Yeni katliam hedefi Endonezya Hastanesi! 'İsrail Şifa'da yaşananları tekrarlamak istiyor'

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Yeni katliam hedefi Endonezya Hastanesi! 'İsrail Şifa'da yaşananları tekrarlamak istiyor'

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

Dünya Sağlık Örgütü, Şifa Hastanesi'nde toplu mezarlar bulduklarını açıkladı ve bölgeyi 'ölüm bölgesi' ilan etti. İsrail ile Hamas rehineler konusunda anlaşmaya yakın. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail, Endonezya Hastanesi'ni toplu mezara dönüştürmeye çalıştığını açıkladı. İşte dakika dakika Filistin-İsrail savaşında yaşanan gelişmeler...

İşgalci İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi işgal girişimleri sürüyor. Şu ana kadar 13 binden fazla insanı çocuk, bebek, kadın ayırt etmeden katleden işgalci ordu, en büyük katliamları ise hastanelerde yapıyor. Gazze'deki bütün hastaneleri yok eden işgalciler, bölgedeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'ni Hamas karargahı olarak gösteren sahte deliller üreterek bölgedeki katliamları meşrulaştırmaya çalıştı. Yaklaşık 7 bin insanı geçtiğimiz günlerde zorla hastaneden çıkartan işgalciler, hastanede hayata tutunmaya çalışan yaralıları, kanser hastalarını, diyaliz hastalarını ve prematüre bebekleri ölüme terk etti. İşgalci ordunun katliamlarını ise Dünya Sağlık Örgütü ortaya koydu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail, Endonezya Hastanesi'ni toplu mezara dönüştürmeye çalışıyor. İşte Filistin-İsrail savaşında yaşanan gelişmeler..

"GAZZE'DE SADECE 5 HAFTADA 4 BİN 600'DEN FAZLA ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ"

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi, Gazze'deki savaşın daha önce hiç tanık olunmadığı bir vahşetle daha fazla çocuğun hayatına mal olduğunu belirterek, "Gazze'de sadece 5 haftada 4 bin 600'den fazla çocuk öldürüldü." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, çatışma bölgeleri için "ateşkes" ve çocukların korunması için uluslararası insancıl hukukun temellerine dönüş çağrısı yapıldı.

BM Genel Kurulu'nun 1959'da Çocuk Hakları Bildirgesi ve 20 Kasım 1989'da da Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'yi kabul ettiği hatırlatılan açıklamada, "Ancak 34 yıl sonra bugün çocuklar için yas günü haline geldi. Yakın zamanda silahlı çatışmalarda çok sayıda çocuk öldü. Gazze'de sadece beş haftada 4 bin 600'den fazla çocuk öldürüldü. Bu savaş, daha kısa sürede ve son yıllarda tanık olmadığımız bir vahşetle daha fazla çocuk öldürüldü." ifadeleri kullanıldı.

YENİ KATLİAM HEDEFİ ENDONEZYA HASTANESİ

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'ni toplu mezara dönüştürmeye çalıştığını söyledi.

Kudra, İsrail güçlerinin, Endonezya Hastanesi'ni ölüm çemberine aldığını ve sabahın ilk saatlerinden itibaren hastanenin bölgede bulunan keskin nişancılar tarafından hedef alındığını ifade etti.

Hastanenin tamamen kuşatıldığını belirten Kudra, İsrail'in roketlerle vurduğu Endonezya Hastanesi'nde en az 12 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını hatırlattı.

ŞİFA'DA YAŞANANLARI ENDONEZYA HASTANESİNDE TEKRARLAMAK İSTİYOR

Hastane içinde sağlık hizmeti verilemediği için gelecek saatlerde ölü sayısının artabileceğini söyleyen Kudra, İsrail'in Şifa Hastanesi'nde yaşananları Endonezya Hastanesi'nde tekrar etmek istediğini ifade etti.

Hastanenin düşmesi durumunda kuzeyde sağlık hizmeti veren son kurumun da gideceğini vurgulayan Kudra, "İsrail, Şifa Hastanesi'nde olduğu gibi Endonezya Hastanesi'ni de toplu bir mezara dönüştürmeye çalışıyor. dedi.

REHİNE TAKASI YAPILACAK

İsrail Savaş Kabinesi'ne katılan ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı ele alan bir siyasi yetkili, bu sabah (Pazartesi) News 13'e şunları söyledi: "Henüz sonuçlanmış bir anlaşma yok, ancak kesinlikle ilerleme var gibi görünüyor " ifadelerini kullandı.

İsrail kaynaklarına göre, Hamas'ın elindeki rehinelerin bazıları farklı örgütlerin elinde bulunuyor. Hamas, rehinelerin bulunması için ateşkes sürecine ihtiyaç duyuyor. İsrail ile Hamas'ın rehineler konusunda anlaşmaya yakın oldukları ifade ediliyor. 

Anlaşmaya göre, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması ve 5 günlük ateşkes karşılığında, Hamas elindeki rehineleri serbest bırakacak. İsrailli bir yetkiliye göre anlaşma kabine toplantısı sonrası duyurulacak.

 DSÖ KATLİAMLARI AÇIKLADI

DSÖ, Birleşmiş Milletler’in çeşitli kuruluşlarından uzmanlar, sahadaki durumu değerlendirmek, hızlı bir durum analizi yapmak, tıbbi öncelikleri ve daha sonraki görevler için lojistik seçenekleri belirlemek üzere Gazze’nin kuzeyindeki Şifa hastanesine dün giriş yaptı. İsrail ordusu önceki gün, Şifa Hastanesi’nde bulunan yerinden edilmiş Filistinlilerin tamamı ile hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürmüştü. DSÖ, ziyaret sonrası ateşkes çağrısını yineleyerek, "DSÖ, Gazze’deki çatışmaların ve insani felaketin sona erdirilmesi için kolektif çaba gösterilmesi talebini yinelemektedir" ifadeleri kullanıldı. 

Yeni katliam hedefi Endonezya Hastanesi! 'İsrail Şifa'da yaşananları tekrarlamak istiyor'

TOPLU MEZAR BULUNDU

DSÖ’den yapılan açıklamada, "Bu, aktif bir çatışma bölgesinde yüksek riskli bir operasyondu ve hastaneye yakın bir yerde şiddetli çatışmalar devam ediyordu. Güvenlik durumuyla ilgili zaman kısıtlamaları nedeniyle ekip, ‘ölüm bölgesi’ ve ‘vahim’ olarak tanımladıkları hastanede sadece bir saat geçirebildi. Bombardıman ve çatışma izleri açıkça görülüyordu. Ekip hastanenin girişinde bir toplu mezar gördü ve 80’den fazla kişinin burada gömülü olduğu söylendi" denildi.

ENFEKSİYON RİSKİ ARTTI

DSÖ, hastanenin koridorlarının tıbbi atıklarla dolu olduğunu, bunların enfeksiyon riskini artırdığını ifade ederek, "Koridorlar ve hastane arazisi tıbbi ve katı atıklarla doluydu ve bu durum enfeksiyon riskini artırıyordu" açıklaması yaptı

ŞİFA HASTANESİ ARTIK HASTA KABUL EDEMİYOR

Raporda, "Ekibin konuştuğu hastalar ve sağlık personeli güvenlikleri için dehşet içindeydiler ve tahliye edilmeleri için talepte bulundular, Şifa hastanesi artık hasta kabul edemiyor, yaralı ve hastalar artık ciddi şekilde bunalmış ve zar zor işleyen Endonezya hastanesine yönlendiriliyor" ifadeleri de kullanıldı. Hasta ölümleri baskınla arttı İşgalci gücün baskını sonrasındaki duruma da değinilen açıklamada, "Şifa’da 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta kalmıştır; tıbbi hizmetlerin durdurulması nedeniyle son 2-3 gün içinde çok sayıda hasta ölmüştür. Hastalar arasında durumu son derece kritik olan 32 bebek, yoğun bakımda havalandırma olmadan yatan 2 kişi ve hayat kurtarıcı tedaviye erişimi ciddi şekilde tehlikeye giren 22 diyaliz hastası bulunmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğu savaş travması mağduru olup, bunların arasında kırıklar ve ampütasyonlar, kafa travmaları, yanıklar, göğüs ve karın travmaları ve tıbbi yardım olmadan hareket edemeyen ciddi omurga yaralanmaları olan 29 hasta bulunmaktadır. Birçok travma hastasının yaraları, hastanede enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmaması ve antibiyotik bulunamaması nedeniyle ciddi şekilde enfekte olmuştur" sözleriyle durumun vahamiyeti ortaya kondu.

İşte dakika dakika İsrail'in Filistin işgalinde yaşanan gelişmeler:

17:29: Lübnan'daki Hizbullah, 8 Ekim'den bu yana Lübnan'ın güney sınırındaki askeri operasyonlarda 1523 İsraillinin yaralandığını bildirdi.

17:26: Mısır yönetimi, Gazze'de İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Refah Sınır Kapısı'ndan 6 binden fazla yabancı ile 236 yaralı Filistinlinin giriş yaptığını bildirdi.

16:19: Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığı, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda çoğu öğrenci 5 binden fazla çocuğun öldürüldüğünü açıkladı.

13:40: Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun baskını nedeniyle Şifa Hastanesi'nden Gazze'nin güneyine nakledilen 31 prematüre bebekten 28'nin Mısır'a tahliyesi için ambulanslarla Refah Sınır Kapısı'na doğru doğru yola çıkarıldığını bildirdi.

13:09: Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'ne sığınanları hastaneden çıktıkları sırada hedef alması sonucu ölen ve yaralananlar oldu

10:54: İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde 47 Filistinliyi gözaltına aldı.

09.30: Filistin Dışişleri Bakanı El-Maliki: "İsrail, Gazze'deki çatışmanın 'tüm savaşları sona erdirecek son savaş' olduğunu savunuyor. Filistinlileri tamamen yok etmeyi umuyorlar"

09.20: İşgalci İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 2 askerinin daha öldüğünü bildirdi.

07.02: İsrail ordusunun Gazze'deki Endonezya Hastanesine saldırısı sonucu en az 12 Filistinli hayatını kaybetti.

06.56: Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptıklarının vahşet ve terör olduğunu, hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini ifade etti.

05.54: İşgalci İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'ne gerçek mermilerle ateş açtığı ve hastanenin çevresini top atışlarıyla vurduğu bildirildi.
 
05.03: Hamas Hareketi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, medyada yer alan, Hamas ile İsrail arasında esir değişimine ilişkin anlaşmanın sağlandığı ve bugün yapılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...