Putin en azılı düşmanını affetti

Putin en azılı düşmanını affetti

DÜNYA Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin en azılı düşmanını bugün imzaladığı bir kararnameyle affetti.

Rusya'nın en zengin işadamları ndan biri olan petrol şirketi Yukos'un sahibi olan Mihail Hodorkovski, ülkenin kuzeyinde bulunan Segeça Cezaevi'nden salıverildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün imzaladığı kararnamede, 10 yıldır hapiste yatan Hodorkovski'nin insanlık ilkeleri çerçevesinde affedildi ğini belirtti. Kremlin'den yapılan açıklamada, kararın derhal yürürlüğe gireceği duyurulmuştu. Kremlin'in bu açıklamasından kısa süre sonra vergi kaçırmakla suçlanan Rus oligark Mihail Hodorkovski, Segeça Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Cezaevinden salıverilme şekli bile "azılı düşman" Putin ile Hodorkovski arasında polemiğe neden oldu.
Rusya Devlet Başkanı Putin, dün Moskova'da yaptığı açıklamada, "Mihail Boriseviç Hodorkovski kanunlar gereği af talebinde bulunduğuna dair bir dilekçeyi bana yazması gerekiyordu. Kısa bir süre önce böyle bir dilekçe yazdı. Af kararı yakın zamanda imzalanacak" demişti.
Hodorkovski'nin 10 yıldır hapiste olduğuna dikkati çeken Putin, "Bu ciddi bir ceza. Onun annesi rahatsız. Bütün bunlar göz önüne alındığında kendisinin affedilmesiyle ilgili kararın yakın gelecekte imzalanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Hodorkovski'nin avukatı ise dün yaptığı açıklamada, müvekkilinin Rusya Devlet Başkanı Putin'den af dilemediğini belirtmişti.
Rus gazetesi "Kommersant" Rus istihbaratının cezaevinde Hodorkovski ile buluştuğunu yazdı. Gazeteye göre, görüşme bu ay başında gerçekleşti ve görüşmede Hodorkovski'nin avukatı yoktu.
Dönemin en zengin oligarklarından olan Hodorkovski, sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve Chevron şirketlerine satmaya çalıştığı iddialarıyla 2003 yılında tutuklandı.
İki yıl süren dava sonunda Hodorkovski, nbsp; vergi kaçırmak ve dolandırıcılık suçlamasıyla 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Rus oligark Hodorkovski ve şirket ortağı Lebedev, kararı birçok kez üst mahkemeye ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımıştı.
Dönemin en zengin oligarklarından sayılan ve Putin muhalifi söylemleriyle tanınan Hodorkovski cephesi, cezanın politik olduğunu savunmuştu. AİHM, kararın siyasi olmadığını ve ikilinin finansal suçlardan cezaevinde bulunduğu kararını vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...