Problemin kaynağı Maliki

Problemin kaynağı Maliki

DÜNYA Haberleri

Musul'daki 70 bin kişilik Irak ordusu, çatışmaya girmeden ağır silahları ve tankları IŞİD militanlarına bırakarak çekiliyor

Irak'ın içinde ilerleyen IŞİD militanları, ciddi bir direnişle karşılaşmıyor. Irak askerleri, IŞİD militanlarına aralarında tank ve ağır silahların da bulunduğu cephanelikleri bırakarak kaçıyor. Musul'daki 70 bin kişilik Irak ordusunun, 1500 kişilik IŞİD?militanlarından kaçması akıllara soru işaretlerini getirdi. Derin şüpheye yol açan bu tavır "Irak Başbakanı Nuri el Maliki; Irak Kürt Bölgesel Mesut Barzani ile Türkiye'den petrol ticaretinin intikamını almak için IŞİD'i kullanıyor" şeklinde yorumlandı. Barzani ile Maliki'nin arası uzun süredir Kuzey Irak petrolleri yüzünden açıktı. Bu arada Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, IŞİD'in şehri tek başına ele geçirmediğini; başka silahlı grupların da destek verdiğini açıkladı. Bağdat'tan 3 gün önce müdahale için izin talep ettiklerini söyleyen Nuceyfi, ancak buna olumlu cevabın gelmediğini belirtti. Nuceyfi, yaşananların Başbakan Nuri el Maliki'nin hükümetinin çöktüğü anlamına geldiğini belirtti. Operasyonları yönetmek için Musul'a gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Ali Geydan ile Hava Kuvvetleri Komutanı Enver Hememi ile bazı üst düzey askerlerin, helikopterlerini bile bırakarak Erbil'e geldikleri kaydedildi. nbsp;
"YAŞANANLAR KOMPLO"
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, IŞİD'in Musul'u ele geçirmesini, "komplo" olarak nitelendirdi. Maliki, yaptığı açıklamada, "Musul'da olanlar, elimize ulaşan istihbarata göre bir komplodan ibaret. Komplonun içine girmek istemiyoruz ancak güvenliği sağlama yollarını arıyoruz" dedi. Maliki, vatan topraklarının savunması için gönüllülerden oluşan bir birlik kurulacağını ve ordunun yeniden yapılandırılacağını da söyledi.
Irak Parlamento Başkanı Usame el-Nuceyfi de"Ordu güçleri hiç bir sebep olmadan Musul'daki görev yerlerini terk etti. Asker de başındaki komutan da yerinde durmadı. Ordu silahları yerlerde, zırhlı araçlar bomboş sokaklarda bırakıldı. Tüm savunma hatları çok kısa zamanda ordu tarafından boşaltıldı" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...