Rumlar çıldırdı

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Rumlar çıldırdı

Dünya Haberleri  / İHA

Rum basını İsrail'in kendilerinden daimi hava üssü istediğini yazdı. Bazı gazeteler ise "Türkler gerçek mermilerle tatbikat başlattı" haberlerine yer verdi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bugün Güney Kıbrıs'a gerçekleştireceği günübirlik ziyaret çerçevesinde Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Baf'taki "Andreas Papandreu Hava Üssü"ne inmek istediği, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın bu taleple ilgili meseleyi halletmek için dünkü Rum Ulusal Konsey toplantısını yarıda kestiği bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Alithia, bugün haberi manşetten "12'nci Parselde Gerçek Mermilerle Türk Tatbikatı Başlıyor. Yakan Ziyaret. Netanyahu 'Andreas Papandreu Hava Üssü 'ne İnmek İstedi. Hristofyas Meseleyi halletmek İçin Ulusal Konsey Toplantısını Kesti. Tü rk NOTAM'ı Son Haftalardaki Sakinlik Görüntüsünü Bozuyor. Ankara İsrail Başbakanı'nın Lefkoşa Ziyaretinden Rahatsız" başlık ve spotlarıyla verdi. Gazete, Rum Ulusal Konseyi'nin 2 tam günlük maraton toplantılarının ilki olan dünkü toplantı sırasında saat 18.10'da toplantı salonuna giren bir görevlinin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a bir not uzattığını, Hristofyas'ın notu okuduktan sonra DİSİ Ba şkanı Nikos Anastasiadis'in önüne attığını yazdı. İlgili notta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun "Andreas Papandreu Hava Üssü"ne inme ve Larnaka Havaalanı'ndan ayrılma talebinin yer aldığını belirten gazete, özetle şu detayları verdi:
"Bu talebin halledilmesi hiç de kolay değildi. Herkes İsrail Başbakanı'nın ziyareti i çin neden Kıbrıs'ın sadece askeri havaalanına inmeyi tercih ettiğini sordu. Bu olgu -muhtemelen bölgede yapılacak Türk tatbikatı- hükümetin gerekli icraatları yapabilmesi için Ulusal Konsey toplantısının kesilmesini gündeme getirdi. Öğrenildiği anda çoğu kişi Netanyahu'nun talebini, İsrail'in Andreas Papandreu Hava Üssü'nü askeri uçakları için kullanma arzusuna bağ ladı. Bu, hükümetin çekinceli baktığı bir taleptir. Kıbrıs ve İsrail arasındaki, bugüne kadar sınırlı olan ilişkiler yo ğun askeri istikamet kazanıyor. Bu da Lefkoşa'nın arzu etmediği bir şeydir. Hükümet açısından Netanyahu'nun hareketi tam bir gafil avlamadır. Çünkü halen Larnaka Havaalanı'nda D ışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli aracılığıyla karşılamak üzere hazırlanm ıştı. Nihayetinde, İsrail hükümetiyle istişarelerin ardından Netanyahu'nun uçağı Andreas Papandreu Hava Üssü'ne değil, pistleri ortak olan Baf Havaalanı'na inecek. İsrail açı sından Baf'taki askeri üssün kullanılması; doğalgaz tesislerinin sağladığı güvenliğe çok küçük bir karşılıktır. Hükümet çevrelerinin söylediği üzere 1 (12) numaralı parselde sondaj yapıldığı süre zarfında İsrail uçakları bölge üzerinde uçtu. Bu, Kıbrıs hükümetinin lütfü ve Birleşik Devletler'in yapı cı müsamahası ile gerçekleşti. Benjamin Netanyahu'nun Ada'yı ziyareti kısa ama ziyaret s üresi ağırlığını etkilemiyor. Benzeri görülmemiş güvenlik tedbirleri var ve bunun gözetim ve sorumluluğunu İsrailliler kendileri üstlendiler. Ziyaret gündeminde giren ilk mesele iki ülkenin doğalgazın değerlendirilmesindeki i şbirliğinin daha da ihtisaslaştırılmasıdır ki, buna bağlı olarak daha yakın savunma işbirliğini gerektiriyor. Kıbrıs tesisleri nitelikli savunma sağlayacak olanağa sahip değildir."
nbsp;
NETANYAHU'NUN İLETMESİ BEKLENEN İSRAİL'İN TALEPLERİ

Haberde, Netanyahu tarafından getirilecek İsraillilerin görüşünün şu şekilde özetlendiği belirtildi:
nbsp;"Kendi doğalgazlarını Kıbrıs'a boru hattı ile ulaştırmak; Kıbrıs'ta inşa edilecek terminale iştirak etmek; boru hatları ve tesislerin güvenliğini sağlamak; bölgede arama ve kurtarma konusunda sorumluluk almak; Hava Kuvvetleri'nin Andreas Papandreu Hava Üssü'nü kullanması. Bunun ne şekilde olacağı şu ana kadar belli olmadı. Yine arama ve kurtarma alanında ikili işbirliği anlaşması imzalayacaklar. İsrail gazeteleri hava üssüyle ilgili talebin İsrail Hava Kuvvetleri'nin Ada'da daimi konuşlanmasıyla mı yoksa sadece lojistik destek üssü olarak kullanmasıyla mı ilgili olacağının henüz netlik kazanmadığını yazıyor. Daimi konuşlanmayla ilgili bir talepte bulunulması halinde bunun kabulü büyük bir sürpriz olacak."
nbsp;
nbsp; "TÜRKİYE AFRODİT'TE GERÇEK MERMİLERLE TATBİKAT YAPIYOR"

Aynı gazete "Türkiye 12'nci Parsele Ateş Açıyor. Bugün Afrodit'te Gerçek Mermilerle Türk Tatbikatı. Türk NOTAM'ı Son Haftalardaki Sakinlik Görüntüsünü Bozuyor" başlıklı haberinde ise Güney Kıbrıs'a dün ulaşan bir Türk NOTAM'ının (Uçucu personele uçuş ve uçuş emniyeti ile ilgili herhangi bir havacılık, hizmet, kolaylık, yöntem veya tehlikenin varlığını, koşullarını ya da değişikliğine özgü bilgileri zamanında bildirmek amacıyla yapılan bir duyuru) Rum tarafında yoğun endişeye neden olduğunu yazdı. Gazete Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de "münhasır ekonomik bölgesi" ilan ederek, parsellediği bölgedeki 12 numaralı parsel içerisinde gerçek mermilerle tatbikat yapmak için İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Güney Kıbrıs'ı ziyaret gününü seçmesi dolayısıyla gerilimin şiddetlendiği yorumunu yaptı.
nbsp; Birkaç gün önce Yunanistan ve İsrail'in ileri sürülen "Kıbrıs FIR'ının batısı ve Meis Adası'nın güneyinde kalan bölgede hava kuvvetlerinin katıldığı işbirliği tatbikatı gerçekleştirdiğini belirten gazete, Güney Kıbrıs ziyareti sırasında Netanyahu'ya İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı çok sayıda savaş uçağı eşlik edeceğini vurgulayarak, "Bu da İsrailliler ile Türkler arasında gerginlik çıkması ihtimalini doğuruyor" ifadesini kullandı.
nbsp; Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden filoların katılacağı Türk hava-deniz işbirliği tatbikatının ileri sürülen Rum "münhasır ekonomik bölge sınırları içerisinde" icra edileceğini iddia eden gazete, bir hükümet kaynağına dayanarak Türkiye'nin bu tür tepkilerine alışık olduğu için Rum yönetimine sürpriz olmadığını ancak bu sefer 12'nci parsel iç erisinde gerçek mermiler kullanılacak olmasının sansasyona yol açtığını belirtti. Gazete, Rum yönetiminden başka kaynakların Türk tatbikatının gerçekten yasadışı olup olmadığı sorusuna açıklıkla cevap veremediklerine işaret ederek, Rum tarafında bunun Türkiye'nin "tahrikkar faaliyetlerinin" benzeri görülmemiş tırmandırılması olduğu görüşünün hakim olduğunu kaydetti. Tatbikata iştirak eden bir Türk denizaltısının da yarın ve takip eden iki gün 12'nci parsel bitişiğinde olacağını ve henüz bilinmeyen sayıda uçak ve gemi olacağını ileri sürdü.
nbsp; Haberde, Türkiye'nin tatbikat NOTAM'ını ICAO ve Eurocontrol'e vererek, Güney Kıbrıs'ı tanımadığını bir kez daha gösterdiği, Güney Kıbrıs'ın Türk NOTAM'ını adı geçen bu iki kurumdan öğrendiği ve Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından rutin (BM'ye ve ilgili uluslararası kuruluşlara şikayet) tepki göstereceği belirtildi. Doğu Akdeniz'de önümüzdeki günlerde cereyan edecekleri izleyebilecek başka gözler de bulundu ğuna işaret eden gazete, bu günlerde Fransa'nın (gazetenin "deniz işbirliği savaş uç ağı" şeklinde ifade ettiği) profesyonel izleme sistemlerine sahip uçak gemisinin bölgede bulunduğunu haberine ekledi.

STEFANU: "BİZE SORUN ÇIKARACAKLAR"

Fileleftheros, "Netanyahu'nun Andreas Papandreu Üssü'ne İnmesini Talep Ettiler. Nihayetinde, Güvenlik Gerekçesiyle İsrail Başbakanı Baf Üzerinden Gelecek" başlığıyla yansıttığı haberinde İsraillilerin Netanyahu'yu taşıyan uçağın Baf'taki askeri üsse inmesi talebinin Rum Yönetimini altüst ettiğini yazdı. Habere göre Hristofyas Rum Ulusal Konsey toplantısı sırasında gelen talep notunu okuduktan sonra Sözcü Stefanos Stefanu'ya da verdi. Notu okuyan Stefanu, "Bize sorun çıkaracaklar" diyerek ilk tepkiyi ortaya koydu.

Gazete, Rum yönetiminin özellikle Arap dünyasının tepkisinden korktuğunu, bu nedenle İsrail hükümetiyle istişare ederek, konuyu her iki tarafı da memnun edecek şekilde çözdüğünü; üs ile pistleri ortak olan Baf Havaalanı'nda karar kılındığını yazdı.

nbsp;Simerini, "Kıbrıs-İsrail Stratejik Blok. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Bugün Kıbrıs'ta" başlıklı haberinde Türkiye-İsrail çıkarlarının çatışması ile Güney Kıbrıs'ın Tel Aviv için önemli bir stratejik müttefik haline geldiğini yazdı. Gazete, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin dışında Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis'in kısa süre önce Tel Aviv'de imzaladığı askeri anlaşmaları n İsraillilerin Güney Kıbrıs'a verdikleri önemin göstergesi olduğunu, Güney Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki bir stratejik müttefik kapı olarak gördüklerini belirtti.
nbsp; Politis, "Bizi Pist 'Kurtardı'. Netanyahu Baf Askeri Üssünü Tercih Etti" başlığı ile verdiği haberde Netanyahu'yu taşıyan uçağın Baf Havaalanı'na saat 09.00'da inmesinin beklendiğini, burada Dışişleri Bakanı Markulli tarafından karşılanacağını, temaslarını tamamladıktan sonra da bu akşam Larnaka Havaalanı'ndan ayrılacağını kaydetti.
nbsp;
RUM BAŞKANLIK KÖŞKÜ'NDE SIKI GÜVENLİK

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı'nın Özel Kalem Müdürü Hristos Hristofidis, İsraillilerin Baf'taki üssü kullanma talebinde bulunmadıklarını, İsrail uçaklarının Baf'taki üsse konuşlanmasına ilişkin bir anlaşmanın da söz konusu olmadığını, imzalanması planlanan tek anlaşmanın Doğu Akdeniz'de arama-kurtarma anlaşması olduğunu söyledi. Habere göre, Netanyahu'nun Rum Başkanlık Köşkü ziyareti sırasında Köşk'te olağanüstü güvenlik tedbirleri uygulanacak. Köşke girecek herkesin polis kontrolünden geçirilecek. Hristofyas ve Netanyahu'nun görüşme sonrasında yapacağı ortak açıklamayı da sadece RİK kameralarının görüntülemesine izin verilecek.
nbsp;
nbsp; LÜBNAN ENDİŞELİ
Gazete haberinin "Lübnan Taşı (İğnelemesi)" başlığıyla ayırdığı bölümünde ise, Lübnan Meclisi Enerji Komitesi Başkanı'nın dün Beyrut'un Güney K ıbrıs ile İsrail arasında gittikçe daha çok sıkılaşan ilişkilerden endişe duyduğunu söylediğini yazdı. Habere göre Lübnanlı yetkili, "Bu sıkılaşmaya ilişkin pek çok unsur var. İsrail, doğalgazdaki işbirliğine karşılık askeri uçaklarını Ada'da konuşlandırmak istiyor. Lübnan-Kıbrıs ilişkileri iyidir ancak Lefkoşa tarafsız kalmalıdır" ifadelerini kullandı.

Dünya
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...