Putin'den İsrail'e Gazze'ye kara harekatı yapmayın uyarısı: Rusya, iki devletli çözümü savunuyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Putin'den İsrail'e Gazze'ye kara harekatı yapmayın uyarısı: Rusya, iki devletli çözümü savunuyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırgızistan'da yaptığı açıklamada İsrail'i uyararak, Gazze'ye kara harekatı düzenlenmesi hallinde sivil kayıp yaşanacağı uyarısında bulundu. Putin, çatışmanın sonlandırılması için iki devletli çözüm önerisini yeniden dile getirdi.

İsrail, 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam ediyor. Tel Aviv yönetimi, Birleşmiş Milletler’den (BM) 1,1 milyon kişinin bölgeden göç etmesi için 24 saat süre verirken, Gazze sınırına da zırhlı birliklerle sığınak yaparak kara harekâtına hazırlık yapıyor. BM, İsrail’in talebinin yerine getirilmesinin imkânsız olduğunu belirterek Gazze’de sivilleri hedef alan saldırıları sonlandırma çağrısında bulundu.

PUTİN'DEN İSRAİL'E UYARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ilişkin olarak Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te değerlendirmelerde bulundu. Putin, çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ve Rusya'nın iki devletli çözümü desteklediğini belirterek, “İsrail'in Gazze'ye yapacağı kara operasyonu sivil kayıplarla sonuçlanacak.” dedi.

Filistin-İsrail çatışmasının eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tırmandığını, her iki tarafta da binlerce sivilin öldürüldüğünü ve yaralandığını kaydeden Putin, İsraillilerin ve Filistinlilerin şu anda yaşamakta olduğu büyük çaplı trajedinin "ABD'nin Orta Doğu'daki başarısız politikalarının doğrudan bir sonucu" olduğunu dile getirdi.

Putin'den İsrail'e Gazze'ye kara harekatı yapmayın uyarısı: Rusya, iki devletli çözümü savunuyor

"ABD VE AVRUPA, FİLİSTİN HALKININ ÇIKARLARINI DİKKATE ALMALI"

Putin, ABD'nin Avrupalı ortaklarıyla birlikte Orta Doğu meselesinin çözümünü tekelleştirmeye çalıştığını, her iki taraf için de kabul edilebilir uzlaşmalar bulmayla ilgilenmediğini ve kesinlikle Filistin halkının temel çıkarlarını asla dikkate almadığını belirtti.

Uzun yıllar boyunca Amerikalıların tek taraflı tutumunun durumu daha da çıkmaza sürüklediğini söyleyen Putin, Orta Doğu'daki uluslararası arabulucular dörtlüsünün kullanılmadığını dile getirdi.

Washington'ın uydurma bahanelerle Rusya, ABD, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletlerden (BM) oluşan, benzersiz formatta ve yetki sahibi olan Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını engellediğini kaydeden Putin, siyasi bir sorun olan Filistin meselesinin çözülmesi için ekonomik yardımlarla girişimler yapıldığı eleştirisinde bulundu. Putin, "Tüm bunlar yavaş yavaş yerleşim faaliyetleriyle birlikte bugünkü trajediye neden oldu." diye konuştu.

Putin'den İsrail'e Gazze'ye kara harekatı yapmayın uyarısı: Rusya, iki devletli çözümü savunuyor

"KARA OPERASYONU CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUR"

İsrail'in Gazze'ye yönelik bir kara operasyonu hazırlama planlarını duyduklarını belirten Putin, "Yerleşim alanlarında ağır teçhizat kullanılması tüm taraflar için ciddi sonuçlar doğuracak karmaşık bir konudur. Yerleşim alanlarında teçhizat olmadan bu operasyonu gerçekleştirmek daha da zordur. En önemli şey, siviller arasındaki kayıpların kesinlikle kabul edilemez olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Şimdi asıl meselenin kan dökülmesini durdurmak olduğunu vurgulayan Putin, ateşkesin sağlanması ve durumun istikrara kavuşması için kolektif çabalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Rusya’nın yapıcı fikirli tüm ortaklarla koordinasyonu sağlamaya hazır olduğunun altını çizen Putin, "Filistin-İsrail ihtilafını müzakere yoluyla çözmenin alternatifi olmadığı inancından yola çıkıyoruz. Hedef, başkenti Doğu Kudüs olan İsrail ile barış ve güvenlik bir arada olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler iki devlet formülünün uygulanması olmalıdır." diye konuştu.

Putin'den İsrail'e Gazze'ye kara harekatı yapmayın uyarısı: Rusya, iki devletli çözümü savunuyor

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN

Putin ayrıca Moskova'nın Ermenistan ve Azerbaycan'ın barış anlaşması imzalamasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi ve görüşmelerin Moskova'da yapılmasını önerdi.

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASI

İsrail ile Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları arasındaki şiddetli çatışmalar 7. gününe girdi. İsrail, 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yoğun bombardıman düzenlerken saldırılarda şu ana kadar bin 537 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze’den İsrail kontrolündeki bölgelere yapılan saldırılarda ise bin 300 kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...