Prigojin kellesini istemişti: Putin, General Gerasimov’u kovdu mu? 

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Prigojin kellesini istemişti: Putin, General Gerasimov’u kovdu mu? 

DÜNYA Haberleri

Wagner paralı asker grubu şefi Prigojin, Rusya’da isyan girişimi bulunduğu sırada Genelkurmay Başkanı Gerasimov ve Savunma Bakanı Şoygu’nun “kellesini istemişti.” Prigojin’in kendisiyle Rostov’da buluşmasını talep etmesi üzerine Gerasimov’un Rostov’a gittiği iddia edildi. Ancak o günden beri General kamuoyundan uzak tutuldu. Gerasimov’un isyandan beri görülmemesi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in General’i kovduğu söylentilerini artırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üst düzey generali olan Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u görevden almış olabileceği öne sürüldü. 

Wagner paralı asker grubu şefi Yevgeny Prigojin, geçen ay “adalet yürüyüşü” diye tanımladığı isyanından sonra ele geçirdiği Rostov kentinde Gerasimov’un kendisiyle buluşmasını talep etti.  Rostov'u ele geçiren ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u isteyen Prigojin, "Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz" dedi.

Gerasimov’un ortadan kaybolduğu söylentileri Rusya’nın her yıl düzenlediği Zafer Bayramı geçit törenine katılmamasıyla arttı.

Prigojin’in baş kaldırışından sonra Telegram’da Gerasimov’un Rostov’a gittiği ancak iki devlet adamının daha sonra ortadan kaybolduğu iddia edildi.

General Gerasimov, o günden beri ortalıkta görünmüyor.

PUTİN, GERASİMOV’U KOVDU MU?

Ukrayna Devlet Başkanı askeri danışmanlarından Oleksiy Arestoviç, “ön bilgilerin” Gerasimov’un görevden alındığına işaret etti. Vladimir Putin ve yakın çevresinin ülkenin silahlı kuvvetlerine liderlik etmeyi sürdürmesine izin verilip verilmeyeceğini değerlendirdiğini söyledi.

Günlerce kamuoyundan uzak tutulmasının ardından Rus askeri blog yazarları ve önde gelen kişiler, Gerasimov’un görevden alındığını iddia ettiler. İddialar, Batılı kaynaklar tarafından da tekrarlandı.

Yazarlar General’in görevinin, Haziran 2022’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini devralan ve nisan ayında Ukrayna’da bir grubun komutan yardımcısı olan 54 yaşındaki Albay General Mikhail Teplinsky’ye verildiğini söyledi.

Kremlin yanlısı Rus askeri blog yazarı Vladimir Romanov, Gerasimov'un resmi olarak savaştan sorumlu olmasına rağmen, Rus tarafında operasyonları yürütenin Teplinsky olduğunu doğruladı.

Bu söylentilere rağmen bağımsız Moscow Times gazetesi, 67 yaşındaki Gerasimov’un Genelkurmay Başkanlığı görevini resmen yürüttüğünü ileri sürdü. 

Ancak Rusya savunma bakanlığı, üst düzey generallerin katıldığı bir toplantıda Ukrayna'nın Kırım, Rostov ve Kaluga bölgelerine yönelik füze saldırılarıyla ilgili bir raporu dinlediğini söyleyen Gerasimov'u sorumlu kişi olarak gösteren bir video yayınladı. Savunma bakanlığı, videoda, Rus Hava Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Albay General Viktor Afzalov'un raporunu dinlerken görüldüğünü söyledi.

Söylentiler devam ederken Gerasimov hala kameraların karşısına çıkmadı. Rusya’dan görevden alınmasına ilişkin olumlu veya olumsuz bir açıklama gelmedi.

KELLESİNİ İSTEMİŞTİ

Rus ordsunun Wagner’e bağlı paralı askerlere saldırı düzenlediğini ve askerlerini kaybettiğini öne süren Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un “kellesini istemişti.”

Wagner milislerinin Ukrayna'nın Bakhmut kentinin ele geçirilmesine öncülük ettiği Prigojin, aylardır Savunma Bakanı Sergey Şoigu ve Rusya'nın üst düzey generali Gerasimov'u rütbe yetersizliğiyle ve Ukrayna'daki savaşlarında Wagner mühimmatını ve desteğini reddetmekle suçlamıştı.

Prigojin, Rus ordusunun Wagner kamplarına füze saldırısı düzenlediğini iddia etmiş, çok sayıda askerinin öldüğünü söylemişti.

“Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Hindustan Times – Independent – TGRT Haber - Newsweek

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...