Rusya'nın 'Tahıl Koridoru' şartına BM'den cevap: İmkan yok

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya'nın 'Tahıl Koridoru' şartına BM'den cevap: İmkan yok

DÜNYA Haberleri

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildi. Kremlin, anlaşmanın kendileri ile ilgili kısmın yerine getirilmediğini iddia etti. Buna Birleşmiş Milletler'den (BM) cevap geldi. BM, Rusya için bütün engelleri kaldırma imkanlarının olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle geçen yıl başlatılan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın bugün son günüydü. Rusya, Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" şeklinde konuştu.

"KARADENİZ'İ KONTROL ETMİYORUZ"

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, bu konuyla ilgili konuştu. Rusya'nın BM'ye ilettiği belgede anlaşmanın "sonlandırıldığı" ifadesinin yer aldığına dikkati çeken Dujarric "İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nde halihazırda son geminin denetimi yapıldı. Merkezdeki BM personeli şimdilik orada kalmaya devam edecek. Başka ülkelerin gemi göndermek isteme ihtimaline karşı BM Karadeniz'i kontrol etmiyor" dedi.

RUSYA'NIN TALEBİNE ÇEKİMSER CEVAP

Rusya'nın "engellerin kaldırılması" talebine ilişkin ise Dujarric, BM'nin birçok adım attığını ve ortaklarıyla görüşmeler yürüttüğünü anımsatarak "Tüm engelleri kaldıracak imkanımız yok" diye konuştu.

"ERDOĞAN VE TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ"

Sözcü Dujarric, Rusya ve Ukrayna'nın gıda ve tahıllarının piyasaya ulaşması için BM'nin her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğinin altını çizerek "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin bu çalışmaların kritik bir parçası oldu, şimdiye kadarki çabalarından ötürü minnettarız" ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı. 

"BİR YOL BULMALIYIZ"

BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain de anlaşmanın milyonlarca kişi için can kurtaran bir unsur olduğunu belirterek "Dünyanın dört bir yanında mücadele veren aileler, bu savaşın paralel mağdurları olmayı hak etmiyor. İleriye doğru bir yol bulmalıyız" sözlerini sarf etti.

NATO'DAN KINAMA GELDİ

 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Müttefikimiz Türkiye ve BM'nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden tek taraflı olarak çekilme kararını kınıyorum.. Rusya'nın Ukrayna'daki gayrimeşru savaşı dünya genelinde milyonlarca kişiye zarar vermeye devam ediyor" şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...