Putin ilk hamlesini yaptı! Prigozhin'in mirasını kim devralacak?

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya'daki başarısız darbe girişimiyle Putin'in hedefindeki isim olan Wagner lideri Yevgeny Prigozhin'in şüpheli ölümü, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Prigojin’in mirası Wagner’i neler bekliyor? Belarus, Ukrayna, Afrika hatta Suriye’deki paralı askerlerin akıbeti ne olacak, birlikler savaşmaya devam edecek mi? İşte detaylar...

Muhabir: Sinan Başhan

Wagner lideri Yevgeny Prigozhin, geçtiğimiz haziran ayı sonlarında kalkıştığı darbe teşebbüsü sebebiyle Rusya’daki analiz uzmanları, Prigozhin'i "yürüyen ölü adam" olarak tanımlandı. 

CIA Direktörü William Burns, başarısız darbe girişimden sonra "Ben Prigozhin'in yerinde olsaydım yemek tadımcımı kovmazdım" diyerek zehirlenebileceğinin imasında bulundu. Çünkü geçmişte Putin’e muhalifliği ile bilinen birçok isim zehirlenerek öldü veya öldürüldü.

UÇAK DÜŞÜLDÜ MÜ YOKSA SADECE BİR KAZA MIYDI?

Putin, komplo iddialarının tamamen yalan olduğuna dair bir açıklama yapsa da bu sorular gizemini hala koruyor. Fakat asıl merak edilenler henüz konuşulmaya başlanmadı. Prigojin’in mirası Wagner’i bundan sonra neler bekliyor?

Prigozhin arkasında, Ukrayna'daki savaştan tutun da Afrika kıtasındaki çatışma ortamına kadar yayılmış, dünyanın dört bir yanındaki sıcak noktalara genişlemiş bir paralı asker oluşumu bıraktı.

Wagner liderinin ölümünden sonra yaşanan gelişmeler, Putin’in Wagner’i tasfiye etmek gibi bir gayesinin olmadığını gösteriyor. Çünkü Rus lider, Prigojinin ölümünden sonra Wagner savaşçılarına Rus devletine bağlılık yemini etme emri verdi. Putin'in önünde bir çok seçenek olsa da ilk yapması gereken şey Wagner’in başına bir lider koymak olacak. Putin için de işin asıl zor kısmı burada başlıyor.

Prigojinin yerine gelecek kişi paramiliter operasyonları finanse edecek yeterli paraya sahip, aynı zamanda rejimine doğrudan bir meydan okuma riski olmayan birisi olması gerekiyor. Bu boşluğu doldurmaya, mirası devralmaya istekli isimler var. Ancak dünyanın dört bir yanında aktif rol oynayan bu paramiliter oluşumu tek bir kişiye bağlamak pek de iyi bir fikir gibi durmuyor.

Wagner, Rusyanın Ukrayna'daki en etkin savaş gücü olsa da Prigojinin ölümü ve oluşumun lidersiz kalması savaşın seyrini değiştirecek gibi durmuyor. Wagner birlikleri başarısız darbe girişiminden bu yana zaten Ukrayna'da faaliyet dışı kalmıştı. Wagner birlikleri ya Belarus'ta konuşlanmış ya da Savunma Bakanlığı'na geri çekilmişti. Wagner birliklerinin en azından yakın gelecekte Ukrayna'daki savaş alanına dönmesinin pek olası görünmüyor. 

PEKİ AFRİKA’DA VE SURİYE’DE SAVAŞAN WAGNER BİRLİKLERİ BUNDAN SONRA NE YAPACAK? 

Wagner yıllardır Suriye'de faaliyet gösteriyor ancak Kremlin için stratejik başarıyı Afrika'da elde ettiler. Demokratik olmayan rejimler arasında popülerliğini kanıtlayan son derece etkili bir iş modeli geliştirdiler.

Wagner farklı alanlarda "güvenlik hizmeti" sağlaması karşılığında birçok Afrika eyaletinde maden hakları, altın ve diğer değerli metallere erişim elde etti.

Wagner, Afrika ve ortadoğuda çok iyi bir altyapı oluşturmuş durumda. Sistem bu sebepten sorunsuz işleyecek gibi duruyor. Rusya’nın çıkarları açısından Kara Kıta, şu an en önemli coğrafya. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Wagner başka bir isimle ve liderle bölgede varlığını sürdürebilir. 

RUSYA'NIN SURİYE'DE DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR VAR

Diğer paralı asker şirketleri Wagner'in Suriye'deki rolüne rakip olmaya başladı. Wagner’in haziran ayındaki isyanından sonra Suriyede yer alan PMC Redut adlı rakip şirket birçok Wagner askerine transfer teklifi götürdü. 

Bütün bu yaşananlara baktığımızda Putin ya kendi iktidarına bir tehdit daha oluşturacak ya da Suriye ve Afrika dahil olmak üzere birçok bölgeden elini çekecek gibi görünüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...