Rusya, Ukrayna'nın tahıl limanlarını vurmaya devam ediyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya, Ukrayna'nın tahıl limanlarını vurmaya devam ediyor

DÜNYA Haberleri

Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden sonra Ukrayna'nın tahıl limanı Odessa'yı üst üste dört gece Kalibr seyir füzeleriyle vurdu. Ukraynalı yetkililer, bir milyon tondan fazla tahılın Ukrayna limanlarında Asya ve Afrika ülkelerine ulaştırılmayı beklediğini belirttiler.

Rusya, Ukrayna'nın dünyaya tahıl ve gübre ihraç etmesini sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı askıya aldıktan sonra, Odesa limanını üst üste dördüncü kez Kalibr seyir füzesiyle vurdu. Odesa, Ukrayna’nın tahıl ihracatının sağlandığı en büyük liman olarak biliniyor.

Odesa Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleg Kiper, cuma sabahı yaptığı açıklamada, ‘’İki füze, Odesa'daki tarım işletmelerinden birine ait tahıl ambarlarına isabet etti" dedi. "Kurtarma ekipleri yangını söndürmeye çalışırken, aynı işletmeye isabet eden bir başka füze de tarım ve kurtarma ekipmanlarına zarar verdi" ifadesini kullandı.

Kiper, saldırılarda iki çalışanın yaralandığını ve 100 ton bezelye ile 20 ton arpanın tahrip edildiğini de sözlerine ekledi.

Rusya'nın 18 Temmuz'da Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan geri çekilmesinden bu yana bir milyon tonun üzerindeki tahıl, Afrika ve Asya ülkelerine ulaştırılmayı bekliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu haftanın başlarında Rusya'nın Odesa limanında Çin'e giden 60.000 ton tahılın bulunduğu bir terminali imha ettiğini söyledi.

TAHIL FİYATLARI ARTIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tahıl anlaşması fes edildikten sonra fiyatların tekrar yükselmeye başladığını söyledi.

Guterres, Rusya'nın Ukrayna limanlarına ve tahıl tesislerine yönelik saldırıları "Ukrayna'nın çok ötesinde bir etkiye sahip," dedi. Guterres'in sözcüsü Stéphane Dujarric ise perşembe günü yaptığı açıklamada, küresel buğday ve mısır fiyatları üzerindeki olumsuz etkiyi şimdiden görüyoruz, bu da herkese ama özellikle de güneydeki savunmasız insanlara zarar veriyor" dedi.

'RUSYA, UKRAYNA TAHILININ YERİNİ ALABİLİR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, taleplerinin karşılanmadığını söyleyerek anlaşmadan çekilmiş ancak bunlar karşılanırsa anlaşmaya geri döneceğine söz vermişti.

Rusya'nın talepleri arasında Rusya'nın devlet tarım bankasını SWIFT uluslararası ödeme sistemine yeniden kabul etmesi ve gemileri için sigorta kısıtlamalarını kaldırması yer alıyor.

BM ve Türkiye'nin aracılık ettiği tahıl anlaşmasının Rus çiftçilerin 1,2 milyar dolar kaybetmesine yol açtığını iddia eden Putin, Ukrayna tahılına bel bağlayan ülkelerin bunun yerine Rusya'dan alım yapması gerektiğini söyledi.

"Ülkemiz hem ticari hem de serbest bazda Ukrayna tahılını ikame edebilecek durumda. Özellikle de bu yıl yine rekor bir hasat yapmamız bekleniyor" dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Politico

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...