Radyoaktif su boşaltımı iki ülkeyi düşman etti! Toplumsal gerilim tavan yaptı: Japonya, Çin'den güvence istedi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Radyoaktif su boşaltımı iki ülkeyi düşman etti! Toplumsal gerilim tavan yaptı: Japonya, Çin'den güvence istedi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde bulunan radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanus'una boşaltmaya başlamasının ardından Çin'den tepki yağdı. Japon işletmeleri taciz ve şikayet telefonları almaya başlayınca meydana gelen toplumsal gerilimi önlemek amacıyla iki ülke başkanı görüştü.

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde meydana gelen hasarın ardından radyoaktif sızıntı oluşmuştu. Japonya geçtiğimiz günlerde radyoaktif atık bulunan suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltacağını duyumuştu. Suyun arıtıldığını belirten Japonya, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan da çevresel olarak tehlike arz etmediğine dair rapor aldı. 

Çin, Japonya'nın boşaltım kararına "bencil ve sorumsuzca" ifadeleriyle karşı çıkmıştı. Tepkilere rağmen radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltımını başlatan Japonya, Çin'in hedefi oldu. Japon işletmelerine çok sayıda şikayet ve taciz telefonu açılınca Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Okano Masataka, Çin'in Tokyo Büyükelçisi Vu Cianghao'yu konuyla ilgili görüşmek üzere Bakanlığa çağırdı.

Anadolu Ajansı’nmın haberine göre, Japonya'nın, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması, buna karşı çıkan Çin ile toplumsal gerilimi tırmandırdı.

Çin'de Japon kurumlarına ve vatandaşlarına yönelik tacizlerin artması nedeniyle Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Okano Masataka, Çin'in Tokyo Büyükelçisi Vu Cianghao'yu Bakanlığa çağırdı.

Bakan Yardımcısı Okano, Büyükelçi Vu ile görüşmesinde, Çin hükümetinden, "halkı sükunete teşvik etmesini" ve Japon vatandaşları ile kurumlarının güvenliğini sağlamasını istedi.

DOĞRU BİLGİLERİ AKTARMA ÇAĞRISI

Okano, Çin hükümetinin atık suyun güvenliğine ilişkin vatandaşlarına "doğru bilgileri aktarma" çağrısında bulundu. Vu da görüşmede Japonya'daki Çin diplomatik misyonlarına gelen şikayet telefonları nedeniyle hatlarının çalışamaz hale geldiğini belirterek Tokyo yönetimine protesto notası verdi.

İki ülke hükümetleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle toplumsal gerilimin de arttığının işaretleri gözleniyor.

Atık suyun okyanusa boşaltılmaya başlamasını izleyen günlerde Japonya'nın Pekin Büyükelçiliğinin yanı sıra, Fukuşima'daki okullardan, Hokkaido'daki bir konfeksiyon atölyesine, aralarında akvaryum ve balık restoranlarının olduğu deniz ürünleriyle ilgili çok sayıda işletme Çin'den çok sayıda şikayet ve taciz telefonu açıldığını bildirdi.

4 GÜNDE 6 BİNDEN FAZLA TELEFON

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) de 4 günde Çin'den 6 binden fazla telefon aldığını açıkladı.

BÜYÜKELÇİLİĞE TUĞLA FIRLATILDI

Japon hükümet kaynakları da Japonya'nın Pekin Büyükelçiliğinin bahçesine bir tuğlanın fırlatıldığı, ayrıca Çin'in Çingdo ve Sucou şehirlerindeki iki Japon okulunun bahçesine yumurta ve taş atıldığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Çin, sosyal medyasında Japonya'nın Fukuşima kararını eleştiren paylaşımlarla Japonya'dan ithal ürünlere boykot çağrıları yapılıyor.

KİŞİDA: OLAYLAR ÜZÜNTÜ VERİCİ

Başbakan Kişida Fumio, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Japonya'nın atık suyu tahliye planının "küresel güvenlik standartlarına uygun olduğunu", "ABD ve Avustralya dahil çok sayıda ülke tarafından onaylandığını" savunarak taciz meselesine ilişkin, "Olaylar üzüntü verici." ifadesini kullandı.

JAPONYA’DAN ‘BİLİMSEL OLARAK’ ANLATMAYA HAZIRIZ MESAJI

Kişida, Çinli yetkilileri atık suyun tahliyesini "bilimsel olarak" anlatmak için diyaloğa hazır olduklarını belirtti.

Çin ise Japonya'nın kararına muhalefetini sürdürürken Japon vatandaşlarının taciz edildiği iddialarına dair yorum yapmaktan kaçındı.

İNSAN SAĞLIĞINI İLGİLENDİREN BİR DURUM

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Kişida'nın sözlerinin eleştirerek "Atık suyun okyanusa tahliyesi deniz ekolojisini ve insan sağlığını ilgilendiren bir durum, hiçbir şekilde Japonya'nın kendi özel meselesi değil. Tek bir ülkenin siyasi hesaplarla buna yeşil ışık yakması bu eylemi meşru kılmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Tokyo hükümeti, eleştirilere karşı, okyanusa tahliyesi planlanan radyoaktif atık suyun temiz suyla seyreltildiğini, böylece sudaki radyoaktif materyal miktarının insan sağlığı ve çevre için zararlı kabul edilen oranların 40'ta 1'i kadar altında olduğunu savunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...