PYD Başkanı Müslim 'Türkiye karşıtı değiliz'

/ Kaynak: AA
PYD Başkanı Müslim 'Türkiye karşıtı değiliz'

DÜNYA Haberleri  / AA

Telabyad'da iki gündür El Nusra ile çatışan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim, Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

Suriye'de Ceylanpınar'ın karşısındaki Resulayn'da yönetemi ele geçiren ve Akçakale karşısındaki Telabyad'da iki gündür El Nusra ile çatışan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim, "Biz, hiçbir zaman Suriye'de Türkiye karşıtı olmadık. Böyle bir tutum içine girmedik" dedi. Siyasi faaliyetlerini yürüttüğü Irak'ın Erbil kentinde Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını cevaplayan Müslim, Rasulayn'da PYD ile El Nusra Cephesi arasındaki çatışmaları değerlendirdi. nbsp;
Müslim, "Şimdiye kadar Kürt bölgesini muhafaza etmeye çalıştık, halk demokrasisi olarak yönetmeye başladık. En çok da Arabizm sentezli şovenist hareketler, Kürtlerin bu planlarına karşı çıkıyor" dedi. Müslim, Suriye'de durumun kötüye gitmesi nedeniyle kendi yönetimlerini kurma kararı aldıklarını ifade ederek şöyle devam etti: "Suriye'nin bir parçası olarak geçici sivil bir yönetim istiyoruz. Yarın Suriye'de başka bir çözüm olursa ona katılacağız. Altı ay dayandık. Ufukta bir umut görmediğimiz için böyle bir yönetim oluşturuyoruz. En azından ayağımızı denk alalım, bilelim ne yaptığımızı. Bir sene sonra açlıktan nbsp;ölmeyeceğimizi bilelim. Onun için geçici sivil yönetim kurmaya çalışıyoruz." nbsp;Müslim, geçici sivil yönetime Müslüman, Hristiyan, Kürt, Arap nbsp;isteyen herkesin katılabileceğini söyledi.
Bölgede bir özerkliğin ilan edilmediğini vurgulayan Müslim, "İlan edilmiş herhangi bir şey yok. Bu, bir fikir olarak tartışılıyor. Bu, bir ilkeler listesi olabilir, kanun listesi olabilir, buna anayasa da nbsp;diyebilirsiniz. Tüm bunlar, bir seçimle de olabilir. Diğer Kürt partilerine nbsp;yapmak istediklerimizi anlattık. Bize 'hayır' diyenler, başka bir düzen nbsp;kursunlar, bir alternatif getirsinler, onu da tartışalım" şeklinde konuştu. Müslim, "Bir anayasa hazırlığı mı var" sorusuna, "Bir sürü şey var. Anayasa gibi taslak bir metin hazırlarsınız, onaylanırsa yürürlüğe girer. Ama ne olursa olsun bu halk, bu durumda bırakılamaz" cevabı verdi. Suriye'deki Kürt meselesinin, sadece Türkiye'deki çözüm sürecini değil, bütün Ortadoğu'daki Kürt meselesini etkileyeceğini söyleyen Müslim, "Umarım sadece Kürtler için değil, bütün Ortadoğu halkları için barış ve demokrasi gelir. Biz, hiçbir zaman Suriye'de Türkiye karşıtı olmadık. Böyle bir tutum içine girmedik. Türkiye-Suriye sınırına baksınlar, en güvenli bölgeler, nbsp;bizim denetimimizde olan yerlerdir. Türkiye bir zarar görmemiştir" diye konuştu. Kendilerini "siyasi bir güç" olarak tanımlayan Müslim, Türkiye ile görüşme konusunda ise "Görüşmeler neden olmasın? Biz, bu ilişkilerin daha da gelişmesini istiyoruz" dedi. nbsp;Müslim, ABD'nin PYD'yi istemediği iddiasına "Zaman zaman Amerika, PYD ile görüşüyor. PYD, hiçbir nbsp;zaman ABD'ye zarar vermemiştir. Demokrasiden bahsediyorsa en fazla demokrasi için nbsp;çalışan biziz. Sanırım bu kişilerle ve Türkiye'nin politikasıyla ilgilidir. Bunun nbsp;çok yakında değişmesini umuyoruz" cevabını verdi.


nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...