Prigojin sonrası Wagner'in başına ürkütücü lider! İşte Putin'in yeni bir numarası

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Prigojin sonrası Wagner'in başına ürkütücü lider! İşte Putin'in yeni bir numarası

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in uçak kazasında öldüğünün açıklamasından sonra yeni liderin kim olacağı tartışılıyor. Uzmanlar, ''ürkütücü bir karakter'' olarak tarif edilen Andrey Troşev'in en güçlü aday olduğunu ifade ediyor.

Rusya’da kısa ömürlü bir darbe girişiminde bulunduktan sonra Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hedefi haline geldiği belirtilen Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in uçak kazasında hayatını kaybettiği açıklandı. Rusya’nın Tver bölgesinde düşen uçakta paralı asker grubu Wagner’in çok sayıda yöneticisinin de bulunduğu aktarıldı.

Putin’in farklı coğrafyalarda ‘’kullanışlı aracı’’ olan Wagner’in lidersiz kalmasına neden olan kaza sonrasında yeni şefin kim olacağı tartışılıyor. Afrika’dan Arap coğrafyasına kadar pek çok bölgede faaliyet gösteren grubun yeni lideri önümüzdeki dönemlerdeki işlevi için de önemli olarak görülüyor.

WAGNER’İN LİDER KADROSU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Moskova yakınlarında Putin’in emriyle düşürüldüğü iddia edilen uçakta, Prigojin’le birlikte ona oldukça yakın olduğu ve lider adayları arasında bulunan Dimitro Utkin’in de öldüğü bildirildi. Wagner’in isim babası ve Ukrayna'daki askeri kanadın lideri durumundaki Utkin’in Prigojin sonrasındaki lider olacağı ifade ediliyordu.

Prigojin ve Utkin’in ‘’etkisiz hale getirildiği’’ uçak kazasından sonra gözler Wagner ile istihbarat ve devlet kademeleriyle olan bağlantısını sağlayan Andrey Troşev’e çevrildi. Prigojin’in öncülük ettiği 23 Haziran’daki darbe girişiminden sonra Wagner içerisinde liderlik mücadelesi başladığı söylentisi yayılmıştı. İddiaya göre Troşev liderlik için isyancılarla mücadele içerisindeydi.

Prigojin sonrası Wagner'in başına ürkütücü lider! İşte Putin'in yeni bir numarası

GERİYE TEK LİDER KALDI

Wagner'in St. Petersburg'daki idari kadrosunun da başında olan tek lider konumundaki 61 yaşındaki Andrey Troşev ülkesinde son derece iyi tanınan eski bir komutan. Albay rütbesiyle ordudan emekli olan Troşev daha önce KGB'de üst düzey görevli olarak çalıştı. Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında komutan olarak görev alan Troşev Wagner'in Suriye iç savaşındaki yapılanmasını da kuran isim olarak biliniyor.

‘’ÜRKÜTÜCÜ BİR KARAKTER’’

Troşev diğer yandan Batı ülkeleri tarafından kendisine en çok ambargo uygulanan isim durumunda. Troşev'in cephede ise “ürkütücü bir karakter” olduğu ifade ediliyor. Ukrayna'dan ayrılarak kurulan ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin geçtiğimiz ay Yevgeni Prigojin aracılığıyla “cephede Troşev ile tanıştıklarını” açıklamıştı.

Girkin, Troşev'in karakteri ve yöntemlerinin “kendisini ürküttüğü için” bir daha görüşmediklerini de ifade etmişti. Troşev'in geçmişten gelen askeri kariyeri ve idari kadrolardaki saygınlığı dolayısıyla Wagner içinde gerek Kremlin gerekse de Rusya Genelkurmay Başkanlığı tarafından desteklenen tek isim olduğu da geçtiğimiz ay uluslararası basın tarafından dile getirilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...