'Ortadoğu'nun büyük patronu Husiler!' Petrol korkusu dokunulmaz kılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Daily Telegraph
- Güncelleme:
'Ortadoğu'nun büyük patronu Husiler!' Petrol korkusu dokunulmaz kılıyor

Dünya Haberleri  / Daily Telegraph

İsrail gemilerine denizleri dar eden Husilere neden kimse müdahale edemiyor? İşte Ortadoğu'da herkesin çekindiği Husilerin askeri özellikleri.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş sürüyor. Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'na İsrail'in tepkisi kanlı oldu. İşgalci İsrail ordusu, Gazze'de binlerce insanı kadın, çocuk demeden katletti. İsrail'in bu saldırılarına en büyük desteği ABD ve Almanya verirken, Hamas'a en büyük desteği Yemen'deki Husiler verdi. Birçok ülke katliamları kınarken, Husiler açık bir şekilde İsrail'e savaş ilan etti. Ayrıca Husiler, İsrail şirketlerinin sahip olduğu ve işlettiği bütün gemileri hedef alacaklarını bildirdi, şu ana kadar 3 İsrail gemisi hedef alındı.

HUSİLERE NEDEN KİMSE DOKUNAMIYOR?

Husilerin İsrail'i füze yağmuruna tutması ve gemilerine el koymasına rağmen açık bir şekilde tehdide uğramaması merak konusu oldu. Daily Telegraph, Husilere kimsenin dokunamamasının sebebini açıkladı. İşte Husileri Ortadoğu'da dokunulmaz yapan özellikleri.

'Ortadoğu'nun büyük patronu Husiler!' Petrol korkusu dokunulmaz kılıyor

HUSİLERİN ASKERİ GÜCÜ

Ellerinde balistik füzeler ve kamikaze insansız hava araçları var ve bunlar, daha önce de gördüğümüz gibi, uçaksavar sistemli 6 ABD gemisine rağmen İsrail'e sorunsuz ulaşıyor. Bu, Husilerin ABD hava savunmasını kırdığının, İsrail'i ve Batı'yı petrolle besleyen Suudi Arabistan'daki petrol platformlarını kolaylıkla hedef alıp, yakıp yok edebildiğinin açık bir göstergesidir.

Dünyada petrol fiyatlarında benzeri görülmemiş bir sıçramaya ve Avrupa'da ciddi bir ekonomik darbeye neden olacak. Daily Telegraph'a göre Husiler şu an Ortadoğu'nun büyük patronudur.

HUSİLER KİMDİR?

Yemen'in kuzeyindeki Sada'da mukim Husi ailesi, 1990'ların sonunda Şii mezhebinin Zeydi kolu için bir canlanma hareketi başlattı. Yemen hükümeti ile sık sık sorun yaşayan ve silahlı bir güç haline gelen Husiler, ulusal ordu ile zaman zaman gerilla savaşına girdi, Suudi Arabistan'la sınır çatışamaları yaşadı. Hareketin lideri Abdulmelik el Husi, Yemen'in kuzeyindeki Sada ilinde 1979 yılında dünyaya geldi. Abdulmelik el-Husi, Şii Zeydî azınlığın ülkedeki önemli isimlerinden Bedreddin el Husi'nin oğlu.

ARAP BAHARI VE HUSİLER

Yemen'de 2011 yılında başlayan dönemin Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı halk gösterileri, (Arap Baharı) Husilere siyasi varlıklarını güçlendirebilecekleri fırsatlar sundu. Bugün elde ettikleri güç yönündeki ilk adımları ise Abdulmelik el Husi'nin, 2014 yılında destekçilerine hükümetin petrol fiyatlarını yükseltmesi sonrası başkent Sana'ya ilerleme talimatıyla atıldı. Ülkenin merkezine doğru ilerleyen Husiler 19 Eylül 2014'te başkent Sana'ya saldırdı. İran tarafından uzun süre gizli bir şekilde silah desteği sağlanan gruba mensup savaşçılar, 21 Eylül'de şehrin içlerine girerek önemli noktaları ve hükümet binalarını ele geçirdi. Husiler, uluslararası alanda tanınan hükümetin Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi ev hapsine mahkum etti. Buradan kaçmayı başaran Cumhurbaşkanı Hadi daha sonra geçici başkent ilan edilen Aden'e yerleşti. 2014'te Sana'yı ele geçirmesinin ardından başlayan Yemen savaşı sırasında Husilerin gücü daha da arttı. Husi lider Abdulmelik, 8 Ekim 2014'te yaptığı açıklamada, yaşananları "halk devrimi" olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Hadi'nin yönetimindeki Yemen hükümeti ise olayların, "İran'ın ülkeyi istila için verdiği desteğin bir sonucu" olarak yaşandığını belirtti. Hareket ulusal orduya ait silahara el koyarak hava, deniz ve kara güçlerini daha da geliştirdi. Husiler kuzeyin büyük bölümünde ve diğer büyük merkezlerde kontrolü sağladı.

YEMEN'DE İÇ SAVAŞ 9 YIL SÜRDÜ

Sınırındaki Şii İran'ın artan etkisinden endişelenen Suudi Arabistan, 2015 yılında Batı destekli bir koalisyonun başında Yemen hükümetini desteklemek üzere müdahalede bulundu. Riyad'ın öncülüğündeki Körfez ülkeleri ağırlıklı 'Arap Koalisyonu' güçleri, Mart 2015'te Husilere karşı Yemen hükümetine destek amacıyla ülkeye girdi. Birleşmiş Milletlere'e göre dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ve insani krizin en ağır şekilde hissedildiği Yemen'de iç savaş dokuz yılı aşkın süre devam etti.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Daily Telegraph
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ssda27 Kasım 2023 12:13

çünkü husiler israil icadıdır hiç şüpheniz olmasın

Yasin 10527 Kasım 2023 11:34

Helal olsun,

Sonraki Haber Yükleniyor...