Rusya ve Fransa kimyasal saldırı konusunda anlaşamadı

/ Kaynak: CHA
Rusya ve Fransa kimyasal saldırı konusunda anlaşamadı

DÜNYA Haberleri  / CHA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, 21 Ağustos'ta Suriye'de gerçekleşen kimyasal saldırı konusunda anlaşamadı.

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rapora dayanan Lavrov, saldırının arkasında muhalefetin olduğunu iddia ederken, Fabius da Esed rejiminin olduğunu söyledi. ABD'nin 1400'den fazla kişinin öldüğünü açıkladığı saldırı ile ilgili değerlendirmede bulunan Lavrov, "Bizim elimizde bunun provokasyon olduğunu inanmamıza neden olacak ciddi gerekçeler var…" dedi. Muhalefetin son 2-3 yıllık süre içinde bir çok kez provokasyon girişimi olduğunu kaydeden Lavrov, "Onlar dış müdahale için provokasyon yapıyor…" eleştirisi getirdi. BM uzmanlarının kimyasal silahın kullanıldığı yönündeki raporunu yetersiz bulan Lavrov, "Bizim sorduğumuz birçok soruya cevap yok. Mesela kullanılan kimyasal silahlar fabrika üretimi mi ev yapımı mı?" sorusunu yöneltti. Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta meydana gelen saldırının tarafsız ve objektif bir şekilde soruşturulmasında ısrar ettiklerini vurgulayan Lavrov şu şekilde konuştu: "Bizim bu saldırının bir provokasyon olduğuna dair ciddi nedenlerimiz var… Sonuç olarak iki yol var. BM Tüzüğü'nün 7'inci maddesine göre rejim ya da muhalefetin saldırıyı üstlenmesini bekleyeceğiz… Ya da titiz, tarafsız ve objektif inceleme sonuçlarının BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmasını…" Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da yaptığı değerlendirmede, BM uzmanlarının raporunun 21 Ağustos saldırısının Esed rejiminin rolü olduğunun ispatı olduğunu söyledi. Basın toplantısında konuşan Fabius, "Benim düşünceme göre, sunulan rapor 21 Ağustos kimyasal saldırısından Esed rejimini sorumlu tutuyor. Sarin gazının kullanım şekli, saldırının arkasındaki teknik ve diğer açılardan bakıldığında Esed rejiminin olduğunda şüphe yok." dedi. Fransız istihbarat teşkilatının da bu yönde raporu olduğunu hatırlatan Fabius, BM Genel Sekreterinin rejimine yönelik suçlamalarını örnek gösterdi.


RUSYA OPCW UZMANLARINA GÜVENLİK DESTEĞİ VERECEK


Rusya ve ABD arasında Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılması ile ilgili anlaşma hakkında bilgi veren Lavrov, Rusya'nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının Suriye'deki çalışmalarına güvenlik katkısı sağlamaya hazırlandığı bilgisini verdi. Lavrov, ABD ile görüşmelerinde genel olarak Suriye hükümetinin sorumluluğu ve muhalefetin kontrolündeki alanlarda da muhalefetin sorumlu olacağı konusunda mutabık olduklarını hatırlattı.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...