Rusya'dan Ukrayna'ya 'gaz' indirimi

Rusya'dan Ukrayna'ya 'gaz' indirimi

DÜNYA Haberleri

Rusya, Ukrayna'ya sağladığı gazın bin metreküp başına fiyatını, mevcut fiyatın yaklaşık üçte birine tekabül eden 268,5 dolara indirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı meslektaşı Viktor Yanukoviç arasında Kremlin Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalandı. Toplantıda konuşan Putin, "Ukrayna piyasasında küresel mali krizin sonucu olarak ortaya çıkan belli başlı sorunları göz önüne alarak, Gazprom ve Ukrayna'nın Naftogaz şirketi arasında ek bir sözleşme imzalayarak Gazprom'a, Ukrayna'ya bin metreküp başına 268,5 dolar fiyattan gaz satışı yapma imkanı verdik" dedi. Ancak Putin bunun geçici bir durum söz konusu olduğuna işaret ederken, herhangi bir detay üzerinde durmadı. nbsp;Rusya Devlet Başkanı ayrıca Ukrayna'dan, ülkenin mali krizi atlatmasına yardımcı olması için 15 milyar dolar değerinde tahvil alacağını duyurdu. Putin, verilen bu kararların yanı sıra Ukrayna'nın Rus liderliğindeki bir gümrükler birliğine katılma ihtimalinin de "herhangi bir koşula bağlı olmadığını" vurgularken, bugün yapılan görüşmelerde Ukrayna'nın Gümrükler Birliği'ne katılmasının ele alınmadığının altını çizerek, Kiev'de protestolara devam edenlere "Herkes sakin olsun" mesajını gönderdi. nbsp;Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise Ukrayna ve Rusya'nın son yaşananlardan ders almasını ve ticaretin ve ikili işbirliğinin engellenmesi gibi hataları tekrar yapmaması gerektiğini söyledi. Yapılan müzakerelerin kolay olmadığını belirten Yanukoviç, "Üzerinde çalışmamız gereken çok fazla konu vardı. Ortaklaşa bir şekilde geçmişte yaptığımız işlerde eksik kalan yönlerin sebep olduğu neticeleri araştırdık. Sonuç olarak da ticaret ciromuzda gerileme meydana geldi ve birkaç donmasa da yavaşladı" diye konuştu. nbsp;Ukraynalı lider, Rus mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmelerin son derece yapıcı ve sağlam olduğuna dikkat çekerek, "Ticari ve ekonomik işbirliğimizin derinleştirilmesi ve ortak çıkarlarımızın her alanında yürüteceğimiz ortak projelerin uygulanmasında yapacağımız işin tatbiki bileşenine öncelik vermemiz gerektiğinin altını çizdik" ifadelerini kullandı. nbsp;Rus mevkidaşı Putin'in iki ülke arasındaki bağların düzeltilmesine yönelik siyasi iradesini öven Yanukoviç ayrıca, "Açıkça söyleyeyim; Rus Devlet Başkanı'nın siyasi iradesi olmasaydı bu iş bu ideal hızda hallolmazdı" şeklinde konuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...