Rusya'nın 'Tayfun' kod adlı denizaltısı Suriye'ye yardıma gidiyor

Rusya'nın 'Tayfun' kod adlı denizaltısı Suriye'ye yardıma gidiyor

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın 'Tayfun' kod adlı dev denizaltısı nükleer füzelerle ve iki savaş gemisi eşliğinde Suriye'ye yardım için yola çıktı...

Son dönemde Rusya'nın Suriye yönetimine yardımlarını artırmak için Akdeniz'deki askeri varlığını genişletmeye başlaması 'Soğuk Savaş' günlerini aratmayan bir gerginliği de beraberinde getirdi. İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a yakın DEBKAfile internet sitesinin ortaya attığı iddia doğrulanırsa ABD-Rusya arasındaki gerginlik tavan yapacak. DEBKAfıle, Rusya'nın dünyanın en büyük denizaltısı olan, Tayfun NATO kodlu ve 'Dmitri Donskoy' isimli denizaltısını iki savaş gemisi eşliğinde Suriye kıyılarına gönderdiğini iddia etti. 


PAZAR GÜNÜ VARACAK 

İstihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre 4 Eylül'de Rusya'dan ayrılan ve 10 günlük bir yolculukla Suriye kıyılarına ulaşacak denizaltı 20 adet Bulava SSN30 kıtalararası balistik füze ve 200'den fazla nükleer başlık taşıyor. Her bir füze 10 bin kilometre menzile sahip. 172 metre uzunluğunda ve 160 kişi kapasiteli olması nedeniyle 'dünyanın en büyük denizaltısı' olarak anılan Dmitriy Donskoy denizaltısı son olarak temmuzda Beyaz Deniz'deki üç haftalık bir tatbikata katılmıştı. 2002'de RSM-56 Bulava tipi balistik füzelerle donatılan denizaltı yüzeye çıkmadan su altında 180 gün kalabiliyor. Suriye'deki iç savaş başladığından bu yana Şam yönetimine desteğini gizlemeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu adımıyla Esad hükümetine askeri yardımın ötesinde Washington'a da 'Her an seninle çatışmaya girmeye hazırım' mesajı verdiği yorumları yapılıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, Moskova yönetiminin Esad rejimine askeri destek verdiğine yönelik haberlerden duydukları endişeyi aktardı. Konuyla ilgili açıklamada, "Bakan Kerry bu yöndeki haberlerin doğru olması halinde, bu eylemlerin Suriye'de savaşı daha da tırmandırabileceği görüşünde" denilmişti. 


ABD YÖNETİMİ KAYGILI
Amerika'nın Sesi Radyosu'na konuşan bir üst düzey ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya'nın Akdeniz'de attığı askeri adımların Başkan Obama ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi son derece tedirgin ettiğini söyledi. Aynı yetkili, Rusya'nın Suriye'ye askeri yardımları havadan paraşütle gönderdiğini de söyleyerek "Bu durum tüm stratejileri değiştirebilir" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...