Putin savaşa nokta mı koyacak? Ukrayna'da hangi bölgeler Rusya'nın kontrolüne girdi?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Putin savaşa nokta mı koyacak? Ukrayna'da hangi bölgeler Rusya'nın kontrolüne girdi?
DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya, 24 Şubat 2022'de güne Rus tanklarının Ukrayna'ya girdiği haberiyle uyandı. Yaklaşık 2 yıldır devam eden savaş son aylarda çıkmaza girmiş gibi görünüyor. Peki, Ukrayna savaşında son durum ne? Rusya Ukrayna’da nereleri işgal etti?

Rusya'nın işgali, 24 Şubat 2022'de şafak sökmeden önce Ukrayna'nın dört bir yanındaki şehirlere onlarca füze atmasıyla başladı. Rus kara birlikleri hızla harekete geçti ve birkaç hafta içinde Ukrayna'da birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi; Kiev merkezine kadar yaklaştı.

Rus kuvvetleri Kharkiv'i bombalıyordu; doğu ve güneyde Kherson'a (Herson) kadar toprakları ele geçirmiş ve liman kenti Mariupol'u kuşatmışlardı. Ancak neredeyse her yerde çok güçlü bir Ukrayna direnişiyle karşılaşan Rusya, motivasyonu düşük Rus birliklerinin yiyecek, su ve cephane sıkıntısı çekmesi nedeniyle ciddi lojistik sorunlarla karşı karşıya kaldı.

Ukrayna kuvvetleri ayrıca, Rusya'nın ilerleyişine karşı oldukça etkili olduğu bu savaşta da kanıtlanan Bayraktar TB2 SİHA ve NLAW tanksavar sistemi gibi satın aldığı silahları hızlı bir şekilde konuşlandırdı.

Ekim ayına gelindiğinde tablo dramatik bir şekilde değişti ve Kiev'i almayı başaramayan Rusya, kuzeyden tamamen çekildi.

İşgalin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçtiğinde yani 2023’ün ilk aylarında Ukrayna, son karşı saldırının savaşı kendi lehine çevirebileceğini umuyordu. Ancak savaş çıkmaza girmiş durumda.

zelensky

EN AZ 10 BİN SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Şubat 2022’de başlayan savaştan bu yana en az 10 bin sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. BM, Ukrayna’da çok sayıda gözlemcisi bulunduğunu, sayıları doğrulamaya devam ettiğini belirtiyor. Sivil can kaybının çok daha fazla olabileceğine vurgu yapıyorlar.

PUTİN, ZELENSKIY’İ SUÇLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan başkanlığındaki G20 Zirvesi’ne video konferans yoluyla katıldı. Putin, “Rusya’nın Ukrayna ile barış görüşmelerini hiçbir zaman reddetmediğini hatırlatmak isterim. Müzakere sürecinden çekildiğini kamuoyuna açıklayan Rusya değil, Ukrayna oldu. Üstelik bu, Rusya ile bu tür müzakereleri yasaklayan ve Devlet Başkanı’nın (Vladimir Zelenskiy) imzasının taşıyan kararnameyle yasallaştırıldı” dedi.

putin

UKRAYNA – RUSYA SAVAŞI ÇIKMAZA MI GİRDİ?

Yaklaşık 2 yıl önce başlayan savaşta her iki tarafın da ilerleme kaydedememesi nedeniyle savaşın çıkmaza girdiği yönünde görüşler artıyor. Rusya lojistik sorunlarla ve Ukrayna’nın insansız hava araçlarıyla baş etmeye çalışırken, Ukrayna ise tahıl ihracatı konusunda sorunlarla karşılaşıyor ve Batı’dan daha fazla savunma desteği almaya çalışıyor.

Öte yandan, İsrail – Hamas savaşının başlaması ve İsrail’in Filistin’de binlerce kişinin ölümüne yol açmasıyla dünyanın dikkati Gazze’ye çevrildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı ülkelerin desteğinin azalmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Bölgede son durumu TRT Haber’e değerlendiren Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu, Ukrayna’nın Herson’un doğusuna, özellikle de Kırım – Herson arasındaki bağlantıyı sağlayan bölgelere yönelik ilerleme kaydetmeye çalıştığını ancak birkaç köy ve kasaba dışında hemen hemen hiçbir yeri ele geçiremediğini söylüyor.

ukrayna rusya savaşı

Ayrıca Zaporijya cephesinde de Ukrayna bir ilerleme kaydedemedi ve Energodar’daki Nükleer Santral’in kontrolü Rusya’da.

Savaşın kilit öneme sahip bölgelerinden Harkiv ve Donbas hattında çatışmalar devam ediyor. Harkiv ve çevresi Ukrayna kontrolündeyken, Donbas Havzası’nda iki taraf da ilerleyemiyor.

Ukrayna’da devam eden savaşta Rusya’nın rolü değişti ve artık çoğunlukla savunma durumunda.

KIRIM’DA SON DURUM NE?

Ukrayna ve Rusya arasında bir türlü paylaşılamayan yerlerden biri de Kırım. 2014 yılında Rusya, Kırım’ı ilhak ederek kendi toprağı olduğunu ilan etmişti. O tarihten bu yana Ukrayna, Kırım’ı geri almak için uğraşıyor. ‘Kırım’da son durum ne?’ sorusunun cevabına gelecek olursak, Ukrayna’nın yoğun İHA saldırıları sonucunda bölgede Rus birliklerinin büyük oranda geri çekildiği haberleri geliyor.

SAVAŞ BİTİYOR MU?

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus ordusunun geri adım atmak zorunda kaldığını belirterek, "Teslim edilen her bir savunma sistemi hayat kurtarıyor. Rusya artık füze ve İHA saldırıları düzenlemekten vazgeçecek. Böylece zafere yaklaşmış olacağız" dedi.

Askeri uzmanlara göre ise, şu anda savaşın kısa vadede "sahada" sona ermesi pek mümkün görünmüyor.

ukrayna rusya savaşı

Bu arada, geçtiğimiz günlerde Ukrayna kuvvetleri, Dinyeper Nehri'nin Rus işgali altındaki sol yakasında birkaç müstahkem ‘köprübaşı’ kurdu; bu son haftalardaki karşı saldırıda yaptıkları en önemli bölgesel ilerlemeydi.

Ukrayna ordusu Cuma günü ilerlemeleri doğruladı ancak nerede olduklarını belirtmedi. Açıklamada, "Ukrayna denizcileri, savunma kuvvetlerinin diğer birimleriyle iş birliği yaparak birçok köprübaşında yer edinmeyi başardı" denildi.

Financial Times’ın aktardığı bilgilere göre, Batılı bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın "üç tugaydan oluşan unsurları" nehrin Rus işgali altındaki doğu kıyısına taşıdığını söyledi. Kaynak, Rus güçlerinin onları geri püskürtemediğini ve Ukraynalıların bölgede "önemli bir dayanak noktası" oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

UKRAYNA'NIN 70 BİN, RUSYA'NIN 120 BİN ASKERİ ÖLDÜ

ABD'nin tahminlerine göre, Rusya'nın geniş çaplı işgalinden bu yana yaklaşık 70 bin Ukraynalı asker savaşta öldürüldü ve 130 bin kişi de yaralandı. Rus ordusunun yaklaşık 120 bin askerini kaybettiği, 280 bin askerinin de yaralandığı düşünülüyor.

Karşı saldırının yavaş ilerlemesi ve Rusya'nın vazgeçme belirtisi göstermemesi nedeniyle Ukrayna, İsrail-Hamas savaşına odaklanan müttefiklerin uzun vadeli desteğini gerektirecek uzun bir savaşla karşı karşıya.
Öte yandan, savaştan kaçan yüz binlerce sivilin diğer ülkelere sığınması, Ukrayna – Rusya savaşını modern savaş tarihindeki en büyük mülteci krizlerinden biri haline getirdi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...