Rusya'da satışlar düştü, Amerikan otomobil üreticileri zorda

/ Kaynak: CHA
Rusya'da satışlar düştü, Amerikan otomobil üreticileri zorda

DÜNYA Haberleri  / CHA

Rusya'da Haziran ayında ve genelde yılın ilk yarısında düşen otomobil satışları Amerikan otomobil üreticileri General Motors ve Ford'u olumsuz etkiledi.

Rusya'da Haziran ayında ve genelde yılın ilk yarısında düşenotomobil satışları Amerikan otomobil üreticileri General Motors (GM) ve Ford'u olumsuz etkiledi. Uzmanlara göre yılın ikinci yarısında kısmi iyileşme yaşanabilir.Rusya'da Haziran ayında binek ve hafif ticari araçlarda geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 11 geriledi. Avrupa İşletmeler Birliği'nin (AEB) raporuna göre son dört aydır düşüş yaşayan sektör yılın ilk yarısında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 geriledi. nbsp;AEB, otomobil üreticiler komisyonu başkanı Joerg Schreiber'a göre Rusya'da otomobil satışları ikinci yarıda kısmen iyileşecek. AEB verilerine göre, Rusya'da Amerikalı otomobil üreticileri diğerlerine göre daha zor durumda. Talep azalması nedeni ile artan rekabet ortamında Amerikalı otomobil üreticilerinin fiyat bandını aşağı çekmemesinin kaybın fazla olmasına neden olduğuna dikkat çekiliyor. nbsp;GM'nin Rusya satışları Haziran ayında yüzde 25 düşerken, ilk yarıda yüzde 12 geriledi. Chrysler Haziran ayında ve ilk yarıda yüzde 7 düşüş yaşadı. Ford'un satışları ise Haziran'da yüzde 24 geriledi ve 2013'ün ilk yarısında ise yüzde 19 daha az satış yaptı. nbsp;Ria Novosti'ye değerlendirmede bulunan LMC Automotive uzmanı Carol Thomas, Ford'un 2013 Rusya performansının iyi olmadığını, ancak gelecek dönemde toparlanabileceğini kaydetti. nbsp;


Rusya'da otomobil sayısının düşük olduğunu kaydeden analistler, ikinci yarı ve sonrası için piyasanın canlanacağından ümitli. Henüz takvim netleşmese de hükümetin geçmişte olduğu gibi sektöre sübvansiyon sağlama kararı olumlu değerlendiriliyor. Plana göre 21 bin 300 dolara kadar olan otomobil alımlarında faizlerin üçte ikisini devlet sübvansiye edebilecek.


Öte yandan Avrupalı ve Amerikalı otomobil üreticileri Rusya'nın ger dönüşüm vergisi uygulamasının satışları etkilemiş olabileceğini düşünüyor. ABD ve Avrupa ülkeleri Rusya'nın ithal araçlardan geri dönüşüm vergisi alması ile ilgili kararını Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti. Rusya'nın DTÖ'ye üye olmasının ardından yerli araçlar için uygulanmayan ek verginin ithal ürünlere yönelik uygulamaya konulması ayrımcılık olarak değerlendiriliyor. DTÖ, tarafları dinlemeyi sürdürüyor.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...