Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin 100 günlük bilançosu

Düzenleyen:
Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin 100 günlük bilançosu

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın 30 Eylül’de başlayan hava saldırıları DAEŞ yerine ılımlı muhalifleri ve sivilleri hedef aldı, Rus saldırılarının en ağır bedelini siviller ödedi.

Rusya'nın Suriye'de "terörle mücadele" bahanesiyle katıldığı savaşın 100 günü geride kaldı. DAEŞ'i geriletmeyen Rusya, muhaliflerin ilerlemesini durdurdu. Rejime yeni bölgeler kazandıran Rusya, en bin sivilin hayatını kaybetmesine, yüzbini aşkın kişinin yerinden olmasına neden oldu. 

Rusya'nın 30 Eylül 2015'ten bu yana düzenlediği hava saldırıları, ilk ayında, İdlib, Hama, Humus, Halep'in kuzeyine yoğunlaşmıştı. 

Ekim ayının ikinci yarısından itibaren ve kasım ayı boyunca Rusya, Halep'in güneyi ve kuzeyi, İdlib'in güneyi ile Lazkiye kırsalında Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesinde muhaliflerin elindeki bölgeleri hedef aldı. 

Aralık ayından bu yana ise Halep'in kuzeyi ve güneyi, Bayırbucak ve İdlib kırsalı Rus saldırılarına maruz kalıyor. 

DAEŞ geriletilmedi

Rus hava saldırıları DAEŞ'i geriletmedi. Aksine, Rusya, 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından, Türkiye sınırı ve Halep arasındaki koridoru kapatmak amacıyla terör örgütleri DAEŞ ve PYD'nin ilerleyişine destek verdi. 

DAEŞ koridorun doğusundan baskı yapma imkanı bulurken, Türkiye sınırındaki Azez ilçesinin 3 kilometre yakınına kadar sokulabildi.

Rusya'nın, DAEŞ'le çatışan muhalifleri vurmasıyla terör örgütü Soran'dan ilerleyerek, Azez'in güneydoğusunda muhaliflerin kontrolündeki Kafra köyünü ele geçirdi. 

DAEŞ'in düşmanları da hedefte

Rusya'nın terör örgütü DAEŞ'e karşı etkin mücadele eden muhalif gruplara yönelik saldırıları, iddia ettiğinin aksine önceliğinin DAEŞ'le mücadele olmadığını gösterdi. 

Zira saldırılar, DAEŞ ile mücadele eden muhalif grupları da hedef aldı. Halep'in kuzeyindeki Deyr Cemal'de Birinci Alay, Malikiye'de Şam Cephesi, Keştar'da Ahraru'ş Şam, Kefer'de Sultan Murad, Mare'de Mutasim Tugayı, İdlib'te Sukuru'l Cebel ve Şam Kolordusu ile Halep'te Nureddin Zengi ve son olarak Şam ve çevresinde DAEŞ'e karşı etkin mücadele veren muhalif gruplardan İslam Ordusu Rusya tarafından vuruldu. 

Sivilerin durumu hiçe sayıldı

Rusya'nın geride kalan 100 günlük saldırı bilançosunda en ağır bedeli siviller ödedi. AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, şu ana kadar en az bin kişi hayatını kaybetti. Rus hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Esed güçlerinin karadan Hama ve Humus'un kuzeyi ile Halep'in güneyine düzenlediği operasyon, bu bölgelerden muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırına yakın bölgelere doğru göç dalgasını tetikledi. BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nün geçen yılın kasım ayı başında yaptığı açıklamaya göre, bu dalgada 123 binden fazla kişi yerinden oldu.

 PYD'ye Rus desteği

Rusya, PKK'nın Suriye kolu PYD ile Ekim ayından bu yana özel bir ilişki geliştirdi. ABD-Rusya rekabetinden istifa eden PYD, Rusya yetkililer ile Moskova ve Paris'te gerçekleşen görüşmelerin ardından sahada aktif Rus hava desteği almaya başladı. 2 Aralık'ta Rusya'ya ait askeri kargo uçağı, Halep'in kuzey ucunda PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine 5 ton mühimmat bıraktı. Aynı dönemde Rusya, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus hattında ilerlemesine destek sağlamaya başladı. 

Bir yandan muhaliflerin Azez'deki cephe hatlarına saldıran PYD, diğer yandan Fırat'ın batısına geçebilmek için Cerablus'ta DAEŞ ile çatışmaya devam ediyor. Afrin'in doğusunda, Halep'in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Teneb, Meryemeyn ve Keştaar PYD'nin eline geçerken, örgüt Fırat'ın batısındaki 12 köy ve mezrada da kontrolü sağladı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...