'Rusya tribünlere oynuyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Rusya tribünlere oynuyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

SADAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aksoy, Rusya'nın, Suriye'de kısa süre önce kabul edilen ateşkes sonrasında askeri varlığını azaltma kararının "tribünlere oynama" olduğunu söyledi.

Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın DAEŞ ile mücadele bahanesiyle Suriye'ye girdiğini anımsattı.

Rusya'nın, Suriye'deki saldırılarını artırmasıyla Esed rejimi ve PYD/YPG'nin kontrol ettiği alanları genişletme fırsatı yakaladığını ifade eden Aksoy, "Rusya'nın saldırıları, Esed rejimine, kaybettiği yerleri büyük oranda geri kazandırdığı gibi uluslararası platformda Esed'in diplomatik adımlarını güçlendirdi. Bölgede 'Esed'siz bir çözümün olamayacağı' tezini uluslararası topluma kabul ettirdi" diye konuştu.

Asker azaltma kararı "göstermelik"

Rusya'nın, Suriye'de kısa süre önce kabul edilen ateşkes sonrasında askeri varlığını azaltma kararının "göstermelik" olduğunu belirten Aksoy, şöyle konuştu:

"Rusya bu kararı alarak, 'Suriye'de barış ve demokrasi yanlısı bir Rusya algısı' oluşturmak ve oluşan bu algıyı daha sonra farklı bölgelerde kullanmak istiyor. Oysa sivilleri ve yardım konvoylarını vuran Rusya'dır. Rusya tribünlere oynuyor."

Rusya varlığını "vekaletle" sürdürecek

Bu yaşananlar karşısında Rusya'nın kaldırılabilirlik kapasitesinin azaldığını aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

Zaten Esed gerekli motivasyonu ve gücü elde etmiş durumda. Öte yandan Rusya gerçek anlamda bölgeden çekilmiş değildir. Sadece askeri kapasitesini azalttı ve göstermelik olarak saldırılarını sınırlandırdı. Şu andan itibaren bölgede YPG ve Esed üzerinden muhalefetle mücadelesine devam ediyor. Doğrudan mücadele yerine 'vekalet' savaşı yürüterek, bölgedeki varlığını devam ettirmeyi planlıyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...