Rusya'dan Esad'a S-300 darbesi

Rusya'dan Esad'a S-300 darbesi

DÜNYA Haberleri

Rusya, Suriye ile yaptığı S-300 füzeleriyle ilgili anlaşmayı askıya aldı. Suriye'ye S-300 füzelerinin gönderilmeme kararının "yukarıdan gelen bir emir"le alındığı iddia edildi.

Şiddet olayları nedeniyle BM'den Suriye'ye karşı herhangi bir karar alınmasını şimdiye kadar engelleyen Rusya'nın, Suriye ile yaptığı S-300 füze anlaşmasını askıya aldığı belirtildi. Rus gazetesi Vedomosti'nin haberine göre, S-300 füzeleri üreticisi Almanz-Antey şirketi, söz konusu füzelerin Suriye'ye sevk edilmesini durdurdu. Gazetenin haberine göre, savunma sanayi şirketi Almanz-Antey'in böyle bir karar vermesinde "yukarıdan gelen bir emir"in etkili olduğu iddia edildi.
Haberde, Rusya'nın bu kararı almasında ABD ve Avrupa ülkelerinin iç savaş yaşanan Suriye'ye silah satılmasına karşı çıkmasının etkili olduğu savunuldu. Vedomosti'nin haberinde, Rusya'nın Beşşar Esad rejimine S-300 füzeleri göndererek, Batılı ülkeleri Suriye konusunda daha fazla karşısına almak istemediği belirtildi.
Haberde, Suriye ile yapılan 105 milyon dolarlık silah anlaşmasına göre, Rusya S-300 füzelerinin sevkiyatını Şam'a 2012 ve 2013 yıllarında gerçekleştirecekti. nbsp;Haberde ayrıca Rusya'nın 2010 yılında da buna benzer bir şekilde İran'a yaptığı S-300 füze satış ve teslimatını durdurduğu hatırlatıldı.

HELİKOPTER KRİZİ YAŞANMIŞTI nbsp;
Geçtiğimiz hafta ABD, İngiltere ve Rusya arasında Suriye'ye askeri helikopter gönderme krizi yaşanmıştı. Rusya, bakımı yapılan üç Suriye savaş helikopterini deniz yoluyla Şam'a göndermek istedi. Ancak sevkiyatı yapan geminin sigortası olmadığı gerekçesiyle İskoçya'dan geçişine izin çıkmadı. İngiltere ile Rusya arasında küçük çaplı bir krize yol açan bu olay, geminin Rusya'ya dönmesiyle sonuçlandı. nbsp;ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Moskova'yı Suriye'ye silah temin etmekle suçlamış ve Rus savaş helikopterlerinin Şam yolunda olduğunu açıklamıştı. (NTV)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...