Rusya Savunma Bakanı: Kiev rejimi yeni bir terör suçu daha işledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya Savunma Bakanı: Kiev rejimi yeni bir terör suçu daha işledi

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın kontrolü altında olan Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin vurulmasının ardından suçlamalar Ukrayna'ya yöneltildi. Saldırının Ukrayna tarafından önceden planlanan bir sabotaj olduğunu dile getiren Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Kiev rejimi yeni bir terör suçu daha işledi" dedi.

Ukrayna ordusu, Rus işgali altındaki topraklarını geri kazanma adına 3 gün önce geniş çaplı taarruzlar başlattı. Bölgede süren ağır çatışmalardan Kahovka Hidroelektrik Santrali (HES) de etkilendi. Herson yakınlarında Rus kontrolündeki bölgede bulunan santral vuruldu. Ardından su taşkını yaşandı, yerleşim yerleri tahliye edildi. Bu durumdan, her zaman olduğu gibi Rusya Ukrayna'yı, Ukrayna Rusya'yı sorumlu tuttu, iki taraf da suçlamaları kabullenmedi.

"KİEV REJİMİ TERÖR SUÇU İŞLEDİ"

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Moskova'da bakanlık yetkilileri ile yaptığı toplantı sonrası bu konuyla ilgili konuştu. Şoygu "Bu gece, Kiev rejimi yeni bir terör suçu daha işledi ve Kahovka HES'e ait yapılar havaya uçuruldu. Bu da geniş bölgelerin su altında kalmasına sebep oldu" dedi. Şoygu, Ukrayna'nın, Herson bölgesinden askeri birliklerini ve ekipmanlarını saldırı yaptığı bölgelere çekmek istediğini belirterek "Bu yüzden Herson tarafındaki konumu da zayıflayacak. Bu nedenle, Dinyeper'ın sağ yakasındaki savunma pozisyonlarını güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA SABOTAJ YAPIYOR"

Ukrayna'nın, Rusya tarafından yapılacak saldırıları engellemek için sabotaj gerçekleştirdiğini belirten Sergey Şoygu "Ayrıca elde edilen verilere göre (Ukrayna'nın kontrolündeki) Dnipropetrovsk HES'inden su salınımı önemli ölçüde yükseldi. Bu da bölgelerdeki su baskınlarını daha da artırdı. Bu gerçek, Kiev rejimi tarafından önceden planlanan büyük çaplı bir sabotajın delili" diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

"3 GÜNDE 3.715 UKRAYNA ASKERİNİ İMHA ETTİK"

Şoygu, Ukrayna ile günlerdir yaşanan çatışmalara ilişkin ise şunları söyledi: 3 gün önce Ukrayna rejimi daha önce sözü edilen saldırılar başlattı ve çok miktarda teçhizat ve personel konuşlandırdı. 4 Haziran tarihinde Ukrayna'nın 23 ve 31 mekanize tugayları 5 yönden taarruz girişiminde bulundu. Düşman bu taarruzlarda başarılı olamadı ve 300 asker, 16 tank, 21 zırhlı araç ve 14 araç kaybı verdi.

Ukrayna ordusu 5 Haziran'da ise 5 tugaydan oluşan birliklerle 7 koldan saldırı düzenledi. Taarruz durduruldu ve daha da fazla kayba uğradılar. 1.600'den fazla asker, 8'i Leopard tank, 3'ü AMX-10 model tekerlekli tank olmak üzere 28 tank, 79'u yabancı yapım 136 askeri teknik araç yok edildi. Saldırı girişimleri engellendi, düşman engellendi. Bütün yönlerdeki çatışmalarda Ukrayna ordusu 3.715 asker, 52 tank, 207 zırhlı savaş aracı, 134 araç, 5 uçak, 2 helikopter, 48 obüs ve havan topu, 52 insansız hava aracı kaybetti.

UKRAYNA SAVAŞ SUÇLARI SORUŞTURMASI BAŞLATTI

Öte yandan Rusya’nın kontrolündeki Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Nova Kakhovka hidroelektrik santralinin vurulmasının ardından Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Nova Kakhovka’ya yönelik saldırıyla ilgili muhtemel bir "ekolojik tahribat" soruşturmasının yanı sıra bir savaş suçları soruşturması başlatıldığını açıkladı. Ukrayna'nın sahadaki ekiplerle bilgi topladığını aktaran Kostin, tüm detayları Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne vereceklerini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...