ABD ve Rusya'nın planları deşifre oldu: Krizin çözümünde Türkiye merkezde

Düzenleyen: / Kaynak: WSJ - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD ve Rusya'nın planları deşifre oldu: Krizin çözümünde Türkiye merkezde

DÜNYA Haberleri  / WSJ - Türkiye Gazetesi

ABD ve Rusya, tahıl krizinin çözümü için alternatif planlar için çalışırken, her iki ülkenin çözüm planlarının merkezinde Türkiye yer alıyor. Moskova, Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndereceğini, bu tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderileceğini duyurdu. ABD'nin planında ise Romanya karasularını kullanacak tahıl gemileri Türk limanlarını kullanarak dünyaya sevk edilecek.

Ukrayna ve Rusya, dünya tahıl arzının önemli bir kısmını sağlayan iki ülke olarak gıda fiyatlarının dengede tutulması için oldukça önemli bir konuma sahipler. İki ülke arasında 2022 yılında başlayan savaş, dünya pazarlarında tahıl krizine neden oldu.

Komşu iki ülkenin binlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı savaşı devam ederken başta Türkiye olmak üzere uluslararası aktörler, tahıl arzının yeniden sağlanması için çaba harcıyor. Türkiye, tahıl arzının geçici de olsa çözüme kavuşması için Birleşmiş Milletler’in de desteğiyle Moskova ve Kiev’i İstanbul’da aynı masaya oturtmayı başardı.

Dünya tahıl piyasasında ciddi bir rahatlamaya neden olan Tahıl Koridoru anlaşması da bu çabaların sonucunda ortaya çıktı. Ukrayna tahılı, bir yıl boyunca dünya pazarlarına sorunsuz bir şekilde Türk boğazları kullanılarak ulaştırıldı. Üç defa uzatılarak devam eden Anlaşma, Rusya’nın tek taraflı olarak çekilmesiyle son buldu.  

Rusya ile Ukrayna arasında savaşın kızıştığı bir döneme denk gelen karar sonrasında, alternatif rotalar aranıyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Washington'ın alternatif bir rota belirlemek için Türkiye ile görüştüğünü yazarken, Rusya’nın paralel planı basına sızmıştı.

ABD TUNA NEHRİNİ DE KULLANMAK İSTİYOR

ABD’nin aylık 4 milyon ton tahılın Ukrayna limanlarından çıkmasını hedefleyen rotalara kara ve deniz yolunda oluşuyor. WSJ, Washington’un Tuna nehri kullanılarak aylık 4 milyon ton tahılın Ukrayna’dan çıkmasını hedefleyen planları desteklediğini kaydetti.

Ayrıca, Ukrayna limanlarından Romanya karasularının da kullanılacağı yeni bir rotanın da değerlendirildiği ifade edildi. Romanya'nın yer aldığı aldığı rotada, tahıl gemilerinin Türk limanlarını kullanacakları belirtildi. Gazete, ikinci rotanın maliyetli olduğunu bildirdi.

ABD ve Rusya'nın planları deşifre oldu: Krizin çözümünde Türkiye merkezde

RUS PLANIN MERKEZİNDE TÜRKİYE VAR

Rusya'nın ise Katar’ın da olduğu kendi alternatif planını oluşturduğu ve bu kapsamda Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirdiği de sıkça dile getirilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile plan resmen dünyaya ilan edildi.

Moskova, plan kapsamında Rusya'nın Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndereceğini, bu tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderileceğini duyurdu.

FİDAN MOSKOVA’YI ZİYARET EDECEK

Dışişleri Bakanlığı Fidan'ın Rusya ziyaretine ilişkin dün resmî sitesi üzerinden bir açıklama yayınlamış ve şu ifadelere yer vermişti.

Dışişleri Bakanlığı Fidan'ın Rusya ziyaretine ilişkin dün resmî sitesi üzerinden bir açıklama yayınlayarak, ’'Sayın Bakanımız, 31 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihlerinde Rusya Federasyonu’na bir çalışma ziyareti gerçekleştirecektir. Ziyaret kapsamında ikili ilişkilerimizin gündemindeki konular başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmelere dair istişarelerde bulunulması öngörülmektedir.'’ İfadesine yer verdi.

ERDOĞAN NOKTAYI KOYACAK

Önümüzdeki günlerde yapılması beklenen Erdoğan - Putin zirvesinde ise bu planın resmiyet kazanabileceği dile getiriliyor.

Ankara ve Moskova görüşmenin yapılacağını teyit etmiş durumda. Ancak henüz resmi bir tarih açıklanmış değil.

ABD merkezli Bloomberg kritik görüşmenin 8 Eylül'de Rusya'da yapılabileceğini bildirmiş, Londra merkezli Middle East Eye ise görüşmenin 4 Eylül'de yapılacağını yazmıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: WSJ - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...