Pasifik'te bardağı taşıracak son damla: NATO

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Pasifik'te bardağı taşıracak son damla: NATO

DÜNYA Haberleri

Kuruluşunun üzerinden tam 74 sene geçen NATO, üye sayısını Finlandiya ile 12’den 31’e çıkarmıştı. Kuruluş sözleşmesinde sınır 'Kuzey Atlantik' olarak belirlense de gelinen süreçte ABD, NATO’yu Kuzey Atlantik’in çok ötesine Pasifik’e taşımaya hazırlanıyor.

NATO, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelenda gibi güvenlik ortaklarıyla görüşmeleri kolaylaştırmak için Asya’da bir irtibat ofisi açacağını duyurdu. Ofisin adresi ise Japonya’nın başkenti Tokyo olacak.

NATO, Çin’in burnunun dibinde açacağı bu ofisle neyi amaçlıyor? Sınırlarını Rusya’ya kadar genişleten NATO’nun yeni hedefi Çin’e komşu olmak mı?

AMAÇ CEPHE HATTINI GÜÇLENDİRMEK

ABD Japonya’nın güvenliğini çok önemsediği için Çin’e karşı girişilen kavgada cephe hattını güçlendirmek için bu yolu izliyor.

Son bir senedir NATO’da stajyer konumunda olan Japonya da artık birliğe dahil olmaya hazırlanıyor. Japonya'nın Washington Büyükelçisi Tomita Koji, irtibat ofisi ile NATO'nun ülkesi ile iş birliğini güçlendirmek istediğini söyledi.

ÇİN KAYITSIZ KALMADI

Çin elbette ki bu hamleye kayıtsız kalmadı. Dışişleri bakanı Mauning, Asya’nın jeopolitik bir savaş alanı olmaması gerektiğini vurguladı.

Son dönemde NATO’yu Çin’e ve Rusya’ya karşı genişletmeye yönelik bir strateji izleyen ABD, bunu Rusya’ya karşı uygularken, genişlemenin Avrupa sınırlarında olduğunu savunarak müttefiklerine kabul ettirebiliyordu. Ancak Japonya hamlesi NATO’yu Kuzey Atlantik’in çok ötesine taşıma anlamına geliyor.

"KUŞATMA STRATEJİSİ"

ABD, ekonomik rekabette gerisine düştüğü Çin’e karşı saldırgan bir “kuşatma stratejisi” izlemeye çalışıyor. Çin’i bölgesinde sıkıştırarak 'Kuşak ve Yol projesini' sabote etmeye ve gelişmesini frenlemeye uğraşıyor.

Görünen o ki dünyanın güvenlik gündemi, Asya-Pasifik’e doğru kayıyor. Avrupa’nın güvenliğine destek olan ABD, bunun karşılığında Asya-Pasifik’te Çin’e karşı ortak bir cephe kurma arzusunda. NATO da bu eğilime uygun olarak kendisine bölgede yeni partnerler arıyor. Kuzey Kore ve Çin’den tehdit algılayan Japonya ise buna en uygun ortak gibi görünüyor.

Çin’i ve Rusya’yı bir çember içine almaya çalışan ve bunun için NATO’yu ve üye ülkeleri riske atan ABD’ye Rusya-Çin ittifakından bir hamle gelip gelmeyeceği ise merak konusu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...