Pentagon'da Carter döneminde değişim beklenmiyor

Kaynak: AA
Pentagon'da Carter döneminde değişim beklenmiyor
DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'de savunma bakanlığı koltuğuna aday gösterilen Ashton Carter'ın onaylanması halinde yönetimin politikalarına köklü değişiklikler getirmesini beklemiyor

Center for American Progress adlı düşünce kuruluşu uzmanı ve Pentagon'un eski müsteşar yardımcısı Lawrence Korb, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Carter'ın Pentagon'a ve savunmayı ilgilendiren tüm konulara hakim biri olduğuna ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin üyeleriyle de yakın ilişkisinin bulunduğuna değindi. Korb, şu andaki Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın eski Başkan Bill Clinton döneminde Dışişleri Bakanlığı'nın müsteşar yardımcısıyken Carter'ın da aynı dönemde Pentagon'da müsteşar yardımcısı olduğunu hatırlattı.
Obama'nın iktidarının son iki yılına girdiğine, büyük politika değişiklikleri için pek vakit kalmadığına dikkati çeken Korb, bu nedenle Carter'ın savunma bakanlığı koltuğunu devralmasının Amerikan politikasında olası bir değişikliğe gidilmesi yönünde etki yapacağını sanmadığını belirtti. Bu noktada çok tartışılan Suriye politikasında da farklılık beklemediğini dile getiren Korb, "Carter'ın Suriye'nin bombalanması ya da benzeri bir eylem için Obama'yı ikna edeceğini öngörmüyorum" dedi.
Korb, Suriye konusunda küçük çaplı politika değişiklikleri bile beklemezken, Carter'ın koltuğu devralacağı Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'a yönetimin Suriye politikasını eleştiren bir yazı göndermesini anımsatarak, şu anki yönetimde politikaların giderek artan şekilde Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından şekillendirildiğini vurguladı.
- "Politika değişmez, bunların icrası veya taktikleri değişebilir" -
AA muhabirine konuşan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde ulusal güvenlik uzmanı Anthony Cordesman da Carter ile politikanın değişeceğine ihtimal vermeyenlerden. Ancak Cordesman, politikaların icrası, taktikler ve yaklaşımların değişebileceğini, böyle bir durumda ise bunun nedeninin Carter değil, olayların hızlı değişim geçirmesi olacağını belirtti.
Asya-Pasifik'te yeniden dengeleme stratejisi olsun, Avrupa, NATO ve Ukrayna konuları olsun, bir bakanın gelişmelerin seyrine göre politikaları uyarlaması gerektiğine işaret eden Cordesman, bir yandan bütçedeki belirsizliğin devam ettiği diğer yandan ABD'nin dünya genelindeki farklı ihtilaflarla uğraştığı bir dönemde Carter'ın taktik ve kapasiteleri sürekli uyarlama, Irak ve Suriye'ye yönelik politikalarda ve Afganistan konusunda stratejik seçimler yapma durumunda kalabileceğini kaydetti.
Cordesman, "Gerçek şu ki bu istikrarsız ortamda, yeni bakan uyum sağlayabilir ve birçok yönden başarının ölçütü politikaları değiştirip değiştirmemesinde değil, mevcut sorunlarla başa çıkıp çıkamayacağı ve en etkili çözümleri bulup bulamayacağına bağlı olacak" diye konuştu. Suriye konusunda da yöntemlerden çok etkili bir muhalif güç yaratmaya ne kadar bağlı kalınacağının önemli olduğunu söyleyen Cordesman, şunları belirtti:
"Burada ani bir karar olmayacak. Gelecek iki yıl içerisinde bu yeni bakan, Suriye'de tampon bölge oluşturulması ihtimali, Esed'i iktidardan indirmeye yönelik bir çabanın içerisine girip girmeyeceğimiz, hem muhalifleri hem de Esed'i domine etmede etkili olacak muhalif güçler yaratıp yaratmayacağımız konularında olsun çok zor seçimler yapmak zorunda kalacak."
- "Hagel olayı Carter'a avantaj sağlayabilir" -
Cordesman, ABD'nin her bir müttefikine ulaşması gerektiğini çünkü bunların Suriyeli muhaliflere desteklerinin değişmekte olduğunu dile getirerek, "Türkiye ile de politika kararlarına varmamız lazım" dedi.
Carter'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Hagel'dan daha iyi ve yakın ilişki kurup kuramayacağıyla ilgili olarak da Cordesman, "Bunu söylemek zor ama Başkan Obama'nın yeni bir bakanı daha kovması zor olacağından avantajı var. Bunun yanında başkan, konseyin Kongre ve Washington çevrelerinde pek popüler olmadığını büyük ihtimalle anladı ve bu olayda insanlar konseyden çok Hagel'a empati gösterdi. Bu da Carter için olumlu bir şey. Ama tabii bunları ancak göreve başladığında daha iyi anlayabiliriz" diye konuştu.
Carter'ın Hagel'dan ne farkı bulunduğuna yönelik bir soru üzerine de Cordesman, Carter'ın biraz daha yönetici tarzına sahip olduğunu, detaylarla daha fazla ilgilendiğini belirtti.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...