Putin, Wagner’e yeni lider arıyor: Prigojin'in yardımcısıyla görüştü

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Putin, Wagner’e yeni lider arıyor: Prigojin'in yardımcısıyla görüştü

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Türkiye Gazetesi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin'de Wagner'in eski komutanlarından ve Prigojin'in yardımcılarından Andrei Troshev ile görüştü. İkili arasındaki görüşmede Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov’un da hazır bulunduğu bildirildi.

Rusya’nın kullanışlı aparatı Wagner, Yevgeni Prigojin’in şüpheli bir uçak kazasıyla hayatını kaybetmesinden sonra lidersiz kaldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyanın pek çok noktasında kullandığı Wagner’e yeni ve sadık bir lider bulmak için çalışmalarına devam ediyor.  

Putin, dün Kremlin’de takma adı "Sedoi" veya Rusça'da "gri saç" olarak da bilinen Rus paralı asker grubu Wagner eski komutanlarından  ve Prigojin'in yardımcılarından Andrei Troshev ile Kremlin’de görüştü. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov’un da hazır bulunduğu görüşmede, Ukrayna savaşında gönüllü savaş birimlerinin nasıl kullanıldığını tartışıldı.

Putin, Troshev’i Ukrayna'daki gönüllü savaş birimlerini denetlemekle görevlendirdi. Putin’in görüşmede Troshev’e "Ne olduğunu, nasıl yapıldığını biliyorsunuz, mücadelenin en iyi ve başarılı şekilde ilerlemesi için çözülmesi gereken sorunları önceden biliyorsunuz” dediği aktarıldı.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Troshev artık Savunma Bakanlığına bağlı çalıştığını söyledi.

Putin, Wagner’e yeni lider arıyor: Prigojin'in yardımcısıyla görüştü

TROSHEV'İN GÖREVİ DEVRALMASINI İSTEDİ

Rus medyası, Kremlin'deki görüşmenin, Ağustos ayında bir uçak kazasında ölen Wagner lideri Prigojin’in Haziran ayındaki başarısız isyanının ardından devletin artık paralı asker grubu üzerinde “kontrolü ele geçirdiğini” gösterdiğini vurgularken Prigojin’in isyanından sadece birkaç gün sonra Putin’in paralı askerlerle savaşmaya devam etme fırsatı sunduğu ve Troshev'in Prigojin’in görevini devralmasını söylediği aktardı.

Thoshev, 2016 yılında Suriye'deki Palmira'da DEAŞ militanlarına karşı düzenlenen saldırılardaki rolü nedeniyle Rusya'nın en yüksek madalyası olan “Rusya Kahramanı” ile ödüllendirilmişti.

PRİGOJİN’İN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Wagner’in kurucularından ve karizmatik lideri olarak ön plana çıkan Yevgeni Prigojin, 23 Ağustos’ta özel uçağının Moskova üzerinde düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Prigojin’in ölümüne neden olan kazanın Putin’in emriyle gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Söz konusu iddiayı öne sürenler, Wagner liderinin 23 Haziran’daki tamamlanmayan darbe girişimine değinerek, Prigojin’in kırmızı çizgiyi geçtiğini belirtiyorlar.

Putin, Wagner’e yeni lider arıyor: Prigojin'in yardımcısıyla görüştü

WAGNER’İN DARBE GİRİŞİMİ

Prigojin öncülüğündeki Wagner güçleri, Ukrayna’daki cephe hattını bırakarak Rusya topraklarına girmiş ve Rostov na Donu şehrini kontrol altına almışlardı. Şehirde herhangi bir direnişle karşılaşmayan Wagner, Moskova’ya ilerleyeceklerini duyurmuştu.

Wagner birliklerinin Moskova’ya ilerlemesi sonrasında Rusya ordusu karşılık olarak hava saldırıları düzenlemişti ancak paralı asker grubunun karşılık vermesiyle çok sayıda uçak ve helikopter düşürülmüştü. Başkente yaklaşan grup, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun araya girmesiyle darbe girişimini durdurmuş. Sonrasında Kremlin’de Putin ve Prigojin’in görüşmesiyle varılan anlaşma neticesinde Wagner birlikleri Belarus’a geçmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...