Polonya'ya Rus füzesi düştü: 2 ölü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Polonya'ya Rus füzesi düştü: 2 ölü

DÜNYA Haberleri

Bütün dünyayı endişe sardı... Sebebi ise Polonya'dan akşam saatlerinde gelen haber. İddiaya göre Rus füzeleri, NATO üyesi olan Polonya'nın topraklarına düştü. Bölgede can kaybı yaşanırken akıllara "Savaş Avrupa'ya mı sıçrıyor?" sorusu geldi. NATO'nun ne yapacağı da bir diğer merak konusu. Rusya Savunma Bakanlığı konu ile ilgili açıklamada bulundu. İşte detaylar...

Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow kasabasına 2 adet füze düştü. Olayda 2 kişi hayatını kaybederken Polonya cephesi, füzeleri Rusya'nın attığını iddia etti.

POLONYA, NATO'YA MÜRACAAT EDECEK

Ardından Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, resmi bir açıklama gelinceye kadar hiçbir bilgiye itibar edilmemesini istedi. Ayrıca Polonya'nın, NATO'ya müracaat etmeye hazırlandığı aktarıldı.

ASKERLER SAVAŞA HAZIRLANIYOR

Polonya tarafından yapılan açıklama "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumu artırılacak" ifadelerini kullandı.

NATO: OLAYI ARAŞTIRIYORUZ

NATO ise Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz" açıklamasını yaptı.

AB KONSEY BAŞKANI MICHEL: YAŞANILANLAR KARŞISINDA ŞOKE OLDUM

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel da Twitter'dan "Bir füzenin Polonya'yı vurmasıyla şoke oldum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Polonya'nın yanındayız. Polonyalı yetkililerle, AB Konseyi üyeleriyle ve diğer müttefiklerle iletişimdeyim" mesajını paylaştı.

PENTAGON: NATO TOPRAKLARINI HER KARŞINI SAVUNACAĞIZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, yaşanılanlara ilişkin "Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir bölgeyi iki Rus füzesinin vurduğuna dair basında çıkan haberlerin farkındayız. Size şu anda bu haberleri doğrulayacak herhangi bir bilgimiz olmadığını ve bunu daha ayrıntılı olarak araştırdığımızı söyleyebilirim. Bu yüzden spekülasyon yapmak veya varsayımlara girmek istemiyorum” değerlendirmesinde bulundu. Ryder ayrıca, ABD'nin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" vurguladı.

RUSYA: FÜZELER BİZE AİT DEĞİL

Rusya Savunma Bakanlığı ise saldırıyı üstlenmedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Füzeler bize ait değil. Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyon. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmakta. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmadı” denildi.

ZELENSKİY: BİZ SİZİ DAHA ÖNCE UYARDIK

Vladamir Zelenskiy ise Rus kuvvetlerince bugün Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine toplam 90 füzenin fırlatıldığını kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus füzelerinin Polonya topraklarına da isabet ettiğini ileri sürdü. Zelenskiy "Terör, ulusal sınırlarımızla sınırlı kalmıyor. Rus füzeleri Polonya'yı vurdu. Ukrayna, kaç defa terör devletinin ülkemizle sınırlı kalmayacağını, Rus terörünün daha da ileri gitmesinin an meselesi olduğunu söylemişti. Rusya cezasız kaldığını ne kadar uzun süre hissederse Rus füzeleri herkes için o kadar fazla tehdit olacak. NATO'nun topraklarına füze fırlatılması, bu ortak güvenliğe yönelik bir Rus füze saldırısıdır. Bu çok önemli bir tırmanış. Harekete geçmeliyiz. Ukrayna olarak Polonya'nın yanındayız. Rusya dünyaya karşı çıkıyor. Rusya bize ve ulaşabildiği herkese terörle saldırıyor" şeklinde açıklama yaptı.

Polonya'ya Rus füzesi düştü: 2 ölü

LETONYA’DAN NATO’YA 4. MADDE ÇAĞRISI

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu. Suçlunun Rusya olduğunu öne süren Pabriks "Rus rejimi sadece Ukraynalı sivilleri hedef alan füzeler ateşlemekle kalmadı, aynı zamanda Polonya'daki NATO topraklarına da indi. Letonya, Polonyalı dostlarının yanındadır ve bu suçu kınamaktadır" şeklinde konuştu.

“RUSYA BÜTÜN SONUÇLARIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENECEK”

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya'yı vurduğunu savunarak "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceğiz. Rusya bütün sonuçların sorumluluğunu üstlenecek" yorumunda bulundu.

ESTONYA: POLONYA İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Polonya'dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" ifadelerine yer verildi.

NORVEÇ: ÇOK CİDDİ BİR OLAY

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeld, Polonya topraklarına füzenin düşmesini "çok ciddi bir olay" olarak gördüklerini bildirdi. Ancak füzenin Rusya’dan atıldığına dair net bir bilgi bulunmadığını aktaran Huitfeld, Polonya makamlarından konuyla ilgili daha fazla açıklama beklediklerini kaydetti.

DANİMARKA: POLONYA HALKININ YANINDAYIZ

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod "Polonya'dan çok endişe verici bilgiler geldi. Polonya halkının yanındayız. Ne olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Müttefiklerimizle bunu açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu

BELÇİKA’DAN KINAMA

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da "Polonya'daki olayı" kınadıklarını bildirdi. De Croo, Polonya halkına taziye dileklerini ileterek "Hepimiz, bizi korumak için her zamankinden daha fazla birlik içinde ve donanımlı olan NATO ailesinin parçasıyız" sözlerini sarf etti.

Polonya'ya Rus füzesi düştü: 2 ölü

NATO'NUN SAVUNMA MADDESİ

NATO Antlaşması'na göre üye ülkelerden birine yönelik saldırı tüm üye ülkelere yapılmış kabul edilerek; geniş kapsamda savunma ve saldırı desteği sağlanmasına kararı alınıyor

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5'inci maddesi şöyle:

- Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan taraf ya da taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır.

- Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Rusya'nın bugün ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...