı ne zaman ve nerede ele geçirdiği bilinmiyor. Ayrıca Kochevnik'in arama yaptığı kişilerin gerçek olup olmadığını ve aramaların ne zaman gerçekleştiğini teyit edilemedi. Ancak videoya göre, Kochevnik ilk olarak Uralvagonzavod personeli olduğunu söyleyen Aleksander Anatolevich isimli kişiyle konuştu. 

RUS TEKNİK DESTEK EKİBİ YARDIM ETMEYE ÇALIŞTI 

Ukraynalı subay, tankın yağ püskürtmesinden kompresörlerindeki sorunlara kadar tankla ilgili bir dizi şikayetini iletti. Kochevnik, videoda "Ben bir zırhlı ekibin komutanıyım ve sorun şu ki tankı çalıştıramıyoruz" dedi. Rus şirketin personeli Anatolevich, Ukraynalı bir askerle konuştuğunun farkında değildi. Rus personel, söz konusu şikayetleri tasarım bürosu ve motor üreticisine bildireceğini söylüyordu.

Savaşta böylesi görülmedi: Ukraynalı asker ele geçirdiği tankı çalıştıramayınca Ruslardan yardım istedi

Videonun ikinci yarısında Kochevnik, Uralvagonzavod yönetmeni Andrey Abakumov olduğunu iddia ettiği kişiye telefon etti. Abakumov, Kochevnik'e tankın sorunlarını WhatsApp mesajı yoluyla bildirmesini söyledi. 

Anatolevich gibi Abakumov da Kochevnik'in Ukraynalı olduğundan habersiz gibiydi. Kochevnik daha sonra aramaların sonunda her iki adama da kimliğini açıkladı.

'ŞAN OLSUN UKRAYNA'YA' DİYEREK TELEFONU KAPATTI

Kochevnik, karşısındaki Rus teknik destek ekibine, "Bakın ben K-2 zırhlı grubunun komutanıyım. Bu, Ukrayna'nın 54. mekanize tugayının ikinci mekanize taburudur. Bu tanklardan daha fazlasını ganimet olarak aldığımızda, onları daha iyi hale getirin ki onları çalıştırmamız daha kolay olsun. Anlaştık mı? Çok teşekkür ederim. Kendine iyi bak. Şan olsun Ukrayna'ya!" dedi.

RUSYA, TANKLARIN BÜYÜK BİR KISMINI KAYBETTİ 

Hollanda merkezli istihbarat sitesi Oryx'e göre Rus ordusu, Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana tanklarının üçte ikisini kaybetti. Askeri analist Jakub Janovsky, savaş başladığında Rusya'nın başlangıçta yaklaşık 3 bin operasyonel tankı olduğunu ancak Oryx'in 2022 verilerine göre Rusların en az 2 bin 329 tankı kaybettiğini ileri sürüyor.

Ukraynalılar ele geçirdikleri bazı tankları imha ederken, bazılarını ise kullanıyor. Deniz Analizleri Merkezi (The Center for Naval Analyses) Rusya Çalışmaları Programı Direktörü Michael Kofman, Mart ayında Ukrayna'nın Rusya'nın T-80 tanklarını ele geçirip kullandığını söyledi. Kofman, sadece ele geçirilen Rus tanklarını kullanan Ukraynalı birliklerin olduğunu vurguladı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...