Putin önde gidiyor

- Güncelleme:
Putin önde gidiyor

Dünya Haberleri

Rusya'da bugün yapılan seçimlere ilişkin sandık çıkış anketleri Vladimir Putin'in yeniden devlet başkanlığına seçildiğine işaret ediyor

Putin, 2000 ile 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı görevini yürütmüş, anayasa üçüncü dönem seçilmesine izin vermediği için son seçimde yarışmamış, o dönemde danışmanı olan Dimitri Medvedev'i desteklemişti.
Putin, geçtiğimiz dört yılda başbakanlık görevini yürütmüştü.
Sandık çıkış anketleri Putin'in oyların yüzde 60'ını aldığını, en yakın takipçisi komünist aday Gennady Zuganov'un ise yüzde 18'de kaldığını ortaya koyuyor.

Zuganov ise dördüncü kez aday oluyor.

Putin'in diğer rakipleri ise, aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski, bağımsız aday, işadamı Mikhail Prokhorov ve parlamentonun üst kanadının eski başkanı, merkez sol Adil Rusya partisi adına yarışan Sergey Mironov. Diğer adayların aldıkları oylar ise tek haneli rakamlarla ifade ediliyor.
Yetkililer, seçimlere katılım oranının 2008'den daha yüksek olduğunu söylüyor.
Ancak muhalefet seçimlerde yaygın usülsüzlükler yaşandığını, çok sayıda seçmenin birden fazla oy kullandıklarını öne sürüyor. Muhalefet pazartesi günü Moskova'nın merkezinde protesto gösterisi çağrısında bulundu.
Putin yandaşları ise, Rus bayrakları ve pankartlarla Kremlin önünde düzenlenen kutlama konserine katılıyor. Putin karşıtı liberal muhalefet seçimlerde temsil edilmiyor. Beyaz kurdele olarak adlandırılan hareket parlamento seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlayan sokak hareketleri çerçevesinde Moskova ve diğer kentlerde binlerce kişinin toplandığı gösterileri örgütlemişti.

Putin yanlılarının ve komünistlerin düzenlediği gösterilere de benzer sayıda kişi katılmıştı. Rusya yönetimi, yolsuzluk iddialarına karşı 90 binden fazla seçim sandığına internet üzerinden takip olanağı sağlayan kameralar yerleştirdi. Ancak muhalifler, bu yöntemin ne kadar etkili olacağına kuşkuyla bakıyor.
Seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT ile Avrupa Konseyi'nden 250 civarında gözlemci görevlendirildi.

Ayrıca onbinlerce Rus da seçimlerde gönüllü gözlemcilik yapmak amacıyla eğitimden geçirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...