Savaş haberlerinden kaçmak stresi azaltmıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Savaş haberlerinden kaçmak stresi azaltmıyor

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kişilerin savaş veya diğer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermelerinin doğal bir tepki olabileceğini ifade eden uzmanlar, bunun ruh sağlığı açısından bazı durumlarda gerekli olduğuna vurgu yapıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Uzman klinik psikolog Uluğ Çağrı Beyaz “Kişilerin savaş veya diğer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermeleri doğru bir tepki olabilir, ancak bu kaçınma, ruh sağlığı açısından dengeli bir yaklaşımla bir arada kullanılmalıdır” dedi.

KENDİNİ KORUMA DAVRANIŞI

Savaş, deprem, ölüm gibi travmatik olaylardan kaçan ve bunları yok sayan kişilerin daha önce bu tür travmalarla karşılaşan kişiler olduğunu söyleyen Beyaz “Kaçınma davranışı bir kişinin bazen kasıtlı bazen de farkında olmadan sıkıntı verici veya rahatsız edici bir olay yahut bir durumu reddetmesi ve yok saymasıdır. Travmatik olaylardan kaçınma davranışları, empati, korku, geçmiş deneyimler ve kontrol ihtiyacı gibi bir dizi psikolojik faktörün bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu davranışlar, kişinin duygusal dengeyi koruma ve stresle başa çıkma çabalarının bir yansımasıdır. Ancak bu tür kaçınma davranışlarının uzun vadede kişinin kendi travmalarıyla yüzleşme sürecini geciktirebilmektedir. Travmalar ise onlarla yüzleşmeden ortadan kalkmaz. Ruh sağlığı açısından denge sağlamak önemlidir ve bu denge kişiden kişiye değişebilir” diye anlattı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...