Putin, Wagner üyelerinden ''sadakat'' yemini istiyor

Düzenleyen: / Kaynak: CNBC
- Güncelleme:
Putin, Wagner üyelerinden ''sadakat'' yemini istiyor

DÜNYA Haberleri  / CNBC

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigojin'in şüpheli ölümünden sonra Wagner üyelerinin yeni bir isyan girişiminde bulunmasını önlemeye çalışıyor. Putin, imzaladığı kararnameyle Wagner üyelerinin ''sadakat'' yemini etmesini zorunlu hale getirdi.

Rusya’nın küresel ölçekte çıkarlarını korumak amacıyla kullandığı paralı asker grubu Wagner’in, lideri Yevgeni Prigojin’in şüpheli bir uçak kazasında ölmesinden sonra akıbetinin ne olacağı sorgulanıyor. ‘’Wagner tasfiye mi edilecek yoksa Rusya’nın ‘’kullanışlı aparatı’’ olarak kullanılmaya devam mı edilecek?’’ sorusuna cevap aranıyor.

Prigojin’in şüpheli ölümünden sonra Wagner mensubu olduklarını ifade eden birkaç kişiden oluşan grup, sosyal medya uygulaması Telegram’da paylaştıkları videoda, ‘’intikam’’ alacaklarını dile getirdiler. Ancak, Wagner grubunun geri kalanı bu fikirde olmayabilir. 

23 Haziran’da Rus askeri liderliğinde ihanet olduğu bahanesiyle darbe girişimine kalkışan ve sonrasında da Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun araya girmesiyle Minsk yönetiminin topraklarına çekilen Wagner üyelerinin akıbeti konusunda kesin bir bilgi paylaşılmadı. ABD merkezli CNBC'de yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'i de ilgilendiren önemli bir kararname imzaladı.

Prigojin'in ölümü sonrası grubun yeniden isyanını önlemek isteyen Putin, kararnameyle, tüm paralı askerlerin ve savaşçıların Rusya'ya bağlılık yemini etmesini zorunlu hale getirdi. Putin’in imzaladığı kararnamenin hemen devreye girdiği ifade edildi. 

KREMLİN SUİKAST İDDİALARINI YALANLADI

Kremlin ise, Amerikan ve İngiliz medyasının yoğun bir şekilde dillendirdiği "Putin'in uçağın düşürülmesi emrini verdiği" iddialarını reddetti. ABD’deki iddialara göre Putin’in suikast emri sonrasında Rus istihbaratı, Wagner liderinin uçağına bomba yerleştirdi.

Öte yandan Rusya Soruşturma Komitesi (SLEDCOM), Wagner lideri Yevgeny Prigojin'in de yolcu listesinde olduğu belirtilen uçağın enkazından 10 kişinin cesedine ulaştıklarını açıkladı.

Kimliklerinin belirlenmesi için moleküler genetik incelemeler yapılacağını duyuran SLEDCOM, uçaktaki listede yer alan isimlerle ölen şahısların kimliklerinin eşleşip eşleşmediğini araştırmalarının ardından kamuoyuyla paylaşacak.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: CNBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...