Rus kozmonotların Ukrayna temalı kıyafetleri protesto ya da destek için giymedikleri ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/AA
Rus kozmonotların Ukrayna temalı kıyafetleri protesto ya da destek için giymedikleri ortaya çıktı

DÜNYA Haberleri  / İHA/AA

Kazakistan'da yer alan Baykonur Uzay Üssü'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen üç Rus kozmonotun, Ukrayna bayrağının renklerini taşıyan uzay kıyafetleri giymesi gündem oldu. Ancak kıyafetlerin aylar önce hazırlandığı, kozmonotların Ukrayna işgaline destek ya da protesto için kıyafet giydiği bilgisi yalanlandı.

Rus uzay ajansına bağlı kozmotlar Denis Matveyev, Sergey Korsakov ve Oleg Artemyev, dün Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden bir Soyuz MS-21 ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi. Başarılı fırlatmanın ardından Rus kozmonotların istasyona kilitlendikleri belirtildi. İstasyonda görevli olan 2 Roscosmos kozmonotu, 4 NASA astronotu ve 1 ESA astronotu gelen 3 Rus kozmonotu kapıda karşıladı.

Uzay aracının ISS'ye yaklaştığı görüntülerde kozmonotların üzerinde mavi uçuş tulumu olduğu ancak aracın ISS'ye kenetlenmesinin ardından Ukrayna bayrağını anımsatan sarı ve mavi renkte tulum giydikleri görüldü.

Rus kozmonotların Ukrayna temalı kıyafetleri protesto ya da destek için giymedikleri ortaya çıktı

"SARI GİYMEK ZORUNDA KALDIK"

Rus basınında yer alan haberlerde, daha önce sadece mavi renkte kıyafetler giyen Rus kozmonotların bu değişiminin, Rusya’nın Ukrayna üzerinde hakimiyet kurduğu ve bunu uzaya taşımak istediği yorumları yapıldı. Ancak bu yorumların gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. 

Kozmonotlara giydikleri tulumların rengi sorulduğunda ise kıyafetleri kendi istekleriyle seçtikleri belirtildi. Kozmonot Artemyev, "Renk seçme sırası bizdeydi. Aslında çok fazla sarı malzeme biriktirmiştik bu yüzden kullanmamız gerekiyordu. Bu yüzden sarı giyinmek zorunda kaldık" dedi. 

Kıyafetlerin savaştan aylar önce hazırlandığı da öğrenildi. 

Teyit.org'un konuyla ilgili yaptığı araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Öte yandan Rusya’nın, uzay istasyonuna 3 kozmonot göndermesiyle birlikte istasyondaki toplam Rus kozmonot sayısı 5’e ulaştı. Böylelikle istasyonun tarihinde ilk kez Rus kozmonot sayısı 5'e yükseldi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...